Συνθήκες ακραίας φτώχειας βίωσαν για άλλη μια χρονιά δύο στους δέκα Έλληνες, σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, που αφορούν συνθήκες διαβίωσης των πολιτών των χώρων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι πολίτες βίωσαν τις δραματικές επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης στην ελληνική κοινωνία, με το 21,1% να βιώνει συνθήκες ακραίας φτώχειας το 2017, ποσοστό που βρισκόταν στο 22,4% το 2016.
Σύμφωνα με στοιχεία που έχει καταγράψει η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, η Ελλάδα κατατάσσεται στη δεύτερη θέση των χωρών που οι πολίτες στερούνται βασικά υλικά αγαθά, σε ποσοστό 21,1%, από 22,4% που ήταν το 2016.
Πρώτη θέση κατέχει η Βουλγαρία, με ποσοστό 30%, τρίτη έρχεται η Ρουμανία με 19,4% και τέλος η Ουγγαρία με ποσοστό 14,5%.
Στον αντίποδα βρίσκονται η Σουηδία με ποσοστό 0,8%, το Λουξεμβούργο με 1,6%, η Φινλανδία με ποσοστό 2% και η Ολλανδία με ποσοστό 2,6%, βάσει των στοιχείων.
Η Eurostat εκτιμά ότι οι πολίτες αδυνατούν να καλύψουν τα έξοδα τους για συγκεκριμένα προϊόντα και υπηρεσίες χαρακτηρίζοντας την αδυναμία αυτή ως «σοβαρή υστέρηση».
Σύμφωνα με την υπηρεσία, οι πολίτες δεν μπορούν:
- να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους εγκαίρως
- να διατηρούν το σπίτι τους επαρκώς ζεστό
- να αντιμετωπίσουν έκτακτα έξοδα
- να έχουν ένα γεύμα με κρέας, κοτόπουλο, ψάρι ή λαχανικά σε τακτική βάση
- να έχουν πλυντήριο ρούχων
- να συντηρούν το κόστος ενός αυτοκινήτου
- να κάνουν μια εβδομάδα διακοπές εκτός σπιτιού
- να έχουν τηλέφωνο
- να έχουν τηλεόραση