Έκρυθμη παραμένει η κατάσταση στην Λέσβο καθώς δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ, ΟΠΚΕ και Λιμενικού διέλευσαν τη διαμαρτυρία προσφύγων έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης.
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα stonisi.gr sτις 12.30 το μεσημέρι διέλυσαν τη συγκέντρωση δυνάμεις της Αστυνομίας, ΜΑΤ και ΟΠΚΕ, αλλά και του λιμενικού, αφού οδήγησαν τη διαδήλωση από το παρτέρι του Δημοτικού Θεάτρου, σε κλοιό στον δρόμο, πιέζοντας και σπρώχνοντας από όλες τις κατευθύνσεις.
Σε φυγή τράπηκαν αιτούντες άσυλο προσπαθώντας να αποφύγουν τις προσαγωγές μέσα στα σοκάκια.
Από τις 11.30 το πρωί της Τρίτης συγκεντρώνονται αιτούντες άσυλο, Αφγανικής καταγωγής στον χώρο έξω από το Δημοτικό Θέατρο Μυτιλήνης, έχοντας περιοριστεί στο παρτέρι με αστυνομικό κλοιό.
Παράλληλα ο Περιφερειάρχης Β. Αιγαίου Κ. Μουτζούρης έχει αιτηθεί να κηρυχθούν τα νησιά σε κατάστασης έκτακτης ανάγκης ενώ από κοινού με τον υπουργό Ν. Μηταράκη ψάχνουν υποκινητές πίσω από τις διαμαρτυρίες στοχοποιώντας τις ΜΚΟ.
«Είναι αυτονόητο ότι παραβατικές συμπεριφορές δεν συνάδουν με τη διαδικασία παροχής ασύλου. Επιπλέον οι ελληνικές αρχές ενισχύουν τα μέτρα φύλαξης και ερευνούν το ενδεχόμενο υποκίνησης τέτοιων αντιδράσεων. Μπορεί κάποιοι να δυσφορούν, αλλά ας το καταλάβουν: η πολιτική άλλαξε» σημείωσε ο υπουργός επαναλαμβάνοντας ότι «κατά συνέπεια, τα δυσάρεστα αυτά γεγονότα επιβεβαιώνουν την ανάγκη επιτάχυνσης των διαδικασιών ασύλου, επιστροφών όσων δεν δικαιούνται άσυλο και τη λειτουργία κλειστών και ελεγχόμενων κέντρων».
Σε σχέση με την καταστολή της χθεσινής διαδηλώσης αξιοσημείωτο είναι ότι μέχρι το απόγευμα η αστυνομία δεν έδινε πληροφόρηση για τυχόν προσαγωγές ή συλλήψεις, αν και όπως έγινε γνωστό προσήχθησαν τέσσερις γιατροί που φρόντισαν ανθρώπους με αναπνευστικά προβλήματα, ένας δημοσιογράφος από ξένο δίκτυο και ένας φωτορεπόρτερ επίσης από το εξωτερικό.
Να θυμίσουμε ότι ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέτρεψαν την Δευτέρα με τη χρήση βίας και χημικών τους πρόσφυγες να συνεχίσουν την πορεία τους προς στο κέντρο της Μυτιλήνης. Οι πρόσφυγες ζητούν να τηρηθεί η σειρά προτεραιότητας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου διαμαρτυρόμενοι για το νέο νόμο της κυβέρνησης που επιβάλλει την άμεση εξέταση των αιτημάτων που καταθέτουν οι νεοεισερχόμενοι, χωρίς να υπάρχει κάποια πρόβλεψη για τα παλαιότερα αιτήματα.