Η απόφαση της κυβέρνησης να εντάξει «πέντε με έξι τροπολογίες» για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης σε μια κύρωση σύμβασης για την αλιεία που ψηφίζεται την Παρασκευή, έχει προκαλέσει αντιδράσεις από τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Πρόκειται για μέτρα που αφορούν το Ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το αφορολόγητο, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα οικονομικά των κομμάτων.
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης, ενημέρωσε την Πέμπτη τους εκπροσώπους των κομμάτων ότι τα «προαπαιτούμενα» που εκκρεμούν, θα συμπεριληφθούν σε μια κύρωση σύμβασης για την αλιεία που ψηφίζεται την Παρασκευή, ενώ τα κόμματα της αντιπολίτευσης αντέδρασαν και ζήτησαν να να συζητηθούν ως ξεχωριστό νομοσχέδιο τα προαπαιτούμενα για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης.
Ο Ν. Βούτσης προχώρησε σε δίωρη διακοπή προκειμένου να έρθει σε συνεννόηση με την κυβέρνηση, αν και όπως τόνισε υπάρχουν «ασφυκτικές» προθεσμίες. Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, οι «εκκρεμότητες» για την δεύτερη αξιολόγηση αφορούν το Ασφαλιστικό, τις συλλογικές συμβάσεις, το αφορολόγητο, τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς και τα οικονομικά των κομμάτων.
Σύμφωνα με την ενημέρωση από τη Βουλή, στις 10.00 θα αρχίσει στην Ολομέλεια η συζήτηση του νομοσχεδίου για την Αλιεία, στο οποίο εντάσσονται οι τροπολογίες, με τον βασικό προγραμματισμό να ορίζει τη λήξη της συζήτησης στις 17.00, προκειμένου έως τις 18.00 να έχουν ολοκληρωθεί οι ονομαστικές ψηφοφορίες, αν υποβληθούν αντίστοιχα αιτήματα.
«Αδιανόητη στάση» τονίζει η ΝΔ
Ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ Κωνσταντίνος Τσιάρας, υπογράμμισε πως πρόκειται για μια απαράδεκτη κίνηση από την κυβέρνηση που ευτελίζοντας την κοινοβουλευτική διαδικασία φέρνει νέα σκληρά μέτρα.
«Είναι αδιανόητο και απαράδεκτο. Είμαστε μπροστά στο φαινόμενο του ευτελισμού της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Η κυβέρνηση για άλλη μία φορά επιχειρεί σε ένα χρόνο που θα περιορίσει τη δημοσιότητα και ενδεχομένως την συμμετοχή των βουλευτών να ψηφίσει νέα σκληρά μέτρα».
ΚΚΕ: Δεν προλαβαίνουν να ψηφίζουν αντιλαϊκά μέτρα
Έντονη ήταν και η αντίδραση του ΚΚΕ, που σε ανακοίνωση του υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση δεν προλαβαίνει να ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα και αλλάζει προς το χειρότερο ακόμη και νόμους που ψήφισε πριν μια εβδομάδα.
«Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν προλαβαίνει να ψηφίζει αντιλαϊκά μέτρα, αλλάζοντας -προς το χειρότερο- ακόμη και νόμους που ψήφισε πριν μια εβδομάδα και αποδεικνύοντας ότι ο λεγόμενος εθνικός στόχος της εξόδου στις αγορές και της προσέλκυσης επενδύσεων απαιτεί ισοπέδωση δικαιωμάτων, πάμφθηνους εργαζόμενους και μέτρα χωρίς ημερομηνία λήξης».
Παράλληλα, κάλεσε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Παρασκευή 9 Ιούνη στις 15.30 έξω από τη Βουλή «ενάντια στα αντεργατικά μέτρα που φέρνει η κυβέρνηση “σαν τον κλέφτη”, με τις αντιλαϊκές εκκρεμότητες για το κλείσιμο της αξιολόγησης».
Σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ θα καταγγείλει αύριο στην Ολομέλεια της Βουλής την κυβέρνηση για την απαράδεκτη αυτή μεθόδευση και θα αποχωρήσει από τη συζήτηση, μη νομιμοποιώντας αυτή την διαδικασία που την χαρακτηρίζει «πραξικοπηματική».