in , ,

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα γραφεία της διοίκησης του ΟΛΘ – Καταγγέλλουν κωλυσιεργία στις προσλήψεις

Διαμαρτυρία εργαζομένων στα γραφεία της διοίκησης του ΟΛΘ – Καταγγέλλουν κωλυσιεργία στις προσλήψεις

Ένταση επικράτησε το πρωί της Τετάρτης κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν εργαζόμενοι  στο λιμάνι, στο γραφείο του προέδρου της διοίκησης του ΟΛΘ Κ. Μέλλιου στο πλαίσιο της τρίωρης στάσης εργασίας τους ενάντια στην πώληση του λιμανιού. 

Γράφει η Σταυρούλα Πουλημένη για το stokokkino.gr

Οι εργαζόμενοι έθεσαν το ερώτημα γιατί η διοίκηση κωλυσιεργεί αντίθετα με την ομόφωνη απόφαση στο Δ.Σ. της διοίκησης στις 3 Μαρτίου στις προσλήψεις των 78 ατόμων για την παροχή νέας υπηρεσίας υποδοχής και αποθήκευσης των προς εξαγωγή εμπορευμάτων από τα ΣΕΜΠΟ της ΟΛΘ Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας προχώρησαν σε ολιγόωρη κατάληψη ενώ ήρθαν και σε αντιπαράθεση και με τον αντιπρόεδρο Δημήτρη Ρούτο.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι ήδη από τις 24 Μαρτίου καταγγέλλουν αιφνιδιαστική προσπάθεια ματαίωσης των προσλήψεων εκ μέρους της διοίκησης του ΟΛΘ η οποία επικαλείται αντίδραση του ΤΑΙΠΕΔ που υποστηρίζει πως εάν αυτές προχωρήσουν θα μεταβληθούν οι πληροφορίες περί του ύψους του μισθολογικού κόστους, που έχει ήδη  αποδώσει στους υποψήφιους αγοραστές και αναφέροντας βεβαιότητα ζημίας του ΤΑΙΠΕΔ και κατ’ επέκταση του ελληνικού δημοσίου με πιθανή ευθύνη των μελών του Δ.Σ. 

Τα σωματεία των εργαζομένων αντίθετα ισχυρίζονται ότι η δραστηριότητα αυτή για την οποία είναι αναγκαίες οι προσλήψεις θα αποφέρει 4 εκ. έσοδα για το λιμάνι από τα οποία αφαιρουμένων του μισθολογικού κόστους, των λειτουργικών δαπανών, των αποσβέσεων και του εξοπλισμού θα οδηγήσει σε καθαρό κέρδος 1,4 εκατ. ευρώ.

«Αυτά δεν είναι λόγια του αέρα αναγράφονται στον προϋπολογισμό του ΟΛΘ για το έτος 2017» δηλώνει ο Τρ. Αφεντουλίδης, πρόεδρος των εργαζόμενων του ΟΛΘ, τονίζοντας ότι  «Θα πρέπει να μας εξηγήσουν για ποιο λόγο στερούν έσοδα από τον οργανισμό για ποιο λόγο αφήνουν τα έσοδα να τα παίρνουν οι επιχειρηματίες που υποχρεωτικά έχουν τη δραστηριότητα αυτή γιατί δεν την είχε αναλάβει ως τώρα το λιμάνι».

«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης είναι το μοναδικό που δεν διαθέτει αυτή τη δραστηριότητα, η τελωνιακή νομοθεσία το επιβάλλει, έχει ενημερωθεί τόσο το ΤΑΙΠΕΔ  όσο και το υπουργείο και για τον λόγο αυτό υπάρχει κοινή απόφαση του υπουργείο Ναυτιλίας και Οικονομικών για να προχωρήσουν οι προσλήψεις» συνεχίζει συνδέοντας την συγκεκριμένα προσπάθεια ματαίωσης των προσλήψεων με την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού καθώς η τελευταία  «αποστερεί έσοδα από τον Οργανισμό, μεταβάλλει τη θέση του και έτσι δικαιολογείται οποιαδήποτε χαμηλή προσφορά».


«Ο κ. Μέλλιος είναι ορισμένος πρόεδρος του δημόσιου οργανισμού λιμένος και έχει την ευθύνη του είναι να λειτουργεί εύρυθμα και να εξυπηρετεί την φορτοεκφόρτωση. Η απόφαση του κ. Μέλλιου για την ματαίωση των προσλήψεων δεν μπορεί να δικαιολογηθεί, δεν προκύπτει ούτε από την τροποποιημένη σύμβαση ούτε από κάποιον άλλο όρο της πώλησης των μετοχών. Δεν υπάρχει δεσμευτικός όρος οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στους 200» σημειώνει από την πλευρά της η Φ. Γουργούρη, γραμματέας της ΟΜΥΛΕ καταλήγοντας ότι παρά το γεγονός ότι η απόφαση πάρθηκε με την ψήφο του προέδρου του Δ.Σ. και του αντιπροέδρου  «επιχειρούν παραπλανώντας να ακυρώσουν εκείνη την απόφαση. Αυτό δεν θα το επιτρέψουμε». 

«Δεν είναι δυνατόν για τα 78 άτομα που θα προσληφθούν να μας λένε ότι θα αυξηθεί το μισθολογικό κόστος. Για ποια ανάπτυξη μιλάνε όταν η Θεσσαλονίκη είναι πρωταθλήτρια στην ανεργία; Ή αποσκοπούν σε εργολάβους στη μη διαφάνεια. Εμείς θα προσπαθήσουμε να το σταματήσουμε» δηλώνει ο Μενέλαος Πασσαλίδης , πρόεδρος των Σημειωτών του ΟΛΘ.

Να σημειωθεί ότι οι λιμενεργάτες δεν έχουν υπογράψει ακόμη συλλογική σύμβαση καθώς ζητούν να τηρηθούν δύο προϋποθέσεις. Η μία αφορά στο να αναγνωριστεί επίσημα ότι  εντάσσονται οι εργαζόμενοι στον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού και η δεύτερη να μην υπάγονται στις μειώσεις που προβλέπει ο νόμος του 4024 που αφορά τον δημόσιο τομέα και όχι τον ιδιωτικό τομέα.

Κατά τη διάρκεια της διαμαρτυρίας ο κ. Μέλλιος δήλωσε ότι στο προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο ζητήθηκε ενόψει ερωτήματος της μειοψηφίας να υπάρχει γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία για το αν οι προσλήψεις και ενδεχόμενη αύξηση του μισθολογικού κόστους συνιστούν ευθύνη του Δ.Σ απέναντι στον μέτοχο. Για τον λόγο αυτό διερευνάται το ερώτημα αυτό από εξωτερική νομική υπηρεσία και έτσι το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο αναβλήθηκε μέχρι να υπάρξει η γνωμοδότηση αυτή.  

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Πλατεία Αμερικής: Η νέα μεγάλου μήκους ταινία του Γιάννη Σακαρίδη

Αθωώθηκε η Χριστίνα Μακνέα