Αυτό το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, η πλατεία Αριστοτέλους μεταμορφώνεται σε γήπεδο ποδοσφαίρου, υποδεχόμενη σε ένα ξεχωριστό ποδοσφαιρικό τουρνουά, όπου δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι, την Εθνική Αστέγων, τη ΧΑΝΘ, το ACT, τις κορασίδες του ΠΑΟΚ, προσφυγόπουλα από ξενώνες φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ, το Φάρο του Κόσμου, εθελοντές από το Σώμα Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, φίλους του περιοδικού δρόμου «σχεδία», αλλά και όλους όσους έχουν διάθεση για χαρά και παιχνίδι.
Η Θεσσαλονίκη παίζει μπάλα και στέλνει μήνυμα ενάντια στη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό. Την προηγούμενη μέρα, η Εθνική Αστέγων θα βρεθεί με το γηπεδάκι της στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βέροιας για να συναντηθεί με τα προσφυγόπουλα και μέσα από μία μπάλα, τη συνάντηση, το παιχνίδι, να δώσει (και να πάρει) λίγη χαρά παραπάνω, ένα χαμόγελο. Για την ελπίδα, για μια καλύτερη ζωή.
–Τι σημαίνει, για σένα, το ποδόσφαιρο δρόμου; ρώτησε ένας δημοσιογράφος τη Δέσποινα.
– Για μένα, αυτό το ποδόσφαιρο σημαίνει αγάπη, ήταν η απάντησή της.
Η Δέσποινα ήταν η αρχηγός της ελληνικής γυναικείας ομάδας στο 15ο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων που πραγματοποιήθηκε στο Όσλο, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Στα 17 της χρόνια βρέθηκε να ηγείται μιας ομάδας κοριτσιών που δεν παίζουν ποδόσφαιρο για να καταγάγουν νίκες μόνο εντός του αγωνιστικού χώρου, αλλά κυρίως έξω από αυτόν, ώστε μέσα από αυτή τη μοναδική εμπειρία να νιώσουν πιο δυνατές και σίγουρες για τον εαυτό τους στους αγώνες που δίνουν καθημερινά. Το ποδοσφαιρικό καραβάνι της Εθνικής Αστέγων, αφού διέπρεψε στα νορβηγικά γήπεδα, συνεχίζει το ταξίδι του στο δρόμο για μια καλύτερη ζωή, αγκαλιάζοντας όσους βιώνουν τη φτώχεια και τη στέρηση.
Το Σάββατο 14 Οκτωβρίου, είναι η σειρά της Θεσσαλονίκης να υποδεχθεί για μια ακόμη φορά την ξεχωριστή αυτή ποδοσφαιρική παρέα σε ένα τουρνουά-γιορτή αγάπης, αλληλεγγύης και συντροφικότητας, με την πλατεία Αριστοτέλους να μετατρέπεται για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά σε ένα γήπεδο ποδοσφαίρου, καλώντας όλους τους ενεργούς πολίτες της πολίτες να συμμετάσχουν σε αυτό και να φορτώσουν με πολλά γκολ τα δίχτυα του κοινωνικού αποκλεισμού. Οι διαστάσεις του γηπέδου είναι 22 Χ16 μέτρα πανομοιότυπο με αυτό που χρησιμοποιείται κάθε χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
Στο τουρνουά «Γκολ στη Φτώχεια», πέρα από την Εθνική Αστέγων, θα συμμετάσχουν ομάδες προσφύγων από τους ξενώνες φιλοξενίας της ΑΡΣΙΣ στο Ωραιόκαστρο και την Πυλαία, από το Φάρο του Κόσμου, η ΧΑΝΘ, το ACT, εθελοντές από το Σώμα Διασωστών και Ναυαγοσωστών Θεσσαλονίκης του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και η ομάδα κορασίδων του ΠΑΟΚ, ενώ κοντά μας θα βρεθεί και η πρόεδρος του ΣΕΕΔΑ (Σύλλογος Ελλήνων Εξαιρετικά Διακριθέντων Αθλητών) κυρία Ραμπέα Ιατρίδου.
Το εναρκτήριο λάκτισμα έχει οριστεί για τις 11:00 ακριβώς και οι αγώνες θα συνεχιστούν ως τις 14:00. Κάθε αγώνας έχει διάρκεια 14 λεπτά και θα τηρηθούν οι κανονισμοί που διέπουν το Παγκόσμιο Κύπελλο Αστέγων.
Πέρα από το αγωνιστικό, οι άνθρωποι του περιοδικού δρόμου «σχεδία», της Εθνικής Αστέγων και όλων των συμμετεχουσών ομάδων θα είναι εκεί για να συναντηθούν, να γνωριστούν και να συνομιλήσουν για όλα αυτά που μας ενώνουν.
Την προηγούμενη μέρα, παιδιά της Εθνικής Αστέγων θα βρεθούν με το κινητό γηπεδάκι τους στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων της Βέροιας. Από νωρίς το πρωί θα στήσουν μια ποδοσφαιρική γιορτή αλληλεγγύης για μικρούς και μεγάλους ώστε μέσα από μία μπάλα, τη συνάντηση, το παιχνίδι, να δώσουν (και να πάρουν) λίγη χαρά παραπάνω, ένα χαμόγελο, για την ελπίδα. Για μια καλύτερη ζωή.