Το σχέδιο νόμου του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής για τη διευθέτηση ζητημάτων που σχετίζονται με την εφαρμογή της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, κι ενδεχομένως η συζήτησή του να ξεκινήσει αύριο, ανακοίνωσε, μιλώντας στον ρ/σ “Στο Κόκκινο”, ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας και επικεφαλής του Συντονιστικού Οργάνου Διαχείρισης της Προσφυγικής Κρίσης, Δημήτρης Βίτσας.
Το νομοσχέδιο θα προχωρήσει άμεσα για να βοηθηθεί στο έργο του το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως πρέπει και το υπουργείο Οικονομικών να βοηθήσει για να διατεθούν οι πόροι, είπε ο κ. Βίτσας, ο οποίος αναφέρθηκε στην υπάρχουσα κατάσταση και τόνισε πως υπάρχουν 6.000 κενές θέσεις σε δομές φιλοξενίας, που μπορούν να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά και την Ειδομένη.
Αυτή τη στιγμή στη χώρα, είπε ο αναπληρωτής υπουργός, βρίσκονται περίπου 50.000 πρόσφυγες και μετανάστες, υπάρχουν 30 χώροι φιλοξενίας, ο Ελαιώνας Β΄έχει ολοκληρωθεί και μέχρι την Κυριακή ολοκληρώνεται ο χώρος στο Σκαραμαγκά. Υπάρχουν 6000 κενές θέσεις σε ήδη υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, όπου στόχος είναι να μεταφερθούν οι πρόσφυγες από τον Πειραιά και την Ειδομένη, ώστε να αποσυμφορηθούν οι δύο αυτοί χώροι που έχουμε συσσώρρευση.
«Τις επόμενες 10 – 12 μέρες θα έχουμε τη δυνατότητα να έχει ολοκληρωθεί η πρώτη φάση του σχεδίου, ώστε να περάσουμε στη β΄φάση που θα γίνει η επιστροφή των παράτυπων μετναστών και συγχρόνως θα αρχίσει η μετεγκατάσταση από την Τουρκία κατευθείαν στην Ευρώπη. Για όσους παραμείνουν να γίνουν ακόμη καλύτερες οι δομές, όπως στο Ελληνικό, ακόμη και με οικίσκους», είπε ο Δ. Βίτσας.
Σημεία ενημέρωσης για το Προσφυγικό:
-
Κατατίθεται τις επόμενες ημέρες το νομοσχέδιο για την διαχείριση του Προσφυγικού.
-
Στο νομοσχέδιο ρυθμίζονται, μεταξύ άλλων, ζητήματα όπως:
-
Η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου και της Αρχής Προσφυγών.
-
Ο τρόπος λειτουργίας, στελέχωσης και διάρθρωσης των Υπηρεσιών Υποδοχής και Ταυτοποίησης.
-
Ενισχύεται η Τοπική Αυτοδιοίκηση, προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει έκτακτες ανάγκες υποδοχής και φιλοξενίας.
-
Ενσωματώνεται η οδηγία 2013/32 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου «σχετικά με τις κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας».
-
Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία εξέτασης των αιτήσεων ασύλου σε πρώτο (Υπηρεσία Ασύλου) και δεύτερο βαθμό (Αρχή Προσφυγών) και.
-
Ζητήματα προσωπικού.
-
Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο αυτό δεν υπάρχει αναγνώριση της Τουρκίας ή άλλης χώρας ως «ασφαλούς τρίτης χώρας».
-
Απλά εισάγονται στο ελληνικό δίκαιο τα κριτήρια τα οποία προβλέπει η οδηγία που ενσωματώνεται.
-
Τα κριτήρια αυτά, ορίζουν ως ασφαλή την χώρα στην οποία:
-
Δεν απειλείται η ζωή και η ελευθερία λόγω φυλής, θρησκείας, εθνικότητας, συμμετοχής σε ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα, ή πολιτικών πεποιθήσεων.
-
Τηρείται η αρχή της μη επαναπροώθησης, σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.
-
Απαγορεύεται η απομάκρυνση σε χώρα όπου κινδυνεύει να υποστεί βασανιστήρια ή σκληρή, απάνθρωπη ή ταπεινωτική μεταχείριση ή τιμωρία, όπως ορίζεται στο διεθνές δίκαιο.
-
Υπάρχει η δυνατότητα να ζητηθεί το καθεστώς του πρόσφυγα και, στην περίπτωση που ο αιτών αναγνωρισθεί ως πρόσφυγας, να του χορηγηθεί προστασία σύμφωνα με τη Σύμβαση της Γενεύης.