“Καλοπροαίρετο” μεν, “αφελή” δε αποκάλεσε ο Γιάννης Πρτεντέρης τον ιστορικό Μαρκ Μαζάουερ, από τη στήλη του στα Νέα τη Δευτέρα 4 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα που ο γνωστός δημοσιογράφος πήρε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού στην εκπομπή του στο Μέγκα. Η αφέλεια του Μαζάουερ, σύμφωνα με τον Πρετεντέρη, είναι το να πιστεύει πως ο ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση, πράγμα αδύνατον, καθώς πρόκειται για κόμμα κατσαπλιάδων-φανατικών υποστηρικτών της βίας.
Την επόμενη μέρα και στην ίδια στήλη, ο Γ. Πρετεντέρης επιτέθηκε απευθείας στον ΣΥΡΙΖΑ, υπογραμμίζοντας πως οι απόψεις του για την φορολογία αποτελούν υπολλείμματα της αριστερής σκέψης του ΄50, κάνοντας λόγο για μαοϊκά κατάλοιπα. Η επιλογή του Μεγάλου Τιμονιέρη μάλλον δεν ήταν τυχαία από τον κ. Πρετεντέρη: ο ενιαίος φόρος ακινήτων που σχεδιάζει η κυβέρνηση “κλείνει το μάτι” στους αγρότες, αν και με κριτήρια όχι εργατο-αγροτικής επανάστασης, αλλά εκσυγχρονιστικά. Όποιος ισχυριστεί ότι το σχέδιο βασίζεται στον εκλογικό χάρτη του Ιουνίου του 2012, και τις επιδόσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις αγροτικές περιοχές, είναι πιθανότατα “αφελής”. Πιθανότατα ο Σαμαράς με τον Στουρνάρα επέλεξαν να κάνουν στροφή προς τον Μάο και τον Πολ Ποτ, οι οποίοι ως γνωστόν έτρεφαν ιδιαίτερη αδυναμία προς τα κοινωνικά στρώματα των αγροτών. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, το γεγονός παρέμεινε ασχολίαστο από τον αυστηρό κριτή του μαοϊσμού.
“Στρατηγική εξόδου” ήταν ο τίτλος του άρθρου του Γ. Πρετεντέρη την 7η Νοεμβρίου, εκεί που ο δημοσιογράφος επιχείρησε να συνοψίσει όσα του είπε ο πρωθυπουργός στη συνέντευξη που είχε μεταδοθεί μόλις δύο μέρες πριν. Στη συνέντευξη αυτή -κάποιοι την αποκάλεσαν “φιλική συνομιλία, αλλά αυτό δεν έχει ιδιαίτερη σημασία: μπροστά στη διάσωση της χώρας, η δημοσιογραφική ιδιότητα οφείλει να μπαίνει σε δεύτερο πλάνο- ο Γ. Πρετεντέρης σημείωνε πως ο Σαμαράς παρουσίασε ένα συνεκτικό σχέδιο για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο σχέδιο αυτό περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, το δωρεάν wi-fi, αλλά και οι συναντήσεις με τον Google ή Γκουγκλ, σε άπταιστα καλαματιανά, τα οποία θα μετατρέψουν την Ελλάδα σε μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα, απαλλαγμένη από τις αγκυλώσεις της Μεταπολίτευσης. Αν αυτά θυμίζουν τις περιπέτειες του Σκρουτζ ΜακΝτάκ και τη στοργή με την οποία πρόσφερε χάντρες και καθρεφτάκια στους “ιθαγενείς”, μάλλον οφείλεται σε αυξημένη δόση μαοϊκών κατάλοιπων.
Το κρεσέντο της σοβαρότητας συνεχίστηκε, όμως, με τις σπαραχτικές εκκλήσεις των Νέων για το δικαίωμα στην ελεύθερη έκφραση του Δ. Χαντζόπουλου, τον οποίο η παρουσία της Ζωής Κωνσταντοπούλου και της Ραχήλ Μακρή στην ΕΡΤ, στη δημόσια τηλεόραση δηλαδή, τον ενέπνευσαν να τις εικονογραφήσει ως χορεύτριες σε στριπτιτζάδικο. Είναι ο ίδιος που λίγες μέρες πριν εικονογραφούσε το δημόσιο πανεπιστήμιο ως μπουρδέλο, προσθέτοντας μια εσάνς προοδευτισμού που τόσο λείπει από τη χώρα στις μέρες μας. Το ότι οι Χρυσαυγίτες αποκαλούν συχνά το δημόσιο “μπουρδέλο”, τιμώντας τις παραδόσεις της “αθάνατης -και αντρικής- ελληνικής λεβεντιάς” δεν φάνηκε να απασχολεί τους διαπρύσιους υπερασπιστές της ελευθερίας και του εκσυγχρονισμού. Μια “σοβαρή Χρυσή Αυγή”, άλλωστε, θα αποτελούσε σανίδα σωτηρίας τις κρίσιμες αυτές στιγμές.
Πηγή: Rednotebook.gr