in

#‎TTIPLeaks: Ας πάρουμε πίσω τις ζωές μας στα χέρια μας. Της Ελεάννας Ιωαννίδου

#‎TTIPLeaks: Ας πάρουμε πίσω τις ζωές μας στα χέρια μας. Της Ελεάννας Ιωαννίδου

Τα ‪#‎TTIPLeaks‬ της ‪#‎GreenPeace‬ επιβεβαιώνουν αυτό που ήδη γνωρίζαμε: την προσπάθεια εκχώρησης κάθε εξουσίας πάνω στις ζωές μας στις παγκόσμιες οικονομικές ελίτ, με άλλα λόγια τη θυσία των συλλογικών αγαθών, της δημόσιας υγείας, των εργασιακών δικαιωμάτων, του πλανήτη και των επόμενων γενιών στο βωμό πρόσκαιρων ιδιωτικών κερδών. Εν τέλει, τη μεθόδευση της νομιμοποίησης μιας κατάστασης που έχει δημιουργηθεί de facto, κομμάτι της οποίας είναι και η σημερινή ελληνική κρίση: της παγκόσμιας επικυριαρχίας της πλέον βάρβαρης μορφής του νεοφιλελευθερισμού, ο οποίος έπαψε να είναι “ιδεολογία” και έγινε δεδομένο. Απέναντι σ’ αυτήν την πραγματικότητα, έννοιες, όπως η λαϊκή ή η εθνική κυριαρχία, έχουν χάσει το νόημά τους.

Ας απελευθερωθούμε από τις ψευδαισθήσεις. Όσο πιο γρήγορα το πράξουμε, τόσο λιγότερο θα δίνουμε άσκοπες μάχες. Στον καιρό της παγκοσμιοποίησης, η δύναμη του Κράτους-Έθνους έχει πεθάνει. Η Ευρώπη απέτυχε, γιατί κι εκεί κυριάρχησαν οι ίδιες ελίτ και όχι οι πολίτες ή οι λαοί.

Ας επιστρέψει η εξουσία στην πηγή της. Ας πάρουμε πίσω τις ζωές μας στα χέρια μας, για να τις ανασυντάξουμε σε μια νέα μορφή κοινωνικής οργάνωσης. Με επίκεντρο τα παιδιά και το μέλλον τους, την βιωσιμότητα, την αυτοδιαχείριση, την οικονομία των πόρων, την εγγύτητα παραγωγής και κατανάλωσης, την αυτονομία στην ενέργεια, την διατροφική κυριαρχία, τον ανθρωπισμό, τη συμμετοχή όλων και την κοινωνική αλληλεγγύη, ας δομήσουμε τις ζωές μας σε μικρές αυτάρκεις ενεργές κοινότητες σε οριζόντια δικτύωση. Στη γειτονιά, στην πόλη και την ύπαιθρο, στα βουνά και τα νησιά, ας εκμεταλλευτούμε τη δύναμη που μας δίνουν οι επιλογές στην καθημερινότητά μας κι ας ενεργοποιηθούμε με κριτήριο τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη.

Το περιβάλλον έντονης αλληλεξάρτησης που χαρακτηρίζει την εποχή μας δεν είναι εμπόδιο. Αντιθέτως, είναι ευνοϊκή συνθήκη για την γρήγορη, ταυτόχρονη, παράλληλη ενεργοποίηση εναλλακτικών κοινωνικών δικτύων. Το θέμα είναι να το πιστέψουμε πως μπορούμε, γιατί τα βήματα είναι μικρά και στην αρχή φαίνονται ασήμαντα. Η τοπικοποίηση, όμως, της οικονομίας (που εξαρτάται από εμάς) λειτουργεί απέναντι στην παγκοσμιοποίηση, όπως η αφρικανική μύγα στο λιοντάρι: είναι το μόνο ζώο που, χωρίς όπλο, μπορεί να το σκοτώσει.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

“Κάτω από την ίδια στέγη” Της Αλίκης Κοσυφολόγου

Α. Καρίτζης: Ο Τσίπρας έπρεπε να παραιτηθεί και όχι να εφαρμόσει μνημόνιο