Την παροιμία «χτυπάω το σαμάρι να τ’ ακούσει ο γάιδαρος» εφαρμόζει ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης σχετικά με τις αλλεπάλληλες και ύποπτες υποθέσεις των διαγωνισμών στον τομέα καθαριότητας.
Ως απάντηση στον σάλο που προκλήθηκε από τα δημοσιεύματα της «Εφημερίδας των Συντακτών» που ανέδειξαν το θέμα και προκάλεσαν την παρέμβαση του εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς, ενώ επιβεβαιώθηκαν ακόμη και τα πορίσματα του εσωτερικού ελέγχου των υπηρεσιών του δήμου, προχθές ζήτησε την παραίτηση… των μελών της Οικονομικής Επιτροπής.
Των μελών της δικής του παράταξης που δεν κρύβουν τις ανησυχίες τους, ακόμη και με δημόσιες δηλώσεις, για την εξέλιξη που μπορεί να λάβει η δικαστική έρευνα.
Κι αυτό μάλιστα τη στιγμή που επίσης προχθές αποκαλύφθηκε νέα υπόθεση διαγωνισμού που απορρίφθηκε από το Ελεγκτικό Συνέδριο με επισημάνσεις που επιδεινώνουν τη συνολική εικόνα της «δυσοσμίας».
Αυτό που επιδίωξε ουσιαστικά ο κ. Μπουτάρης ήταν να αντικαταστήσει τους Ανδρέα Κουράκη και Λάζαρο Ζαχαριάδη, που έχουν ανέβει στο «καμπαναριό» αρνούμενοι να στηρίξουν τις ελλιπείς και προβληματικές εισηγήσεις της αρμόδιας αντιδημαρχίας.
Τελικά, πάντως, και μετά τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν αφού έγινε αντιληπτό ότι θα δημιουργηθεί πολιτικό θέμα, ο δήμαρχος συμβιβάστηκε με τις παραιτήσεις του Χρήστου Παπαστεργίου και του Θανάση Παπαναστασίου, οι οποίοι για επαγγελματικούς λόγους απουσιάζουν συχνά από τις συνεδριάσεις.
Το πολιτικό θέμα, όμως, ήδη τέθηκε και πολλοί αναρωτιούνται τι μέλλει γενέσθαι όταν θα αρχίσουν οι ανακρίσεις για τις υποθέσεις, για την ουσία των οποίων παρατηρείται μέχρι τώρα η κάλυψη του δημάρχου στον αρμόδιο αντιδήμαρχο διά της μεθόδου της σιωπής.
Τίποτα απολύτως δεν ειπώθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, όταν οι σύμβουλοι της αντιπολίτευσης Εφραίμ Κυριζίδης και Γιώργος Αβαρλής με ένταση έθεσαν το θέμα της νέας απόρριψης εντάλματος ύψους 15 χιλιάδων ευρώ σε έναν διαγωνισμό 360.000 και με σκεπτικό που είχε χαρακτήρα «σκαμπιλιού».
Η επίτροπος Ανθούσα Κωνσταντινίδου επέστρεψε αθεώρητο το χρηματικό ένταλμα για επισκευή οχημάτων, διαπιστώνοντας «παραβάσεις σε ουσιώδεις όρους της σύμβασης κατά το στάδιο της εκτέλεσης αυτής» -κι αυτό δεν ήταν το χειρότερο.
Η επίτροπος αμφισβήτησε την ίδια τη σκοπιμότητα του διαγωνισμού που αφορούσε επισκευές 23 οχημάτων διότι, όπως χαρακτηριστικά έγραψε, αν ο δήμος δίνει 16.000 για επισκευή ανά όχημα, καλύτερα να τα αγόραζε καινούργια.
Και πρόσθεσε ακόμη ότι ο δήμος δεν ήλεγξε την καταλληλότητα του συνεργείου του αναδόχου, ότι η Περιφέρεια του είχε αφαιρέσει την άδεια γιατί δεν είχε τα εργαλεία που έπρεπε, ότι ο δήμος ενημερώθηκε, ότι η νομική υπηρεσία ζήτησε έκπτωση του αναδόχου και, παρ’ όλα αυτά που βγάζουν μάτι, η αρμόδια αντιδημαρχία κώφευσε και συνέχισε τον διαγωνισμό σαν να μην τρέχει τίποτα.
Μπροστά σ’ αυτά οι υπόλοιπες αναφορές για τις παραλαβές που γίνανε ή τις παραβάσεις των όρων διακήρυξης μοιάζουν απλώς με τεχνικές λεπτομέρειες.
Και φυσικά αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα στο γεγονός ότι ο ανάδοχος στον οποίο ανατέθηκε η επισκευή των οχημάτων είχε αποκλειστεί από έναν από τους δύο επίμαχους διαγωνισμούς που ψάχνει η Δικαιοσύνη, επειδή εκτός των άλλων δεν διέθετε άδεια λειτουργίας.
Πολύ λιτά και καθαρά διατύπωσε το επίδικο χθες η επικεφαλής της «Ανοιχτής Πόλης» Ρία Καλφακάκου: «Να αποδοθούν ευθύνες είτε σε υπαλλήλους είτε σε αντιδημάρχους όταν έχουμε διαγωνισμούς που γίνανε με παρατυπίες».
Πηγή: ΕΦΣΥΝ