Σε παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης (πρώην Β΄ ΚΤΕΟ, Πόντου -περιοχή Λαχαναγοράς) καλεί την Παρασκευή 10/6 στις 12:00 η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση της:
Την ώρα που τα φώτα της δημοσιότητας, αλλά και το βάρος της έμπρακτης αλληλεγγύης, έχουν πέσει ως τώρα στις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ανά την Ελλάδα, οι πρόσφυγες ζουν σχεδόν βουβά ένα άλλο δράμα, το οποίο έχει για τους ίδιους και τις ίδιες ακόμη μεγαλύτερη σημασία, αφού δεν αφορά απλώς τη σημερινή τους κατάσταση, αλλά το μέλλον τους στην Ευρώπη. Πρόκειται για τα άπειρα προβλήματα που συναντούν στη διαδικασία αίτησης για διεθνή προστασία, καθώς και στην εξέταση του αιτήματός τους, αν και όταν τελικά καταφέρουν να το καταθέσουν.
Είτε αυτά τα αιτήματα αφορούν στην παροχή ασύλου στην Ελλάδα, είτε σε κάποια άλλη ευρωπαϊκή χώρα (μέσω της διαδικασίας του Κανονισμού Δουβλίνο ΙΙΙ -στα πλαίσια οικογενειακής επανένωσης- ή μέσω του λεγόμενου relocation/μετεγκατάστασης), οι πρόσφυγες, από το κλείσιμο του ραντεβού για την καταγραφή του αιτήματος, μέχρι την τελική απόφαση για την τύχη τους, έρχονται αντιμέτωποι/ες με ένα σωρό εμπόδια που τους φέρνουν απόγνωση και απελπισία.
Πιο συγκεκριμένα, εδώ και περίπου 5 μήνες ο μόνος τρόπος καταγραφής των ανθρώπων αυτών, οι οποίοι ζουν χωρίς πρόσβαση στα στοιχειώδη, πόσο μάλλον στο διαδίκτυο, είναι το κλείσιμο ραντεβού με την Υπηρεσία Ασύλου μέσω βιντεοκλήσης Skype! Ακόμη και όσες/οι όμως έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, συχνά πληρώνοντας ένα μεγάλο αντίτιμο, αλλά και την τεχνογνωσία για να κάνουν μια βιντεοκλήση, μπορεί να χρειαστεί να προσπαθούν επί μήνες να κλείσουν ραντεβού, καθώς οι ώρες ανά εβδομάδα κατά τις οποίες μπορούν να καλέσουν την Υπηρεσία Ασύλου (στα κεντρικά της Αθήνας και μόνο) είναι ελάχιστες. Επιπλέον, το σύστημα συχνά πέφτει με αποτέλεσμα να μην κλείνεται ραντεβού, ακόμη κι αν οι πρόσφυγες έχουν πιάσει γραμμή (αναλυτικά στοιχεία για τα προβλήματα στη διαδικασία μέσω skype στην ανακοίνωση της traveling light – Ομάδα Νομικών για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων Προσφύγων και Μεταναστ(ρι)ών).
Αν τώρα κάποιοι/ες πρόσφυγες που ζουν στην περιοχή που καλύπτει το Γραφείο Ασύλου της Θεσσαλονίκης (στο μεγαλύτερο μέρος της Βόρειας Ελλάδας δηλαδή) κατορθώσουν να κλείσουν το πολυπόθητο ραντεβού, πρώτα απ’ όλα θα πρέπει να βρουν τρόπο να μετακινηθούν προς αυτό με δικά τους έξοδα, πράγμα καθόλου εύκολο, αφού στεγάζεται έξω από την πόλη, στις εγκαταστάσεις του παλιού Β΄ ΚΤΕΟ, με μόνο μια γραμμή του ΟΑΣΘ να το προσεγγίζει, και αυτή με μικρή συχνότητα, η οποία θα μειωθεί ακόμη πιο πολύ από 1ης Ιουλίου, με την έναρξη των θερινών δρομολογίων. Σαν να μην έφτανε αυτό, θα πρέπει να βρεθούν εκεί από τις 07:00 το πρωί για να εξυπηρετηθούν ως και 6 ώρες αργότερα, περιμένοντας σε έναν εξωτερικό χώρο με μόνη προστασία από τη βροχή και τον ήλιο μια τέντα. Και φυσικά, η υποδοχή και οι προσυνεννοήσεις από τη μεριά των υπαλλήλων γίνονται κυρίως στα ελληνικά.
Η ίδια τώρα η διαδικασία καταγραφής των αιτημάτων για άσυλο στην Ελλάδα ή για οικογενειακή επανένωση, αλλά και η συνέντευξη όπου αναπτύσσεται το αίτημα, γίνεται με τηλεδιερμηνεία, με ό,τι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για την καλύτερη δυνατή καταγραφή όσων λέει ο/η πρόσφυγας. Επιπλέον, δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις στις οποίες είναι εμφανής η έλλειψη κατάλληλης επιμόρφωσης των υπαλλήλων που χειρίζονται τόσο ευαίσθητα και σημαντικά ζητήματα. Ακόμη πιο σημαντικό όμως είναι το γεγονός ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία είναι ιδιαιτέρως υποστελεχωμένη, με αποτέλεσμα να εξυπηρετούνται καθημερινά περίπου 70 άτομα μόνο, τα οποία θα πάρουν την πρώτη απάντηση που αφορά το αίτημά τους μήνες μετά.
Είναι αυτονόητο ότι στην πρώτη γραμμή της αλληλεγγύης προς τους/τις πρόσφυγες πρέπει να βρεθεί το αίτημα να μπει επιτέλους τέλος σε αυτή την κατάσταση που ταλαιπωρεί ακόμη πιο πολύ τους/τις πρόσφυγες κρατώντας τους σε μια ιδιότυπη ομηρία. Σε αυτό το πλαίσιο, η Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης καλεί την Παρασκευή 10/6 στις 12:00 σε παράσταση διαμαρτυρίας και συνέντευξη τύπου στο Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου Θεσσαλονίκης (πρώην Β΄ ΚΤΕΟ, Πόντου -περιοχή Λαχαναγοράς).
Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης