in ,

«Ξεχασμένοι στη Μόρια»

«Ξεχασμένοι στη Μόρια»

Ακολουθώντας τον Αχμέντ Αλματζίντ η κρυφή κάμερα της Deutsche Welle μπήκε στο κέντρο υποδοχής προσφύγων στη Μόρια και κατέγραψε τις αντίξοες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων.

«Δεν έχουμε ξύλα για φωτιά, ούτε ρεύμα, ούτε τουαλέτες, ούτε νερό για να πλυθούμε», λέει ο Αχμέντ την ώρα που η κάμερα καταγράφει πρόσφυγες να προσπαθούν να ανάψουν φωτιά με χαρτόκουτα για να φτιάξουν τσάι.

Στον χώρο υπάρχουν πολλά σκουπίδια και περιττώματα, δίπλα από τα οποία περνούν έγκυοι και μωρά, αν και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες έχει χαρακτηρίσει επικίνδυνη τη Mόρια γι’ αυτές τις ευάλωτες ομάδες, περιγράφει η DW.

Πολλοί καίνε ελαιόδεντρα, που βρίσκονται πλησίον του κέντρου, για να ζεσταθούν. Ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου διαμαρτύρεται για την περιουσία του που καταστρέφεται, ενώ η κάμερα του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού σταθμού μεταφέρεται στο καφενείο της περιοχής.

Εκεί ο πρόεδρος της Μόριας, Νίκος Τρακέλλης, εκφράζει την ανησυχία του για ξέσπασμα βίας στην περιοχή.

Γερμανικές δεσμεύσεις και… εξηγήσεις

Σε άλλο δημοσίευμά της η DW επισημαίνει ότι στο πλαίσιο του προγράμματος μετεγκατάστασης προσφύγων από την Ελλάδα η Γερμανία έχει δεχθεί μόλις το 31% του αριθμού που είχε συμφωνηθεί.

Αυτό -εξηγεί το δημοσίευμα- προκύπτει από από απάντηση του γερμανικού υπ. Εξωτερικών σε επερώτηση της βουλευτή των Πρασίνων Φιλίζ Πόλατ, από την οποία φαίνεται ότι μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου η Γερανία δέχτηκε μόλις 5.332 πρόσφυγες από τη χώρα μας ενώ, σύμφωνα με αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου το 2015, υποχρεούνταν να δεχτεί 17.209.

Εξηγώντας στην απάντησή του το υπουργείο Εξωτερικών τη γερμανική στάση, επισημαίνει πως ο αριθμός που είχε συμφωνηθεί στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο το 2015 είχε βασιστεί σε μια υπόθεση που δεν επιβεβαιώθηκε καθώς μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας το 2016, έρχονται λιγότεροι πρόσφυγες στα ελληνικά νησιά από ό,τι αρχικά αναμενόταν.

Επίσης, είχε συμφωνηθεί ότι στο πρόγραμμα μετεγκατάστασης θα συμπεριλαμβάνονται μόνον άτομα με υπηκοότητες που το ποσοστό αναγνώρισης τους ως πρόσφυγες σε ολόκληρη την Ε.Ε. θα είναι τουλάχιστον 75%. Ένα υψηλό ποσοστό αναγνώρισης αιτήσεων ασύλου διαπιστώνεται κυρίως στην περίπτωση των Σύρων. Αυτό αφορά πλέον μόνον περίπου 500 άτομα στην Ελλάδα, υποστηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών και παραπέμπει σε αριθμούς της Κομισιόν.

Πάντως, από τα στοιχεία που δημοσίευσε χθες η αντιπροσωπεία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) στην Αθήνα, προκύπτει μια διαφορετική εικόνα ως προς τον αριθμό των ανθρώπων με υψηλό ποσοστό αναγνώρισης των αιτήσεων ασύλου: από τον Ιούλιο έχουν φτάσει στη Λέσβο, τη Χίο και τη Σάμο περί τους 19.800 πρόσφυγες – 17.00 άτομα μόνο τον Δεκέμβριο. Πάνω από το 70% των αφιχθέντων όλου του χρόνου είναι Σύροι, Ιρακινοί και Αφγανοί.

Πηγή: efsyn.gr

*AP Photo

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ελλάδα: Επιτακτική η ανάγκη μεταφοράς των αιτούντων άσυλο από τα νησιά

Θεσσαλονίκη: Λεφτά για πυροτεχνήματα υπάρχουν