Νοσοκομεία απειλούν με απόλυση υγειονομικούς που μιλούν δημόσια για τις εργασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού, και σε κάποιες περιπτώσεις το έχουν κάνει.
Των Olivia Carville, Emma Court και Kristen V Brown, 31 Μαρτίου, Πηγή: Bloomberg
Ο Ming Lin, γιατρός στα επείγοντα στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, είπε ότι την Παρασκευή του ανακοινώθηκε η απόλυσή του επειδή είχε δώσει συνέντευηξη σε μια εφημερίδα σχετικά με ένα δημοσίευμα στο Facebook, στο οποίο εξέφρασε την πεποίθηση ότι υπάρχει έλλειψη μέσων προστασίας και διαγνωστικών εξετάσεων. Στο Σικάγο, μία νοσηλεύτρια απολύθηκε όταν έστειλε e-mail σε συναδέλφους της λέγοντας ότι θέλει να φορά μια περισσότερο προστατευτική μάσκα κατά τη διάρκεια της εργασίας της. Στη Νέα Υόρκη, το πανεπιστημιακό νοσοκομείο NYU Langone Health έχει προειδοποιήσει τους εργαζομένους ότι οι συμβάσεις τους θα τερματιστούν εάν μιλήσουν στα μέσα ενημέρωσης χωρίς άδεια.
«Τα νοσοκομεία φιμώνουν τους νοσηλευτές και το λοιπό υγειονομικό προσωπικό σε μια προσπάθεια διατήρησης του κύρους τους», είπε η Ruth Schubert, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Νοσηλευτών της Πολιτείας της Ουάσινγκτον. «Είναι εξωφρενικό».
Τα νοσοκομεία είχαν παραδοσιακά αυστηρές οδηγίες σχετικά με τα ΜΜΕ για την προστασία της ιδιωτικότητας των ασθενών, παρακινώντας το προσωπικό να μιλά σε δημοσιογράφους μόνο μέσω των επίσημων γραφείων δημοσίων σχέσεων. Αλλά η πανδημία εισήγαγε μια καινούρια εποχή, συμπλήρωσε η Schubert.
Οι επαγγελματίες υγείας «πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να πουν στο κοινό τι πραγματικά συμβαίνει εντός των εγκαταστάσεων όπου περιθάλπτουν ασθενείς με Covid-19», μας είπε.
Ένας λόγος είναι για να προετοιμάσουν τους άλλους γιατρούς και νοσηλευτές για την επικείμενη επιθεση κρουσμάτων και να προτρέψει σε δωρεές απολύτως αναγκαίου υλικού, όπως μέσα ατομικής προστασίας, που τους προστατεύου από το να μολυνθούν και στη συνέχεια να μεταδώσουν τον ιό σε άλλους ασθενείς ή και στις οικογένειές του όταν επιστρέφουν σπίτι.
Στην Κίνα, ένα από τα πρώτα καμπανάκια του κινδύνου για τη νέα μυστηριώδη ασθένεια είχε χτυπήσει ένας γιατρός σε ένα διαδικτυακό chatroom τον Δεκέμβριο. Επιπλήχθηκε και αναγκάστηκε να υπογράψει μια δήλωση στην αστυνομία ότι η δημοσίευσή του ήταν παράνομη. Αργότερα, προσβλήθηκε και αυτός από έναν ασθενή και απεβίωσε.
«Είναι καλό και πρέπον για τους επαγγελματίες υγείας να μπορούν να εκφράζουν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, ειδικά όταν αυτό μπορεί να τους εξασφαλίσει καλύτερη προστασία», είπε ο Glenn Cohen, κοσμήτορας του κέντρου βιοηθικής του Harvard Law School. Είναι πιθανόν τα νοσοκομεία να προσπαθούν να μειώσουν τη ζημία της φήμης τους επειδή «όταν οι υγειονομικοί λένε ότι είναι απροστάτευτοι, ο κόσμος αναστατώνεται για το σύστημα υγείας».
Οι γιατροί είναι, ως γνωστόν, ένα ανεξάρτητο επάγγελμα, όπου η ατομική ιατρική κριτική ικανότητα για το τί είναι καλύτερο για τον ασθενή εκτιμάται περισσότερο από τις διοικητικές επιταγές. Αυτό έχει ενδυναμωθεί κατα την έκρηξη του Covid-19, με πολλούς γιατρούς, νοσηλευτές και άλλο υγειονομικό προσωπικό να στρέφονται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να εκφράσουν βαθειές ανησυχίες για την έλλειψη μέσων προστασίας ή απολύτως αναγκαίου εξοπλισμού για την περίθαλψη ασθενών, όπως οι αναπνευστήρες. Κάποιες δημοσιεύσεις έχουν γίνει viral και κοινοποιούνται κατά εκατοντάδες χιλιάδες, συχνά με την ετικέτα #GetMePPE (σ.τ.μ.: PPE=Μέσα Ατομικής Προστασίας, ΜΑΠ). Νόμοι προστασίας προσωπικών δεδομένων απαγορεύουν τη δημοσιοποίηση πληροφοριών των ασθενών, αλλά δεν αποθαρρύνουν τη γενική συζήτηση για τις εργασιακές συνθήκες.
Οι εργαζόμενοι του NYU Langone Health έλαβαν την Παρασκευή μία ειδοποίηση από την Kathy Lewis, εκτελεστική αντιπρόεδρο επικονωνίας, όπου έλεγε πως όποιοι μιλούν σε μέσα χωρίς άδεια «θα υπόκεινται σε διοικητικες κυρώσεις, συμπεριλαμβανομένης και της απόλυσης».
O Jim Mandler, εκπρόσωπος του NYU Langone Health, είπε ότι αυτή η πολιτική ακολουθείται για να προστατευτεί το απόρρητο των ασθενών και του προσωπικού. «Επειδή οι πληροφορίες εξελίσσονται συνεχώς, είναι προς το καλύτερο συμφέρον του προσωπικού και του ιδρύματος να επιτρέπεται να αντιμετωπίζουν αυτά τα ζητήματα με τον Τύπο μόνο αυτοί με τις πιο επικαιροποιημένες πληροφορίες».
«Οι συνεργάτες δεν έχουν τη δικαιοδοσία επικοινωνίας με δημοσιογράφους ή να μιλούν εκ μέρους του ιδρύματος καθ’ οιονδήποτε τρόπο, χωρίς προηγούμενη έγκριση», σύμφωνα με την πολιτική του νοσοκομείου, σύμφωνα με το Bloomberg News.
Η Lauri Mazurkiewicz, η νοσηλεύτρια από το Σικάγο που απολύθηκε από το Northwestern Memorial Hospital επειδή ζήτησε από τους συναδέλφους σωστά μέτρα ατομικής προστασίας, έχει καταθέσει αγωγή για άδικη απόλυση.
«Πολλά νοσοκομεία ψεύδονται στους εργαζομένους τους λέγοντας ότι οι απλές μάσκες αρκούν, και οι νοσηλευτές αρρωσταίνουν και πεθαίνουν», είπε.
Η Mazurkiewicz, 46 ετών, έχει άσθμα και φροντίζει τον πατέρα της, που πάσχει από μια αναπνευστική ασθένεια. Στα 75 του, είναι σε μία από τις ομάδες αυξημένου κινδύνου από τον ιό. «Δεν θέλω να μολυνθώ επιεδή δεν φοράω τη σωστή μάσκα και μετά να διασπείρω τον ιό στους ασθενείς και την οικογένειά μου», συμπλήρωσε.
Εκπρόσωπος του Northwestern Memorial Hospital αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο αναφέροντας την αγωγή. Το νοσοκομείο σε δήλωσή του με e-mail ότι είναι «δεσμευμένοι στην προστασία των εργαζομένων μας».
Ο Charles Prosper, γενικός διευθυντής του βορειοδυτικού δικτύου του Peacehealth St. Joseph Medical Center όπου εργαζόνταν ο Lin στο Bellingham, έγραψε σε e-mail πως ο Lin υπήρξε «δημόσια επικριτικός» για την ετοιμότητα του νοσοκομείου να διαχεριστεί ασθενείς. Ο Lin έχει συμβόλαιο με την εταιρεία TeamHealth, η οποία ψάχνει ήδη να του βρει μια νέα θέση εργασίας.
«Έχουμε δώσει όρκο να μη βλάπτουμε κανέναν», είπε ο Lin. «Μίλησα δημόσια υποστηρίζοντας την ασφάλεια των ασθενών και το αποτέλεσμα ήταν η απόλυσή μου».
Δεν απαγορεύουν όλα τα νοσοκομεία στο προσωπικό τους να μιλούν στον Τύπο. Το Mount Sanai της Νέας Υόρκης έχει προγραμματίσει συνεντεύξεις τύπου για νοσηλευτές, γιατρούς και εκπαιδευόμενους για να βοηθήσουν το κοινό να κατανοήσει τη δριμύτητα της κρίσης, ανέφερε ένας εκπρόσωπος σε γραπτή δήλωσή του μέσω e-mail. Το San Francisco Medical Center του University of California έχει λάβει εκατοντάδες τέτοιες κλήσεις και παροτρύνει τους εργαζομένους να μιλούν στους δημοσιογράφους.
Η Nisha Mehta είναι μια 38χρονη ακτινολόγος από το Charlotte της Βόρειας Καρολίνα που διαχειρίζεται δύο ομάδες για γιατρούς στο facebook με περίπου 70.000 μέλη. Έχει γίνει αποδέκτης πολυάριθμων αιτημάτων από επαγγελματίες υγείας που ελπίζουν να μοιραστούν τις ιστορίες τους στο δημόσιο χώρο.
«Ακούω εκτενείς ιστορίες γιατρών απ’ όλη τη χώρα και όλες λένε: Έχουμε αυτές τις ιστορίες που θεωρούμε ότι είναι σημαντικό να ακουστούν, αλλά οι διοικήσεις των νοσοκομείων μας δεν μας επιτρέπουν να μιλήσουμε στον Τύπο και πως, αν το κάνουμε, θα υπάρξουν συνέπειες», είπε.
Πολλοί αναφέρουν ότι δέχονται καθημερινά e-mail που τους προτρέπουν να μη μιλήσουν στα μέσα κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. «Ο κόσμος πρέπει να ακούσει αυτές τις ιστορίες και οι άλλοι γιατροί πρέπει να τις ακούσουν για να προετοιμαστούν ενάνια σε αυτό που έρχεται», συμπλήρωσε η Mehta «Είναι πολύ σημαντικό να καταλάβουν όλοι πόσο άσχημη θα γίνει η κατάσταση».
Μετάφραση: Συντακτική Ομάδα του alterthess