in

Χαλέπι – Αμβούργο με τρύπια βάρκα (II). Του Απόστολου Λυκεσά

Χαλέπι – Αμβούργο με τρύπια βάρκα (II). Του Απόστολου Λυκεσά

Η φωτογραφία με το άψυχο σώμα του θαλασσοπνιγμένου παιδιού στις τουρκικές ακτές καθώς παγώνει τον χρόνο και εστιάζει στην στάση του αδύναμου κορμιού, δεν ιχνογραφεί μόνο, καίρια, δεν μεγεθύνει, απλώς, την τραγωδία των προσφύγων αλλά, βγάζοντας το τρίχρονο από την στατιστική των πνιγμένων, αναδεικνύει, κυρίως, το μέγεθος της γραφειοκρατικής αδιαφορίας των ευρωπαικών θεσμών. Στάση, η χυδαιότητα της οποίας αποτυπώθηκε ξετσίπωτα με τον τρόπο που οι ακροδεξιοί γνωρίζουν, στις δηλώσεις του Ούγγρου κυβερνητικού εκπροσώπου Ζόλταν Κόβατς σε δύο συνεντεύξεις που παραχώρησε, στην αυστριακή εφημερίδα Die Presse και στον ουγγρικό ιστότοπο Index. Μυξοκλαίγοντας και ξεδιάντροπα ο κύριος αυτός δήλωσε ότι «η βάρκα μας είναι γεμάτη».

Φασίστες και νεοναζιστές ποτέ δεν έκρυψαν το αβυσσαλέο, τυφλό μίσος τους, για οτιδήποτε ξένο και, κυρίως, για οποιονδήποτε ξένο, εφαρμόζοντας  με αξεπέραστη κυνικότητα την παλιά βρετανική παροιμία που ορίζει ως εχθρό κάθε ξένο που δεν είναι έμπορος… Στη Γερμανία, και μέχρι τον Ιούνιο, είχαν καταγραφεί 200 επιθέσεις με διάφορα μέσα εναντίον προσφυγικών καταυλισμών. Στη δική μας επικράτεια, το δηλητηριώδες φίδι του νεοναζισμού με τα τατουάζ που υμνούν τον θάνατο (των άλλων φυσικά), αφού ταίστηκε με πρωτοσέλιδα που τους παρουσίαζαν σαν προσκόπους που περνάνε γιαγιάδες στο απέναντι πεζοδρόμιο, εκφράστηκε στο τέλος με όλο τον λυσσώδη αφρό του στο σύνθημα «άμα σας αρέσουν οι ξένοι να τους πάρετε σπίτι σας».

Αυτή την εικόνα της γραφειοκρατικής αδιαφορίας ευτυχώς την πετροβολάνε θρυμματίζοντας το τζάμι του κυνισμού απλοί πολίτες σε όλες τις χώρες και οι οργανωμένες ομάδες αντιφασιστών και αλληλέγγυων στους πρόσφυγες, ένα κίνημα που αθόρυβα, μακριά από τα τα συστημικά μίντια, προσφέρει ανιδιοτελώς χρόνια τώρα βοήθεια και ανθίσταται, επιτυχώς μάλιστα, στην επέλαση της αγριότητας.

Από την Ισλανδία έμελλε να πάρουν καίρια και συντριπτική απάντηση τα εγχώρια φιδάκια. Δέκα χιλιάδες Ισλανδοί πολίτες μέσα από μια κινητοποίηση λίγων ημερών σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκαναν γνωστό ότι διατίθενται να φιλοξενήσουν στα σπίτια τους Σύρους πρόσφυγες.

Ένας παπάς στη Λέσβο έκανε ακόμη και ξένα μέσα ενημέρωσης να ασχοληθούν με την δράση του, την λεβεντιά και την δουλειά που έκανε υποδεχόμενος και περιθάλποντας πρόσφυγες. Ο «καλός Σαμαρείτης» πατέρας Ευστράτιος Δήμου ή “Παπά Στρατής”, ή «μπαμπά Νουρ» για τους πρόσφυγες, επικεφαλής της οργάνωσης “Αγκαλιά”  ηττήθηκε δυστυχώς χθες από τον καρκίνο αλλά ακόμη και την τελευταία ώρα στο γράμμα που έστελνε αποχαιρετώντας τους ενορίτες του δεν ξεχνούσε να σημειώσει: «…θέλω να σας πω ότι οι άνθρωποι του κόσμου,οι άνθρωποι του πολέμου,τα παιδιά που αναζητούν την ελπίδα είναι αδέρφια μας και η Αγκαλιά θα συνεχίσει να βρίσκεται κοντά τους και να τους δίνει την ελπίδα για την επόμενη μέρα.Σας προτρέπω να αγωνίζεστε όσο μπορείτε καθημερινά,για την ειρήνη και την αγάπη.Μόνο έτσι λεγόμαστε άνθρωποι». Δεκάδες ανώνυμοι στην Ειδομένη μήνες τώρα αφιερώνουν τον χρόνο και την ψυχή τους σε τούτη την υπόθεση. Οργανώσεις με τους ανθρώπους τους σήμερα, όπως και χρόνια τώρα, (το Κοινωνικό Ιατρείο, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία και τόσες άλλες) συνεχίζουν μια μάχη που μοιάζει άνιση αλλά δεν είναι χαμένη.

Τα ίδια συμβαίνουν και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, κι είναι αυτό, το γεμάτο σφρίγος και δύναμη κίνημα που αναγκάζει τις γραφειοκρατίες να ξυπνάνε αφού η «κοινή γνώμη» την οποία συνηθίζουν να επικαλούνται αντιλαμβάνεται νωρίτερα τα μηνύματα από τους επιβήτορές της. Οι τελευταίες μετρήσεις για παράδειγμα στη Γερμανία δείχνουν ότι το 60% των πολιτών μπορεί να αποδεχθεί τους χιλιάδες πρόσφυγες που φτάνουν.

Κι είναι επίσης χιλιάδες οι Γερμανοί που επισκέπτονται τα κέντρα φιλοξενίας για να δώσουν βοήθεια οργανώνουν ακόμη και συλλογικά παιχνίδια των παιδιών τους με τα προσφυγόπουλα. Κι έτσι ο Γερμανός πρόεδρος Γιόακιμ Γκάουκ οδηγείται με την σειρά του να μιλά και να καταγγέλει τον κίνδυνο του νεοφασισμού κάνοντας λόγο για την μισαλλόδοξη «σκοτεινή Γερμανία» των ρατσιστικών ύμνων που δεν πρέπει να αναβιώσει.

Το προσφυγικό ζήτημα είναι σαν εκείνους τους καταλύτες που χωρίζουν καίρια την βρωμιά από το χρήσιμο και ωφέλιμο, το όμορφο από το άσχημο, την ανθρωπιά από την βαρβαρότητα.

* Ο δημοσιογράφος του ρ/σ “Στο Κόκκινο 93,4” Απόστολος Λυκεσάς αρθρογραφεί καθημερινά στο alterthess.gr. Ακούστε ζωντανά στο “Κόκκινο 93,4” την εκπομπή “Ορθά- Κοφτά” με τον Απόστολο Λυκεσά Δευτέρα- Παρασκευή 10:00-11:00. Επικοινωνία με τον Απόστολο Λυκεσά στο [email protected].

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Μη χάσουμε το χιούμορ που μας απέμεινε. Του Πέτρου Κατσάκου

Φεστιβάλ Άμεσης Δημοκρατίας 2015 (2,3,4 Σεπτέμβρη στο Α.Π.Θ)