Μόνο ως παλινωδίες της κυβέρνησης μπορούν να εκληφθούν οι συνεχείς αλλαγές του σχεδιασμού της σε σχέση με την λειτουργία των δομών προσφύγων και μεταναστών στη χώρα.
Και αυτό διότι τις τελευταίες ημέρες υπάρχουν αλληλοσυγκρουόμενες πληροφορίες αναφορικά με την λειτουργία της κλειστής δομής που δημιουργήθηκε στην περιοχή Κλειδί στις Σέρρες, μια δομή που εύλογα έχει χαρακτηριστεί «φυλακή» για τον προσφυγικό και μεταναστευτικό πληθυσμό λόγω των άθλιων συνθηκών διαβίωσης σε σκηνές, σε μια τοποθεσία εκτεθειμένη σε κάθε καιρικό φαινόμενο.
Την Δευτέρα επισκέφθηκε την κλειστή δομή στον δήμο Σιντικής Σερρών κλιμάκιο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες, προκειμένου να καταγράψει τα 600 άτομα που βρίσκονται εκεί. Έτσι δόθηκε η εντύπωση ότι η δομή αλλάζει λειτουργία και από κλειστή μετατρέπεται σε ανοιχτή.
Ωστόσο με ανακοίνωση του το υπουργείο Μετανάστευσης διέψευσε τα παραπάνω σενάρια δηλώνοντας πως οι δομές στις Σέρρες και την Μαλακάσα θα παραμείνουν κλειστές για λόγους δημόσιας υγείας, χωρίς να διευκρινίζεται αν αυτή η απόφαση θα αρθεί μετά το πέρας της πανδημίας του κορονοϊού.
Παράλληλα το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου σχεδιάζει την παραχώρηση της κλειστής δομής στη Σιντική Σερρών στην Ελληνική Αστυνομία, με σκοπό τη λειτουργία κλειστού προαναχωρησιακού κέντρου.
Σημειώνεται επίσης ότι το υπουργείο έχει προκηρύξει την πρόσληψη διοικητή και 20 συμβασιούχων τρίμηνης διάρκειας ανά δομή, ενώ έχει ήδη υπογραφεί σύμβαση με σερραϊκή εταιρεία Security έναντι του ποσού των 153.000 ευρώ για την φύλαξη της δομής.
Το βασικό ζήτημα όμως παραμένει και είναι το γεγονός ότι 600 πρόσφυγες και μετανάστες, άνδρες, γυναίκες και παιδιά διαβιούν σε άθλιες συνθήκες χωρίς τις βασικές συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης, κάτι που έχει τονίσει επανειλημμένα και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Προμαχώνα, Λεωνίδας Σπύρου.