Η Νουγίν Μουσταφά κατάφερε υπό απάνθρωπες συνθήκες να φύγει από την Τουρκία και μέσω της Λέσβου και της Βαλκανικής Οδού να φτάσει με το αναπηρικό της καροτσάκι στη Γερμανία. Τα βιώματά της διηγείται στην Ευρωβουλή.
Ο χώρος είναι γεμάτος με πολιτικούς, δημοσιογράφους, ακτιβιστές. Παρόλα όλα αυτά τα μάτια πέφτουν πάνω της. Η περίπτωση της Νουγίν Μουσταφά είχε προκαλέσει μεγάλη συγκίνηση πριν από δύο χρόνια, όταν η 18χρονη κοπέλα μαζί με την αδελφή της έφτασε στη Γερμανία και μάλιστα πάνω σε αναπηρικό καροτσάκι. Ο δρόμος μέχρι εκεί ήταν δύσκολος. Για να αποφύγει τις βόμβες των τζιχαντιστών στο Χαλέπι, πέρασε στην Τουρκία, από όπου πάνω σε λέμβο έφτασε στη Λέσβο.
«Είδος πολυτελείας οι τουαλέτες»
«Φοβόμουν ότι θα πέταγαν στη θάλασσα το αναπηρικό καροτσάκι για να γλυτώσουν το βάρος, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε» διηγείται από το βήμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Τα δυσκολότερα ακολούθησαν», συνεχίζει, περιγράφοντας πόσες δυσκολίες συνάντησε για να περάσει καθηλωμένη στο καροτσάκι την Βαλκανική Οδό. «Είναι λυπηρό να διαπιστώνει κανείς ότι τον 21ο αιώνα για ορισμένους ανθρώπους η τουαλέτα είναι είδος πολυτελείας», λέει. Οι τραυματικές της εμπειρίες αντικατοπτρίζουν αντίστοιχες περιπέτειες πολλών προσφύγων που είναι χρόνια άρρωστοι ή έχουν αναπηρία και θέλησαν να αναζητήσουν προστασία στην Ευρώπη. Ακτιβιστές της οργάνωσης Human Rights Watch διηγούνται την περίπτωση του 8χρονου Αλί από το Αφγανιστάν που είναι καθηλωμένος στην Ελλάδα.
Οι άνθρωποι με αναπηρία αντιπροσωπεύουν το 15% του παγκόσμιου πληθυσμού. Πόσοι εξ αυτών είναι πρόσφυγες πολέμου κανείς δεν ξέρει. Οι ακτιβιστές επιρρίπτουν ευθύνες στις αρχές γι’ αυτήν την έλλειψη, αφού δεν καταγράφουν όσους πρόσφυγες έχουν προβλήματα υγείας. Όσοι ζητούν άσυλο αλλά και άλλοι πρόσφυγες με κινητικά προβλήματα είναι δύσκολο να διαβιώσουν σε προσφυγικά καταλύματα χωρίς ειδικές τουαλέτες και εγκαταστάσεις υγιεινής. Η ψυχική υγεία σπάνια λαμβάνεται υπόψη.
Καλύτερη συνεργασία με τις ελληνικές αρχές
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 125 εκατ. ευρώ στην ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει ο αρμόδιος Επίτροπος Χρήστος Στυλιανίδης. Σχεδόν 370 εκ. ευρώ πήγαν σε οργανώσεις αρωγής, μεταξύ αυτών και στην Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες. «Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε κυρίως στα ελληνικά νησιά είναι πολλές», παραδέχεται ο κ. Στυλιανίδης. «Χρειάζονται άλλα 250 εκ. ευρώ, η Επιτροπή βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τις ελληνικές αρχές για τη δημιουργία καταλυμάτων ειδικά για ανάπηρους, με ντους και τροφή σε ρευστή μορφή». Ο ιταλός ευρωβουλευτής Μπράντο Μπενιφάι ζητά να γίνεται αυστηρότερος έλεγχος στη διαχείριση των χρημάτων. «Προφανώς η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να συνεργάζεται καλύτερα με τις κοινοτικές αρχές για να φτάνουν όντως τα χρήματα στους πρόσφυγες. Αλλά και η ΕΕ αντέδρασε πολύ αργά και όχι με επάρκεια», λέει.
Αυτό φαίνεται και από τους 50.000 πρόσφυγες που περιμένουν στα ελληνικά νησιά για να μεταγκατασταθούν σε άλλες χώρες της ΕΕ. Τελευταία η Αυστρία απείλησε να αποχωρήσει από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης προσφύγων με το επιχείρημα ότι τα άλλα κράτη δεν τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Αλλά και η Γερμανία έχει δεχθεί μόλις 3.000 πρόσφυγες, αν και υποσχέθηκε να πάρει 24.400. Πάντως η Νουγίν Μουσταφά θεωρεί τον εαυτό της τυχερό που μπόρεσε να μοιραστεί τις εμπειρίες της με τους ευρωβουλευτές. «Ο στόχος μου ήταν με τα λεγόμενά μου να αλλάξω κάτι για τους πρόσφυγες με αναπηρία αλλά και άλλους».
Πηγή: Deutsche Welle
Φωτογραφία: Human Rights Watch