Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι μουν δήλωσε σήμερα στη Γενεύη ότι η κρίση των σύρων προσφύγων απαιτεί «εκτόξευση της παγκόσμιας αλληλεγγύης», κατά την έναρξη των εργασιών της διεθνούς διάσκεψης που διεξάγεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και κατά τη διάρκεια της οποίας οι χώρες θα κληθούν να διαθέσουν θέσεις επανεγκατάστασης για τους πρόσφυγες από τη Συρία.
Η μεγάλη πλειοψηφία τους βρίσκεται σε κοντινές στη Συρία χώρες, ενώ η συριακή σύρραξη διανύει πλέον τον έκτο χρόνο της.
Στόχος της διάσκεψης είναι «ο διεθνής καταμερισμός της ευθύνης» στην προσφυγική κρίση.
«Βρισκόμαστε εδώ για να απαντήσουμε στη μεγαλύτερη κρίση προσφύγων και εκτοπισμένων του καιρού μας. Αυτό απαιτεί μία εκτόξευση της παγκόσμιας αλληλεγγύης», είπε.
Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ δήλωσε ότι τουλάχιστον 480.000 πρόσφυγες από τη Συρία, δηλαδή το 10% του πλήθους που έχει φύγει από τη χώρα, έχουν ανάγκη να γίνουν δεκτοί σε μία χώρα υποδοχής τα επόμενα τρία χρόνια.
Αφού επαίνεσε την «εξαιρετική φιλοξενία» των γειτονικών χωρών της Συρίας, ο Μπαν Κι μουν υπενθύμισε ότι ο Λίβανος έχει υποδεχθεί περισσότερο από ένα εκατομμύριο, πρόσφυγες, η Τουρκία περισσότερα από 2,7 εκατομμύρια και η Ιορδανία περισσότερες από 600.000.
«Οταν υπάρχει καλή διαχείριση, η υποδοχή προσφύγων αποτελεί κέρδος για όλους … οι πρόσφυγες φέρνουν νέα ταλέντα και νέες εμπειρίες σε ένα γερασμένο εργατικό δυναμικό. Οι απόπειρες δαιμονοποίησής τους δεν είναι μόνο προσβλητικές, αλλά και αβάσιμες».
Ο Μπαν υπενθύμισε ότι ο ΟΗΕ καταβάλλει προσπάθειες για την ειρηνική επίλυση του συριακού πολέμου, αλλά «εν αναμονή…ο κόσμος πρέπει να προχωρήσει μπροστά με συγκεκριμένες ενέργειες και δεσμεύσεις. Ολες οι χώρες μπορούν να κάνουν παραπάνω», είπε.
Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ