in

Εκδήλωση «Διασχίζοντας σύνορα: Έμφυλη Βία & Ενδυνάμωση»

Εκδήλωση «Διασχίζοντας σύνορα: Έμφυλη Βία & Ενδυνάμωση»

Με αφορμή την 25η Νοεμβρίου 2019, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών, το Κέντρο Διοτίμα πραγματοποιεί φέτος την κεντρική του εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Η εκδήλωση με τίτλο «Διασχίζοντας Σύνορα: Έμφυλη Βία & Ενδυνάμωση. Η εμπειρία του προσφυγικού», που διοργανώνεται από το παράρτημα του Κέντρου στη Θεσσαλονίκη, θα πραγματοποιηθεί: την Τρίτη 26/11/2019, 17.00-20.00 μ.μ., στην αίθουσα «Λόγου και Τέχνης», του Πύργου της Παιδαγωγικής Σχολής, ΑΠΘ (10ος όροφος).

Μέσα από την εκδήλωση επιδιώκουμε να ανοίξει ένας ζωντανός διάλογος πάνω στα ζητήματα της έμφυλης βίας και της προσφυγικότητας, διάλογος που θα απευθύνεται στο ευρύτερο κοινό, και ιδίως: στην πανεπιστημιακή/φοιτητική κοινότητα, τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών, αλλά και τις φεμινιστικές συλλογικότητες της πόλης.

Ορμώμενες από την πολύχρονη εμπειρία μας στην παροχή υποστηρικτικών υπηρεσιών (ψυχοκοινωνική, νομική βοήθεια) και στη λειτουργία ομάδων ενδυνάμωσης για προσφύγισσες πρόσφυγες – γυναίκες και άνδρες που έχουν υποστεί πολλαπλές μορφές έμφυλης βίας, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ρωγμή στους κοινούς τόπους και τις κυρίαρχες προσλήψεις, που συχνά αντιμετωπίζουν τις ομάδες αυτές μονοσήμαντα ως θύματα, ως άτομα που έχουν μόνο προβλήματα και ανάγκες, αν όχι με βλέμμα εξωτισμού.

Άλλωστε, η επισφάλεια της νομικής και κοινωνικής τους θέσης και η θεσμική τους «ευαλωτότητα» ως πρόσφυγες/-ισσες, δεν μπορεί να αποκρύπτει την ολότητα της ύπαρξης των γυναικών αυτών, την πολλαπλότητα των ρόλων τους, τις άλλες όψεις της υποκειμενικότητάς τους. Είναι μέσα από μια τέτοια προσέγγιση που αλληλεπιδρούμε μαζί τους και μοιραζόμαστε πόνο, οδύνη, απώλειες, χαρά, ζωντάνια, σχέδια και ελπίδα.

Με αυτές τις σκέψεις, σας καλούμε να συμμετέχετε στην εκδήλωση, για να μοιραστούμε πιο έκκεντρες ματιές πάνω σε αυτά τα θέματα.

 Θα μιλήσουν
  • Φωτεινή Τσιμπιρίδου, Καθηγήτρια Κοινωνικής Ανθρωπολογίας, Πρόεδρος του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Διευθύντρια του Εργαστηρίου για τη Μελέτη του Πολιτισμού, των Συνόρων και του Κοινωνικού Φύλου

«Ανδρικά πάνω σε θηλυκά σώματα: Η εργαλειοποίηση της έμφυλης βίας ανάμεσα στην πατριαρχία, το πρεκαριάτο και τον σεξισμό»

  • Βίλυ Χατζηγιάννη, νομικός, τοπική συντονίστρια – Κέντρο Διοτίμα Θεσσαλονίκης

Μελίνα Γεωργιάδου, ψυχολόγος, υπεύθυνη ομάδων ενδυνάμωσης – Κέντρο Διοτίμα Θεσσαλονίκης

«Εμείς οι Άλλες: σκέψεις και συν-αισθήματα από την μεταξύ μας συνάντηση»

  • Raha, ακτιβίστρια για τα δικαιώματα των γυναικών, προσφύγισσα

«The story of my freedom» (Ταυτόχρονη διερμηνεία)

***Συντονισμός: Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια, Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης, ΑΠΘ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Η ΕΕΔΑ για τα περιστατικά αστυνομικής αυθαιρεσίας

Νεκρός από ανακοπή μετανάστης στη Μόρια