Δεκάδες ανακοινώσεις πολιτικών κομμάτων, δημοτικών διοικήσεων, δημοτικών και περιφερειακών παρατάξεων και συλλογικοτήτων προκάλεσε η είδηση για την έναρξη της καύσης απορριμμάτων στις εγκαταστάσεις του ΤΙΤΑΝ στη δυτική Θεσσαλονίκη.
Κοινό μέτωπο συγκροτούν δήμαρχοι της δυτικής Θεσσαλονίκης σχετικά με την υπόθεση της αδειοδότησης του εργοστασίου παραγωγής τσιμέντου «ΤΙΤΑΝ» για την καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
Πιο συγκεκριμένα οι δήμαρχοι Λαγκαδά Γιάννης Ταχματζίδης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου Παντελής Τσακίρης είχαν τηλεδιάσκεψη για το θέμα, καταλήγοντας σε μια σειρά κοινών ενεργειών στις οποίες πρόκειται να προχωρήσουν. Μεταξύ άλλων οι τρεις δήμαρχοι αποφάσισαν να απευθυνθούν με κοινή ανοιχτή επιστολή τους προς τους βουλευτές Θεσσαλονίκης όλων των κομμάτων, καλώντας τους επί της ουσίας μέσα από τη θεσμική τους ιδιότητα να αναλάβουν πρωτοβουλίες, ώστε να σταματήσουν εν τη γενέσει της κάθε απόφαση περί αδειοδότησης του Τιτάνα για καύση υπολειμμάτων ανακύκλωσης.
Παράλληλα οι τρεις δήμαρχοι των περιοχών της δυτικής Θεσσαλονίκης αποφάσισαν να απευθυνθούν στην επιστημονική κοινότητα ώστε να υπάρξει τεκμηριωμένη εκτίμηση των επιπτώσεων που θα έχει η ενδεχόμενη καύση RDF-SRF στον χώρο του Τιτάνα, καθώς και να συγκροτήσουν ομάδα εμπειρογνωμόνων, με τη συμμετοχή νομικού και πανεπιστημιακού με εμπειρία σε περιβαλλοντικά ζητήματα, ώστε να υπάρχει νομική και επιστημονική τεκμηρίωση για κάθε επόμενη κίνηση.
Κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Με κοινή τους δήλωση οι βουλευτές Α΄ και Β΄ Θεσσαλονίκης του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν απαράδεκτη τη διαδικασία για αλλαγή στην περιβαλλοντική άδεια του «Τιτάνα» και ζητούν μεταξύ άλλων να ανασταλεί η διαδικασία και να γίνει ολοκληρωμένη συζήτηση διαβούλευσης, με τοποθέτηση συλλογικών οργάνων, μετά την άρση των μέτρων κατά της πανδημίας.
«Η όποια συζήτηση για δευτερογενή καύσιμα δεν μπορεί να ανοίξει εν μέσω πανδημίας, χωρίς να έχει αναπτυχθεί η ανακύκλωση και η διαλογή στην πηγή, χωρίς σύγχρονες υποδομές απορριμμάτων, χωρίς πλήρη ανάλυση όλων των δεδομένων και ενώ το μόνο σχέδιο που υλοποιεί και η κυβέρνηση είναι η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των απορριμμάτων», αναφέρουν χαρακτηριστικά οι επτά βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Κοινοβουλευτική αναφορά από το ΚΚΕ
Αναφορά προς τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστή Χατζηδάκη, κατέθεσαν από τη μεριά τους οι βουλευτές του ΚΚΕ στην Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης, Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης. Στην αναφορά επισυνάπτεται το ομόφωνο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παύλου Μελά, με το οποίο αιτείται να μην υλοποιηθούν τα σχέδια της τσιμεντοβιομηχανίας ΤΙΤΑΝ ΑΕ για καύση απορριμμάτων RDF-SRF και εναλλακτικών καυσίμων εντός αστικού ιστού στην Ευκαρπία και ζητούν από τον αρμόδιο υπουργό να ανακληθούν άμεσα όλες οι διαδικασίες για τη χορήγηση άδειας, ώστε να διασφαλιστεί η δημόσια υγεία στην περιοχή, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.
Παράλληλα η Τομεακή Επιτροπή Δυτικής Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχολιάζοντας την παραπάνω κοινή δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, στην οποία μεταξύ άλλων γίνεται λόγος για «υποκρισία» από την μεριά της αξιωματικής αντιπολίτευσης καθώς, σύμφωνα με το ΚΚΕ, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανανέωσε έως το 2023 την μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων (ΜΠΕ) της νέας αδειοδότησης.
Ανακοίνωση από την «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονία»
Ανακοίνωση για το θέμα εξέδωσε και η περιφερειακή παράταξη «Ανυπότακτη Δημοκρατική Μακεδονια» στην οποία επισημαίνεται πως «σε μία από τις κρίσιμες στιγμές που βιώνει ο λαός μας, εξαιτίας της επέλασης του καταστροφικού ιού που “θερίζει” όλο τον κόσμο, η εταιρία ΤΙΤΑΝ Α.Ε., αξιοποιώντας το νομοθετικό αντιπεριβαλλοντικό πλέγμα που ψήφισαν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις (Ν.Δ.,ΠΑΣΟΚ,ΣΥΡΙΖΑ), σε ότι αφορά τη διαχείριση των αστικών αποβλήτων, αιτήθηκε στο αρμόδιο Υπουργείο και πέτυχε από την κυβέρνηση της Ν.Δ., την τροποποίηση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, και την ανανέωση της άδειας, που είχε πάρει στο παρελθόν, η οποία είχε λήξει».
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της περιφερειακής παράταξης, «είναι φανερό λοιπόν, ότι η άδεια για καύση SRF-RDF στην εταιρία ΤΙΤΑΝ ΑΕ, ακολουθεί με ευλαβική συνέπεια τη διαχρονική πολιτική για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τις μνημονιακές κυβερνήσεις αλλά και τους φορείς που συντάσσονται μαζί τους (Δήμους, Περιφέρειες, ΦΟΣΔΑ στην ΠΚΜ), μία πολιτική που εξυπηρετεί την διασφάλιση νέων πηγών κέρδους για τους επιχειρηματίες, προωθώντας τις ιδιωτικοποιήσεις, που έχουν ήδη ξεκινήσει με την ανάθεση της αποκομιδής αλλά και τη λειτουργίας των εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες».
Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ζητά ο Μ. Τρεμόπουλος
Προκλητική για τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης και κατάφωρα αντιδημοκρατική θεωρεί η «Οικολογία – Αλληλεγγύη» την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να δώσει το πράσινο φως στην τσιμεντοβιομηχανία ΤΙΤΑΝ στην Ευκαρπία, ώστε να καίει απορρίμματα στη μορφή RDF-SRF, χωρίς να επιτρέπει στους Δήμους της περιοχής και τους τοπικούς φορείς να εκφράσουν τη γνώμη τους μέσω διαβούλευσης. Και εκτιμά ότι δεν είναι καθόλου συμπτωματική η συγκυρία για τη συγκεκριμένη απόφαση, αφού οι περιορισμοί λόγω του κορονοϊού αποκλείουν κάθε είδους διαμαρτυρία.
«Σε πιέσεις μας προς τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης κ. Ζέρβα για να πάρει θέση κατά της καύσης, το απέφυγε επανειλημμένα», δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος της «Οικολογίας – Αλληλεγγύης», Μιχάλης Τρεμόπουλος.
«Ελπίζουμε ότι ο Δήμος Θεσσαλονίκης δεν θα υποταχθεί στις σκοπιμότητες και τα συμφέροντα ή τις κυβερνητικές επιλογές. Και ζητούμε να συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα κληθούν και Δήμαρχοι της Δυτικής Θεσσαλονίκης και συλλογικότητες να καταθέσουν τις απόψεις τους. Δεν ξεχνούμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε υπογράψει τέσσερις ημέρες πριν από τις εκλογές της 7.7.2019 συμφωνία τις τσιμεντοβιομηχανίες για καύση “εναλλακτικού καύσιμου” από αυτές. Καλούμε τις παρατάξεις να πάρουν σαφή θέση για το ζήτημα», συμπληρώνει ο κ. Τρεμόπουλος.
Η απάντηση της ΤΙΤΑΝ ΑΕ
Απάντηση στις αντιδράσεις εξέδωσε η διοίκηση του εργοστασίου Ευκαρπίας Θεσσαλονίκης της Α.Ε Τσιμέντων ΤΙΤΑΝ.
Η εταιρεία επισημαίνει πως από την έναρξη της λειτουργίας του εργοστασίου αξιοποιούνται επεξεργασμένα υπολείμματα ανακύκλωσης συσκευασιών από τα Κέντρα Διαλογής και Ανακύκλωσης Υλικών (SRF), επεξεργασμένα υπολείμματα -εκτός ελαστικών- από μονάδες ανακύκλωσης Οχημάτων Τέλους Κύκλου Ζωής, καθώς και βιομάζα, «περιορίζοντας έτσι την χρήση ορυκτών, μη ανανεώσιμων, καυσίμων» και συμβάλλοντας «στην προστασία του περιβάλλοντος, στην ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας και στην αποτελεσματική συμβολή στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής».
Όπως αναφέρει, τον Δεκέμβριο 2019, «ακολουθώντας την κείμενη νομοθεσία, ο ΤΙΤΑΝ κατέθεσε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας φάκελο, με πλήρη τεκμηρίωση, σχετικά με την τροποποίηση της απόφασης έγκρισης περιβαλλοντικών όρων, ώστε να αξιοποιηθεί ένας ακόμα τύπος εναλλακτικού καυσίμου, στο εργοστάσιο Ευκαρπίας, ο οποίος αφορά συγκεκριμένα στο RDF/SRF που παράγεται από την επεξεργασία αστικών στερεών απορριμμάτων».
Παράλληλα, τονίζει πως «η συνεπεξεργασία αποτελεί βιώσιμη λύση, συμπληρωματική και όχι ανταγωνιστική της ανακύκλωσης, η οποία χρησιμοποιείται για περισσότερα από 40 χρόνια στην Ευρώπη και διεθνώς, σε αρμονική συμβίωση με τις τοπικές κοινωνίες. Αποτελεί ένα κρίσιμο στάδιο του μοντέλου της κυκλικής οικονομίας που συνολικά προωθεί τη μείωση της ταφής των αποβλήτων, την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών και ενέργειας».