in

Φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό: Θρήνος για μία ισοπεδωμένη πόλη

Φονικές εκρήξεις στη Βηρυτό: Θρήνος για μία ισοπεδωμένη πόλη

Εικόνες πρωτοφανούς καταστροφής έχουν κατακλύσει από χθες το βράδυ την επικαιρότητα από τις φονικές εκρήξεις στο λιμάνι της Βηρυτού που έχει αφήσει πίσω της δεκάδες νεκρούς, χιλιάδες τραυματίες και μία πόλη κατεστραμμένη.

Ο τελευταίος επίσημος απολογισμός από το υπουργείο Υγείας της χώρας κάνει λόγο για περισσότερα από 100 θύματα και περισσότερους από 4.000 τραυματίες, ενώ ο αριθμός των νεκρών θεωρείται βέβαιο πως θα αυξηθεί, καθώς υπάρχουν εκατοντάδες εγκλωβισμένοι και αγνοούμενοι.

«Υπάρχουν πολλοί αγνοούμενοι αυτή τη στιγμή. Άνθρωποι ψάχνουν στα επείγοντα τους αγαπημένους τους και είναι δύσκολη η αναζήτηση αυτή μέσα στη νύχτα διότι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση», είπε ο υπουργός Χαμάντ  Χασάν στο πρακτορείο Reuters, προσθέτοντας «αντιμετωπίζουμε αληθινή καταστροφή και χρειαζόμαστε χρόνο για να αποτιμήσουμε την έκταση των ζημιών».

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της πόλης είναι δραματική, καθώς υπάρχει ήδη μεγάλη ανάγκη για αίμα, ενώ το σύστημα Υγείας ήταν ήδη επιβαρυμένο εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού.

Όλα αυτά σε μία χώρα, η οποία έχει, ουσιαστικά, κηρύξει χρεοκοπία εδώ και εβδομάδες, ενώ οι αντικυβερνητικές εκδηλώσεις αποτελούσαν καθημερινό φαινόμενο.

Την ίδια στιγμή ολόκληρα οικοδομικά τετράγωνα στην πρωτεύουσα έχουν καταστραφεί, ενώ το λιμάνι είναι ισοπεδωμένο με αποτέλεσμα να εκφράζονται ήδη φόβοι για πάγωμα των εισαγωγών και έλλειψη σε βασικά αγαθά τις επόμενες ημέρες.

Χιλιάδες τόνοι νιτρικού αμμωνίου και ένα μανιτάρι σαν τη Χιροσίμα

Επισήμως δεν έχει ανακοινωθεί τι προκάλεσε τις εκρήξεις με πηγές των λιβανέζικων υπηρεσιών ασφαλείας να σημειώνουν ότι κοντά στο σημείο πραγματοποιούνταν εργασίες ηλεκτροσυγκόλλησης για να κλείσει τρύπα σε αποθήκη όπου ήταν αποθηκευμένο το νιτρικό αμμώνιο.

Υπολογίζεται ότι στην αποθήκη στο λιμάνι της Βηρυτού υπήρχαν περίπου 2.750 τόνοι του υλικού αυτού, οι οποίοι φέρεται να βρίσκονταν εκεί τα τελευταία έξι χρόνια.

«Είναι απαράδεκτο το ότι φορτίο νιτρικού αμμωνίου, ποσότητα που εκτιμάται πως ανερχόταν σε 2.750 τόνους, βρισκόταν επί έξι χρόνια παρατημένο σε αποθήκη χωρίς μέτρα προφύλαξης», στηλίτευσε ο πρωθυπουργός της χώρας Χασάν Ντιάμπ ενώπιον του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας της χώρας, που συγκλήθηκε εκτάκτως χθες βράδυ.

«Δεν θα αναπαυθούμε προτού βρούμε τον υπεύθυνο για αυτό που έγινε ώστε να λογοδοτήσει» για την πολύνεκρη καταστροφή, δεσμεύθηκε ο πρωθυπουργός του Λιβάνου.

Οι εικόνες και τα βίντεο από τη στιγμή της έκρηξης προκαλούν πραγματικό σοκ, καθώς δείχνου ένα τεράστιο μανιτάρι καπνού το οποίο στη συνέχεια κατέκλυσε τεράστιο κομμάτι της πόλης.

Το περιστατικό ξύπνησε μνήμες από επιθέσεις τεράστιου βεληνεκούς, όπως η ατομική βόμβα στη Χιροσίμα και το Ναγκασάκι ή η 11η Σεπτεμβρίου.

Δεδομένης, πάντως, της προβληματικής ιστορίας που έχει η ευρύτερη περιοχή, η πιθανότητα να πρόκειται για επιθετική ενέργεια δεν έχει αποκλειστεί εντελώς, όμως το σενάριο ολοένα και απομακρύνεται.

Σήμερα θα συνεδριάσει εκτάκτως το υπουργικό συμβούλιο της χώρας, το οποίο αναμένεται να θέσει την πρωτεύουσα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης για δύο εβδομάδες.

Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου θα ανατεθεί σε επιτροπή ανώτατων αξιωματικών του στρατού να χειριστεί όλα τα ζητήματα «ασφαλείας» στη λιβανέζικη πρωτεύουσα, σύμφωνα με την ανακοίνωση που δημοσιοποιήθηκε μετά το πέρας της συνεδρίασης του Ανώτερου Συμβουλίου Άμυνας.

Footage from the massive explosion in Beirut Port, Lebanon pic.twitter.com/bdvzrS05Qf

— Beirut Today (@bey_today) August 4, 2020

Αρνείται εμπλοκή το Ισραήλ

Η καταστροφή στη Βηρυτό σημειώθηκε τρεις ημέρες προτού δικαστήριο που υποστηρίζεται από τον ΟΗΕ εκδώσει την ετυμηγορία του στη δίκη τεσσάρων υπόπτων, που συνδέονται με το σιιτικό κίνημα Χεζμπολάχ, για τη βομβιστική επίθεση στην οποία σκοτώθηκε ο τότε πρωθυπουργός Ράφικ αλ Χαρίρι και άλλοι 21 άνθρωποι το 2005. Η επίθεση εκείνη είχε γίνει σε περιοχή που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Βηρυτού.

Σχεδόν από πολύ νωρίς μετά την καταστροφή, αξιωματούχοι του Ισραήλ έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι η χώρα δεν έχει καμία σχέση με τις εκρήξεις, προσθέτοντας ότι θα προσφέρουν ανθρωπιστική και ιατρική βοήθεια.

Μπαράζ διεθνούς βοήθειας

Τη βοήθειά τους προσέφεραν επίσης το Ιράν — που διατηρεί ισχυρούς δεσμούς με τη Χεζμπολάχ — και η Σαουδική Αραβία, δύο χώρες που ανταγωνίζονται για επιρροή στον Λίβανο και στην περιοχή, καθώς και αρκετές ευρωπαϊκές κυβερνήσεις.

Μετά το βραδινό μήνυμα του Εμανουέλ Μακρόν στα αραβικά, η Γαλλία ανακοίνωσε ότι θα στείλει στελέχη της Πολιτικής Προστασίας και «πολλούς τόνους υγειονομικού υλικού» στη Βηρυτό.

«Εντατικολόγοι θα μεταβούν επίσης στη Βηρυτό το ταχύτερο δυνατόν για να ενισχύσουν τα νοσοκομεία. Η Γαλλία ήδη άρχισε» να στέλνει γιατρούς, πρόσθεσε ο αρχηγός του γαλλικού κράτους.

Τη συμπαράσταση της Ε.Ε. στους πολίτες του Λιβάνου εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ. Σε μήνυμα που ανήρτησε στο λογαριασμό του στο Twitter έγραψε: «Οι σκέψεις μου είναι στους πολίτες του Λιβάνου και στις οικογένειες των θυμάτων της τραγικής έκρηξης στη Βηρυτό. Η Ε.Ε. είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια και στήριξη. Να είστε δυνατοί».

#Beirut explosion was caused by an estimated 2,750 tons of ammonium nitrate left unsecured for 6 years in a warehouse after it was confiscated by the authorities.
The explosion occurred while welding a warehouse opening to prevent theft. pic.twitter.com/MtHjCBYsN7

— NewsNewsNews (@NewsNewsNews999) August 4, 2020

Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον δήλωσε επίσης ότι η χώρα του είναι έτοιμη να παράσχει όποια βοήθεια μπορεί. «Οι εικόνες και τα βίντεο από τη Βηρυτό απόψε προκαλούν σοκ», έγραψε στο Twitter.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να παράσχει στήριξη, με όποιον τρόπο μπορεί, μεταξύ άλλων και στους Βρετανούς πολίτες που επλήγησαν», πρόσθεσε.

Το Ιράν είναι έτοιμο να βοηθήσει τον Λίβανο με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε και ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ με ανάρτησή του στο Twitter.

«Οι σκέψεις και οι προσευχές μας είναι με τον μεγάλο και δυνατό λαό του Λιβάνου. Όπως πάντα, το Ιράν είναι πλήρως προετοιμασμένο να παράσχει βοήθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί. Μείνε δυνατός, Λίβανε», έγραφε.

Video from where @FelixEldridge and I walked our dog daily. For those asking: Felix is home with me – got out of quarantine in Sydney on Monday night & the dog Bones is in Greece before he flies back to Australia. My heart goes out to everyone there, this is beyond devastating. https://t.co/A64PCvFjLY

— Helen Sullivan (@helenrsullivan) August 4, 2020

Στήριξη από Ελλάδα και Κύπρο

Την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη, εξέφρασε η Κύπρος.

«Επικοινωνήσαμε ήδη με την Κυβέρνηση του Λιβάνου εκφράζοντας την ετοιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας για όποια συνδρομή κριθεί απαραίτητη» γράφει σε νεώτερη ανάρτηση στον προσωπικό του λογαριασμό, στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Χριστοδουλίδης.

Ανάλογο ήταν το μήνυμα και της ελληνικής κυβέρνησης, που δήλωσε ότι θα στηρίξει με κάθε τρόπο την κυβέρνηση του Λιβάνου.

Μοναδική παραφωνία ο Τραμπ

Τη στιγμή που όλος ο πλανήτης θρηνεί για την μεγάλη αυτή καταστροφή, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ακολουθεί τη δική του γραμμή, αναφερόμενος σε σενάριο επίθεσης κατά της αραβικής χώρας.

Ο Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε συγκλονισμένος από τις εκρήξεις, όμως τις χαρακτήρισε ως «φρικτή επίθεση βόμβας κάποιου είδους», επικαλούμενος εκτιμήσεις αξιωματούχων.

Ωστόσο, δύο αξιωματούχοι της κυβέρνησής του, που μίλησαν υπό τον όρο να μην κατονομαστούν, σημείωσαν πως τα πρώτα στοιχεία έρχονται σε αντίθεση με την εκτίμηση του Ρεπουμπλικάνου μεγιστάνα πως επρόκειτο για τρομοκρατική ενέργεια.

Πηγή: Εφημερίδα των Συντακτών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η δίκη της ΧΑ τελειώνει – Το δίλημμα κορυφώνεται : Δικαιοσύνη ή ατιμωρησία ξανά; Η ώρα του κινήματος

Απείχαν τέσσερις παρατάξεις της αντιπολίτευσης από το δημοτικό συμβούλιο καταγγέλλοντας απαξίωση του