Ξεκινάει αύριο 20 Σεπτεμβρίου η πρώτη κρίσιμη δίκη που αφορά το κίνημα της Χαλκιδικής ενάντια στις εξορύξεις χρυσού και την υπόθεση μιας πολύ μαζικής συγκέντρωσης των κατοίκων στις 30 Μαρτίου του 2012 έξω από το δημαρχείο της Ιερισσού. Είχε προηγηθεί στις 20 Μαρτίου ο ξυλοδαρμός στο βουνό Κάκαβος 30 κατοίκων από 300 εργαζόμενους της Ελληνικός Χρυσός και το κάψιμο του φυλακίου αγώνα.
Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr
Οι περίπου 1.000 κάτοικοι από την Ιερισσό, το Γομάτι, τα Ν. Ρόδα, την Μ. Παναγιά περικύκλωσαν το δημαρχείο όπου συνεδρίαζε το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Αριστοτέλη φωνάζοντας συνθήματα κατά της επένδυσης της Ελληνικός Χρυσός και του πρώην δημάρχου Χρ. Πάχτα καθώς και κατά του τότε αντιδημάρχου Β. Μοσχόπουλου για τον ρόλο που είχε διαδραματίσει ο τελευταίος στην επίθεση που δέχτηκαν οι 30 κάτοικοι στις Σκουριές. Μάλιστα ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Μ. Βλαχόπουλος είχε ζητήσει την παραίτηση του αντιδημάρχου για τον ηγετικό ρόλο στα γεγονότα της 20 Μαρτίου, αίτημα που δεν είχε γίνει δεκτό. Οι κάτοικοι εξέφραζαν παράλληλα την διαμαρτυρία τους για την αμέριστη υποστήριξη εκ μέρους του δημάρχου στις εξορύξεις χρυσού την στιγμή που η τοπική κοινωνία είχε δηλώσει την ξεκάθαρη αντίθεσή της στην καταστροφή του τόπου τους.
Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις που είχαν κληθεί από τον δήμαρχο βρίσκονταν εντός του δημαρχείου και κλούβες των ΜΑΤ έξω από αυτό.
Επικράτησε για αρκετή ώρα ένταση με τις αστυνομικές δυνάμεις να κάνουν χρήση δακρυγόνων και τελικά τα μεσάνυχτα να αποχωρούν από το χωριό.
Όπως αναφέρουν μέλη του κινήματος η δίωξη είναι φρονηματική καθώς όπως λένε ολόκληρη η δικογραφία στήθηκε κατ`απαίτηση του πρώην δημάρχου και αμέριστου υποστηρικτή της εταιρείας ο οποίος έκανε και την μήνυση ένα μήνα μετά την διαμαρτυρία δηλώνοντας ότι έγινε χρήση εκρηκτικών και ζημιές στο δημαρχείο.
Οι 22 κάτοικοι από την Ιερισσό, τα Νέα Ρόδα, την Μ. Παναγιά, το Παλαιοχώρι και το Γομάτι, κατηγορούνται με βαρύτατες κατηγορίες , σύμφωνα με το βούλευμα που τους παραπέμπει σε δίκη. Όσον αφορά το κατηγορητήριο σε αυτό περιλαμβάνεται σωρεία κατηγοριών όπως, διατάραξη κοινής ειρήνης από πρόσωπα που εκτέλεσαν βιαιοπραγίες εναντίον προσώπων, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος για άνθρωπο και κοινός κίνδυνος σε ξένα πράγματα, κατασκευή, προμήθεια και κατοχή εκρηκτικών υλικών από κοινών, αντίσταση από περισσότερους κάποιοι εκ των οποίων είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους, απόπειρα επικίνδυνης σωματικής βλάβης από κοινού και κατά συρροή, απρόκλητη σωματική βλάβη, παράνομη κατακράτηση από κοινού κατά συρροή, διακεκριμένη φθορά ξένης ιδιοκτησίας στην οποία συμμετείχαν περισσότεροι κάποιοι εκ των οποίων με καλυμμένα χαρακτηριστικά και παράνομη οπλοφορία.
Στους μάρτυρες κατηγορίας περιλαμβάνεται και ο πρώην δήμαρχος Αριστοτέλη Χρήστος Πάχτας, δημοτικοί σύμβουλοι και αστυνομικοί.
Στις 21 Σεπτεμβρίου αναμένεται να ξεκινήσει στο τριμελές Εφετείο και η δίκη για την υπόθεση του λάκκου Καρατζά, την δεύτερη μεγάλη δικαστική υπόθεση μετά από αυτή του (εργοταξίου στις Σκουριές) εναντίον μελών του κινήματος που αντιστέκονται στις εξορύξεις χρυσού. Αφορά μια μαζική κινητοποίηση κατοίκων της ΒΑ Χαλκιδικής που πραγματοποιήθηκε στο βουνό στις 12 Μαΐου του 2013 την στιγμή που η εταιρεία πραγματοποιούσε παράνομα εργασίες στο βουνό και 27 κατηγορούμενοι κάτοικοι διώκονται με βαρύτατες κατηγορίες μεταξύ άλλων για σύσταση συμμορίας.
Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται περιστατικά που τελέστηκαν κατά το χρονικό διάστημα από τις αρχές του μηνός Μαϊου έως και την 25.8.2013 στην περιοχή Λάκκος Καρατζά του όρους Κάκαβος, στη Μεγάλη Παναγιά καθώς και στην ευρύτερη περιοχή της Ιερισσού. Στις έκνομες ενέργειες περιλαμβάνεται και ο τραυματισμός τεσσάρων αστυνομικών κατά τη διάρκεια επεισοδίων, διακριμένες περιπτώσεις φθοράς ιδιωτικής περιουσίας κ.α.
H δικογραφία θεωρείται εμβληματική για το πώς το κράτος έστησε τότε μια επιχείρηση φρονηματικών διώξεων εναντίον μελών του κινήματος το οποίο βάφτισε «συμμορία» επειδή οι κάτοικοι εξέφρασαν την αντίθεσή τους στην «επένδυση με κάθε κόστος» στις Σκουριές.
Μεταξύ των κατηγοριών που αναφέρονται στο παραπεμπτικό βούλευμα περιλαμβάνονται συγκεκριμένα: σύσταση συμμορίας με την επιβαρυντική περίσταση της κατοχής, προμήθειας και κατασκευής εκρηκτικών, διατάραξη κοινής ειρήνης, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κίνδυνος από για άνθρωπο, έκρηξη από την οποία θα μπορούσε να προκύψει κοινός κίνδυνος, κατοχή-προμήθεια και κατασκευή εκρηκτικών υλών, βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη κ.α.
Όσον αφορά την έκδοση του παραπεμπτικού βουλεύματος που έγινε στις 21 Νοεμβρίου του 2015 το συμβούλιο πλημμελειοδικών Χαλκιδικής δεν υιοθέτησε το σκεπτικό της εισαγγελικής πρότασης για τη παραπομπή των κατηγορούμενων για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση. Κατά το παραπεμπτικό βούλευμα δεν προέκυψε ότι οι κατηγορούμενοι είχαν συγκροτήσει ομάδα που είχε εσωτερική διάρθρωση αλλά μια συμμορία που τιμωρείται σε βαθμό πλημμελήματος κατά την παράγραφο 5 του άρθρου 187.
Παρ`όλα αυτά όμως χωρίς να προσωποποιούνται οι κατηγορίες με στοιχεία παραπέμπονται με διαφορετικές ομαδοποιήσεις και βασικό κριτήριο ότι συμμετείχαν στις κινητοποιήσεις ενάντια στις εξορύξεις χρυσού.
«Δεν μπορούν να χαρακτηριστούν συμμορία τα μέλη ενός κινήματος που στέρεη πεποίθηση τους εδώ και χρόνια είναι η αντίθεση στην καταστροφική επένδυση χρυσού. Το μόνο στοιχείο που ενώνει τους κατηγορούμενους είναι η συμμετοχή τους σε μαζικές κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις» υποστηρίζει συνήγορος των διωκόμενων Γ. Κυρίτσης.
Να σημειωθεί ότι την συγκεκριμένη μέρα περισσότερα από 700 άτομα διαδήλωσαν στην περιοχή Λάκκος Καρατζά για τις παράνομες εργασίες της Ελληνικός Χρυσός.