in ,

Και οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη για ένα σπίτι

Και οι πρόσφυγες έχουν ανάγκη για ένα σπίτι

Η στέγαση των προσφύγων και των μεταναστών που έχουν καταφτάσει στην χώρα μας μετά από ένα μακρύ ταξίδι είναι ένα πολύ σημαντικό ζήτημα το οποίο δυστυχώς οι μέχρι τώρα τρόποι διαχείρισής του δεν έχουν οδηγήσει στην ικανοποίηση των αναγκών αλλά και των επιθυμιών των προσφύγων.

Η κλειστή δίοδος προς την Ευρώπη είναι μια συνθήκη που έχει οδηγήσει στον εγκλωβισμό χιλιάδων προσφύγων στην χώρα μας, οι δύσκολες συνθήκες διαβίωσης στα κέντρα φιλοξενίας και η ανοιχτή πληγή της Μόριας αποτελούν μια πραγματικότητα που καθιστά την ανάγκη ακόμη πιο επιτακτική.

Η παροχή ενός ζεστού επιπλωμένου σπιτιού εντός του αστικού ιστού στους πρόσφυγες φαίνεται ίσως όαση στις δυσκολίες που βιώνουν. Τα προγράμματα φιλοξενίας σε σπίτια απαντούν για ένα διάστημα στην ανάγκη των προσφύγων για πρόσβαση σε αυτονόητα δικαιώματα όπως της στέγασης.

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που ασχολούνται με το προσφυγικό έχουν προχωρήσει στην μίσθωση κατοικιών. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι στις οργανώσεις αυτές καταγγέλλουν την κυβέρνηση για εξώσεις των προσφύγων που έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου.

Η ανθρωπιστική οργάνωση PRAKSIS υλοποιεί το πρόγραμμα στέγασης προσφύγων «Εστία», με διαχειριστική αρχή την Ύπατη Αρμοστεία, το οποίο προσφέρει διαμονή σε αναγνωρισμένους πρόσφυγες και αιτούντες άσυλο σε ενοικιαζόμενα επιπλωμένα διαμερίσματα εντός του αστικού ιστού.

Στη Θεσσαλονίκη παρέχονται 617 θέσεις σε 101 διαμερίσματα που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης, διάσπαρτα σε διάφορες γειτονιές. Τα 488 άτομα που σήμερα κατοικούν σε αυτά τα διαμερίσματα κατάγονται κυρίως από τη Συρία και είναι οικογένειες με παιδιά.

Όπως εξηγεί στο alterthess.gr η συντονίστρια του προγράμματος «Εστία» στη Θεσσαλονίκη, Σπυριδούλα Σπανού, δεν έχει οριστεί κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα παραμονής των ανθρώπων αυτών στα διαμερίσματα. Συμπληρώνει μάλιστα πως όταν κάποια οικογένεια αποχωρήσει από το σπίτι τότε θα συνεχίσει να λαμβάνει για κάποιους μήνες το μηνιαίο ποσό στήριξης που λαμβάνουν κατά την παραμονή τους για την κάλυψη των βασικών αναγκών τους όπως η αγορά φαγητού κλπ.

Σύμφωνα με την ίδια, αρκετές οικογένειες αφήνουν τα σπίτια αυτά μόλις λάβουν την προσφυγική ιδιότητα για να ταξιδέψουν σε κάποια άλλη χώρα της Ευρώπης. Παρά το γεγονός ότι έχουν το δικαίωμα παραμονής σε άλλη χώρα της Ε.Ε μόλις για έξι μήνες οι πρόσφυγες αυτοί δοκιμάζουν την τύχη τους στην βόρεια και κεντρική Ευρώπη.

Η εκπαίδευση των προσφυγόπουλων στο επίκεντρο

Η συντριπτική πλειοψηφία των προσφυγόπουλων που διαβιούν στα σπίτια αυτά έχουν εγγραφεί σε σχολείο της γειτονιάς τους και παρακολουθούν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, παρά τις όποιες δυσκολίες και αντιδράσεις.

Πρόβλημα για τους ενήλικες εξακολουθεί να αποτελεί το γεγονός ότι δεν υπάρχει δομημένη διαδικασία εκμάθησης των ελληνικών για τους ανθρώπους που έχουν επιλέξει να συνεχίσουν τη ζωή τους στη χώρα μας.

Μεγάλη σημασία έχει όμως και η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας των προσφυγόπουλων. Έτσι χαρακτηρίζεται σημαντική η λειτουργία του 1ου σχολείου αραβικής γλώσσας που λειτουργεί σε διαπολιτισμικό σχολείο της Θεσσαλονίκης.

Η διαμονή στην πόλη βοηθά στην κοινωνική ένταξη

Ο Κουρδικής καταγωγής πρόσφυγας Ομίζ λέει στο alterthess.gr ότι οι 4 μήνες που έμεινε σε σπίτι που μίσθωσε η εν λόγω ΜΚΟ ήταν καθοριστικοί για την ένταξη του στην κοινωνία της Θεσσαλονίκης.

Όπως μας εξιστορεί όταν ήρθε στην Ελλάδα από το πέρασμα του Έβρου έμεινε για αρκετό διάστημα στον δρόμο, ενώ πέρασε τέσσερις μήνες στο κέντρο φιλοξενίας της Βόλβης. «Ήμουν στον δρόμο και δεν είχα τίποτα, τρεις μήνες μετά το ταξίδι μου στην Ελλάδα πήγα στο camp της Βόλβης» μας εξηγεί.

Όταν εντάχθηκε στο πρόγραμμα της PRAKSIS για την κατοικία δεν περίμενε ότι θα μπορέσει να βρει δουλειά και να νοικιάσει δικό του σπίτι. Η διαμονή του με τρία ακόμη άτομα σε σπίτι στο κέντρο της πόλης τον βοήθησε να μάθει λίγα ελληνικά, ενώ στάθηκε τυχερός και βρήκε δουλειά στην περιοχή της Λαχαναγοράς.

Σήμερα νοικιάζει το δικό του σπίτι στην δυτική Θεσσαλονίκη και ονειρεύεται το μέλλον του εδώ. «Θέλω να μείνω στην Ελλάδα, δεν θέλω να φύγω. Ήρθα εδώ και άλλαξε η ζωή μου» μας λέει. Σε σχέση με την γρήγορη εκμάθηση ελληνικών μας εξηγεί ότι άρχισε να τα μιλάει στο κέντρο φιλοξενίας στην Βόλβη και έχουν βελτιωθεί πολύ στη συνέχεια.  «Αν θέλεις να μάθεις κάτι τότε μπορείς» σημειώνει.

Δομές ενίσχυσης των προσφύγων και όχι μόνο

Από την πλευρά της η συντονίστρια προγραμμάτων της PRAKSIS στη Θεσσαλονίκη, Στεφανία Πανταζή, αναφέρει πως η οργάνωση λειτουργεί στην πόλη πολυιατρείο για την παροχή πρωτοβάθμιας ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, νομική υπηρεσία που ασχολείται και με τις υποθέσεις των μεταναστών και των προσφύγων που διεκδικούν την παροχή άδειας παραμονής και την αναγνώριση τους ως πρόσφυγες. Παράλληλα λειτουργεί πρόγραμμα δημόσιας υγείας με την πραγματοποίηση γρήγορου και ανώδυνου test για τον HIV, την ηπατίτιδα και άλλα μεταδιδόμενα νοσήματα.

Επίσης σημαντική είναι η δράση του κινητού σχολείου που αφορά την ένταξη παιδιών που βρίσκονται στον δρόμο και σε καταυλισμούς Ρομά. Τέλος, η οργάνωση εμπλέκεται επίσης στην λειτουργία του κέντρου ημέρας σε συνεργασία με τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Για εξώσεις προσφύγων μιλούν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ

Σε 24ωρη απεργία προχώρησαν την Τρίτη 16/4 οι εργαζόμενοι στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, αντιδρώντας όπως αναφέρουν στις εξώσεις των προσφύγων από τα σπίτια που νοικιάζονται.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση του το Σωματείο Βάσης των Εργαζομένων στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, «περίπου ένα μήνα πριν, έγινε γνωστή η αιφνιδιαστική απόφαση του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για το σταδιακό τερματισμό της φιλοξενίας και της οικονομικής υποστήριξης προσφύγων που έχουν λάβει θετική απάντηση στο αίτημα ασύλου, ξεκινώντας από όσες και όσους αναγνωρίστηκαν ως πρόσφυγες πριν την 31η Ιουλίου του 2017».

«Παρόμοιες αποφάσεις είχαν ανακοινωθεί στο παρελθόν και αποδείχτηκε ότι ήταν αδύνατο να εφαρμοστούν. Αυτή τη φορά, όμως, το Υπουργείο και οι εταίροι του φαίνονται αποφασισμένοι να εξωθήσουν εκατοντάδες πρόσφυγες σε αστεγία και ανέχεια, αναγκάζοντάς τους να εγκαταλείψουν τα διαμερίσματα ή τα camps στα οποία διαμένουν έως τις 31/3/2019» συμπληρώνει η ανακοίνωση. Δείτε ολόκληρη των ανακοίνωση των εργαζομένων στις ΜΚΟ εδώ.

Ιάσων Μπάντιος

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Απεργούν οι εργαζόμενοι στις ΜΚΟ ενάντια στις εξώσεις προσφύγων

Το ΙN-EDIT Greece 2019 /// Thessaloniki Edition επιστρέφει από τις 17 έως και τις 21 Απριλίου