in ,

Το κλειστό κέντρο προσφύγων στο Κλειδί είναι μια φυλακή

Το κλειστό κέντρο προσφύγων στο Κλειδί είναι μια φυλακή

Μόνο σαν φυλακή θα μπορούσε να περιγραφεί το κλειστό κέντρο προσφύγων και μεταναστών που δημιούργησε η κυβέρνηση στη θέση Κλειδί κοντά στο οχυρό Ρούπελ στις Σέρρες. Μια φυλακή που έχει κρατούμενους οι οποίοι δεν έχουν διαπράξει κανένα έγκλημα, αλλά είχαν την ατυχία να φτάσουν στην χώρα μας σε μία συνθήκη η οποία τους στερεί κάθε δικαίωμα.

Δεν έχουν δικαίωμα ούτε να καταθέσουν αίτηση ασύλου, κάτι που όλες οι οργανώσεις και οι διεθνείς Οργανισμοί έχουν καταδικάσει, τονίζοντας ότι παραβιάζει κάθε νομικό πλαίσιο εθνικό και διεθνές.

Οι περίπου 600 πρόσφυγες ζουν σε άθλιες συνθήκες στον πυθμένα μιας χαράδρας ανάμεσα σε δύο ορεινούς όγκους, σε έναν χώρο που ο ίδιος ο πρόεδρος της κοινότητας Προμαχώνα Λεωνίδας Σπύρος έχει δηλώσει ότι «ούτε τα ζώα μας δεν αφήνουμε εκεί γιατί το χειμώνα θα παγώσουν και το καλοκαίρι θα πεθάνουν από τη ζέστη». Πρόκειται για μια περιοχή που κινδυνεύει καθημερινά από πλημμύρες και κατολισθήσεις και στην οποία ζουν μεταξύ άλλων ευάλωτοι άνθρωποι, μωρά, έγκυες γυναίκες για τους οποίους μέχρι χθες δεν υπήρχαν καν τα απαιραίτητα είδη πρώτης ανάγκης για να ζεσταθούν.

Για τον λόγο αυτό ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας απευθύνει έκκληση για την μεταφορά τουλάχιστον των ευάλωτων σε ξενοδοχεία.

Είναι προφανές ότι οι υγειονομικές συνθήκες στο κλειστό κέντρο δεν είναι οι κατάλληλες σε καμία συνθήκη, πόσο μάλλον αυτή της πανδημίας, η οποία απειλεί πολύ περισσότερο ανθρώπους που ζουν στοιβαγμένοι σε σκηνές.

Δεν είναι μόνο ο κ. Σπύρου που δηλώνει πως αν δει κάποιος από κοντά το μέρος και τους ανθρώπους «τον πιάνουν τα κλάμματα». Είναι και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που, με έγγραφό της ΠΟΑΣΥ προς τα αρμόδια Υπουργεία και τους Εισαγγελείς, περιέγραψαν με τα μελανότερα χρώματα το μέρος, κάνοντας λόγο για «συνθήκες ασφυξίας για τους μετανάστες που θα γίνουν ακόμη μεγαλύτερες, καθώς όπως πληροφορηθήκαμε επιδίωξη του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής είναι να διαμείνουν δέκα (10) άτομα σε κάθε σκηνή, ενώ η προβλεπόμενη χωρητικότητά τους είναι για πέντε (5) άτομα, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα διαχωρισμού των μεταναστών σε άνδρες, γυναίκες και παιδιά λόγω των ελάχιστων σκηνών που υπάρχουν στο χώρο».

Στην ίδια επιστολή χαρακτήριζαν το κέντρο ως τον «πλέον ακατάλληλο για τη λειτουργία αυτής της δομής, καθώς είναι τοποθετημένη μέσα σε ρέμα, η διαμόρφωση και χωροταξία του χώρου είναι εντελώς ακατάλληλη, θα δημιουργήσει συνθήκες ασφυξίας στους εκεί διαμένοντες, καθώς οι σκηνές είναι τοποθετημένες πολύ κοντά μεταξύ τους και δεν υπάρχει καθόλου χώρος προαυλισμού και ψυχαγωγίας».

Το Υπουργείο Μετανάστευσης αντί να διασφαλίσει την προστασία των ανθρώπων αυτών και να τους παράσχει στοιχειώδη δικαιώματα για να ζήσουν, όπως αυτό της στέγης, υπέγραψε σύμβαση με σερραϊκή εταιρεία Security έναντι του ποσού των 153.760 ευρώ συμπεριλαμβανομένου ΦΠΑ.

Σύμφωνα με το anexartitos.gr, η σύμβαση που υπογράφηκε από τον Υπουργό Μετανάστευσης κ.Νότη Μηταράκη και τον εκπρόσωπο της σερραϊκής εταιρείας Security στις 26 Μαρτίου 2020, προβλέπει υπηρεσίες 24ωρης φύλαξης της δομής για τρεις μήνες, αρχής γενομένης από τις 27/3 έως τις 26/6.

Οι υπηρεσίες περιλαμβάνουν την 24ωρη φύλαξη της πύλης εισόδου και επεκτείνονται και μέσα στην δομή καθώς σύμφωνα με όρο της σύμβασης: «Συμβάλλει στην επίτευξη της ομαλής διαβίωσης των κρατουμένων αλλοδαπών και στη διασφάλιση των δικαιωμάτων τους».

«Λεφτόδεντρα» απ`ότι φαίνεται υπάρχουν, αρκεί να είναι για κέντρα-φυλακές, ιδιωτικούς κλινικάρχες και μεγάλες επιχειρήσεις.

Σταυρούλα Πουλημένη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Αποδομώντας τη δημοκρατία – Ο ιός ως δικαιολογία για την εξουδετέρωση της διαφωνίας

Συνεχίζονται οι διανομές ειδών πρώτης ανάγκης από την «Covid-19 – Αλληλεγγύη Θεσσαλονίκης»