in

Μία μεγάλη ιστορία

Με αφορμή τη συνέντευξη του Νίκου Φωτόπουλου, του πρώην προέδρου της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ, στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Έχω την αίσθηση πως αυτή η συνέντευξη συζητήθηκε πολύ γιατί ο Φωτόπουλος έχει ταυτιστεί, συγκεκριμένα τον έχουν ταυτίσει, με ό,τι χειρότερο υπάρχει στο συνδικαλιστικό χώρο. Αυτή η αντίληψη, περί «Φωτόπουλων», προφανώς και έχει καλλιεργηθεί από ένα συγκεκριμένο κέντρο, δηλαδή από τις ελίτ, έχει όμως βρει… ρίζες σε ευρύτερα κοινωνικά στρώματα. Προφανώς αν ο Φωτόπουλος ήταν ένας συμβιβασμένος συνδικαλιστής, επιπέδου Παναγόπουλου, κανένας δεν θα ασχολιόταν μαζί του. Τώρα όμως τα πράγματα είναι διαφορετικά, ή μάλλον καλύτερα, τότε όμως, το 2010, τα πράγματα ήταν διαφορετικά.

Το 2010 η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ ήταν πανίσχυρη, το ίδιο και ο Φωτόπουλος. Στην τότε κυβέρνηση Παπανδρέου, όπου είχαν δεσμευτεί στην Τρόικα για τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, γνώριζαν την ισχύ της ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και του Φωτόπουλου, οπότε δεν προχώρησαν μετωπικά στον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση, αλλά επέλεξαν την αποδυνάμωση και του συνδικάτου και του δημόσιου προσώπου του. Και τα κατάφεραν, καθώς σήμερα η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ είναι υπό διάλυση και ο Φωτόπουλος απαξιωμένος ακόμα και στους πολλούς καλούς ανθρώπους, παρόλο που ποτέ κανένας δεν μπόρεσε να παρουσιάσει ούτε ένα στοιχείο της προκοπής που να ενοχοποιεί για κάτι συγκεκριμένο αυτόν τον «τροτσκιστή», κατά δήλωση του, που εμπνέεται από του αγώνες του ΕΛΑΣ. Από το 2010, όπου το «Βήμα» και τα «Νέα» έδιναν αγώνα για να βγάλουν κλέφτη τον Φωτόπουλο, μέχρι το 2014, όπου το πρώτο θερινό τμήμα της Βουλής ψήφισε με οριακή πλειοψηφία τον τεμαχισμό και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ η ιστορία είναι ενιαία.

Η απ’ εδώ πλευρά έχει να πάρει πολλά μαθήματα, συγγραφής ιστοριών με χρονικό βάθος, από τους αντιπάλους της. Η απ’ εδώ πλευρά οφείλει να μάθει να γράφει ιστορίες, οφείλει να σχεδιάζει κινήσεις, πρέπει να εντοπίζει και τα ισχυρά και τα αδύναμα σημεία της άλλης πλευράς και να δουλεύει πάνω σε αυτά. Προφανώς στο κουτουρού και στο τραλαλά, στο ποιος θα πέσει στο πηγάδι για να βγάλει το ποντίκι είμαστε πολύ καλύτεροι από τα καθίκια που έχουμε απέναντι μας. Αλλά αυτό δεν φτάνει. Θέλει, για παράδειγμα, σήμερα να χτυπήσεις τον Στουρνάρα για κάτι για να μπορέσεις να τον ξεφορτωθείς σε δύο χρόνια. Θέλει σήμερα να θυμίσεις, κάπως στο τυχαίο, τι δήλωσε για τον Βασιλάκη ο Χατζηδάκης όταν πούλησε την Ολυμπιακή στον Βγενόπουλο, αν εκτιμάς πως πρέπει να καταστρέψεις πολιτικά τον Χατζηδάκη. Θέλει τώρα να δουλέψεις πάνω στα συγκεκριμένα συμφέροντα που εκπροσωπεί ο Μπουτάρης αν θέλεις σε πέντε χρόνια η Αριστερά να πάρει το δήμο Θεσσαλονίκης.

Ο alterthess ιανός

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Το ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της χολέρας. Του Γιώργου Ανανδρανιστάκη

Σε απεργία στις 16 Ιουλίου οι ταχυδρομικοί του νομού Αττικής