Αίτηση αποζημίωσης για τα πέντε χρόνια που βρισκόταν στη φυλακή, μετά την πρωτόδικη καταδίκη του, κατέθεσε ο Τάσος Θεοφίλου και διεκδικεί το ποσό των 51.738 ευρώ για τεκμαρτή περιουσιακή ζημία και ηθική βλάβη.
Ο αναρχικός έχει αθωωθεί οριστικά και αμετάκλητα από κάθε κατηγορία καθώς ο Άρειος Πάγος με απόφασή του (υπ’ αριθμ. 1333/2018) απέρριψε σχετική αίτηση αναίρεσης κατά της αθωωτικής εφετειακής κρίσης.
Υπενθυμίζεται ότι ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ιωάννης Αγγελής είχε ασκήσει την αναίρεση κατά της αθωωτικής απόφασης του Α’ Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών ζητώντας την παραπομπή του Τάσου Θεοφίλου εκ νέου στο ακροατήριο.
Ο Θεοφίλου είχε κηρυχθεί αθώος τον Ιούλιο του 2017 έπειτα από απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων και αφέθηκε ελεύθερος ύστερα από πέντε χρόνια εγκλεισμού του στη φυλακή. Αντίθετα, πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή κάθειρξης 25 ετών για ληστεία μετά φόνου σε υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank στην Πάρο, ενώ είχε αθωωθεί από την κατηγορία της συμμετοχής στην οργάνωση «Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς».
«Τόσο η προφυλάκιση όσο και η μετέπειτα φυλάκιση την οποία υπέστην είχε σοβαρότατο αρνητικό αντίκτυπο στην ζωή μου και την εργασία μου, την οποίαν αναγκάστηκα να διακόψω καθ’ όλη εκείνη τη χρονική περίοδο, πράγμα που δημιούργησε τεράστιο οικονομικό πρόβλημα σε μένα αλλά και ανυπολόγιστη στενοχώρια, ταλαιπωρία, αίσθηση αδικίας, διασυρμό και ταπείνωση και μου στέρησε την ελευθερία μου για πέντε από τα καλύτερα χρόνια της ζωής μου, δεδομένου ότι κατά τη σύλληψή μου ήμουν 30 ετών και σήμερα είμαι 35 ετών» αναφέρει στην αίτηση ο Τ. Θεοφίλου και συνεχίζει:
«Καθ’ όλη τη διάρκεια της προφυλάκισης και της φυλάκισής μου από μόνο το ότι στερήθηκα τη δυνατότητα να εργάζομαι ήταν το αποτέλεσμα να χάνω εισόδημα τουλάχιστον 29 ευρώ ημερησίως».
Σύμφωνα με όσα δήλωσε (Νews247) o συνήγορος του Τ. Θεοφίλου, Κώστας Παπαδάκης: «Αποτελεί αυτονόητη υποχρέωση της πολιτείας η αποζημίωση όσων φυλακίστηκαν άδικα. Και αυτά θα πρέπει να τα βλέπουν οι αρμόδιοι εισαγγελείς, δικαστές και ανακριτές που παίρνουν τις σχετικές αποφάσεις. Στη χώρα μας το 30% των κρατουμένων είναι υπόδικοι, ποσοστό πολύ ψηλό σε σχέση με τις καταδίκες που επακολουθούν.
»Ακόμα, η διαδικασία αποζημίωσης θα έπρεπε να είναι απλούστερη και να αποφασίζεται από το ίδιο το δικαστήριο που αθωώνει με παρεπόμενη απόφασή του και όχι να απαιτείται νέα διαδικασία και έξοδα. Τέλος, το ζήτημα των ευθυνών εκείνων που έστησαν τη δικογραφία Θεοφίλου προκαλώντας ζημία πλέον και στο Ελληνικό Δημόσιο παραμένει ανοιχτό».
Πηγή: efsyn.gr