Ο πρώην τραπεζικός υπάλληλος της HSBC στη Γενεύη Εβρέ Φαλτσιανί μίλησε στην εκπομπή Chechpoint για τα νέα στοιχεία που έδωσε σε έλληνες εισαγγελείς και στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου, τα οποία που σχετίζονται με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη χρηματικών ποσών και τη φοροαποφυγή μεγάλων καταθετών.
Ο Εβρέ Φαλτσιανί δήλωσε ευτυχής που συνεργάζεται με τις ελληνικές αρχές. Ανέφερε ότι έχουν βρεθεί στοιχεία και ονόματα όχι μόνο πολιτικών αλλά και προσώπων που ασκούν επιρροή και βρίσκονται πίσω από σημαντικά πρόσωπα. Με βάση αυτά τα στοιχεία δήλωσε αισιόδοξος για το αποτέλεσμα της έρευνας και την απονομή της δικαιοσύνης.
Αναφέρθηκε με έμφαση στο δίκτυο των μεσαζόντων, που είναι και το πιο σημαντικό για την Ελλάδα, λέγοντας ότι «αποτελεί τη μεγαλύτερη πληγή αν θέλει κάποιος να αντιμετωπίσει τη φοροδιαφυγή και να προστατέψει την οικονομία».
Χαρακτήρισε το σύστημα των παράνομων συναλλαγών ως πυραμίδα και ανέφερε ότι όλες τις συναλλαγές έκαναν πέντε στελέχη τραπεζών, που επιτηρούνταν από μια ομάδα δέκα προσώπων, μεταξύ των οποίων τραπεζίτες, πολιτικοί αλλά και επιχειρηματίες. Τέλος ο Εβρέ Φαλτσιανί άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να επισκεφθεί την Αθήνα.
Το πρώην στέλεχος της ελβετικής τράπεζας, συναντήθηκε πρόσφατα στη Γαλλία με τους εισαγγελείς Ελένη Τουλουπάκη, Χρήστο Ντζούρα και Γιώργο Καλούδη, προκειμένου να δώσει νέα στοιχεία για την υπόθεση των καταθετών της HSBC. Έχει προηγηθεί, τον περασμένο Σεπτέμβριο, συνάντησή του με τους ίδιους εισαγγελείς, παρουσία και του προϊσταμένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηλία Ζαγοραίου σχετικά με υλικό που αφορούσε την “λίστα Λαγκάρντ”.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Φαλτσιανί παρείχε στο κλιμάκιο των εισαγγελέων πληροφορίες αλλά και οδηγίες που σχετίζονται με τις πρακτικές που χρησιμοποιούνται για την απόκρυψη χρηματικών ποσών και την φοροαποφυγή μεγάλων καταθετών.
Το “Know How” που φέρεται να παρείχε ο κ. Φαλτσιανί στο κλιμάκιο των εισαγγελέων εκτιμάται ότι θα αξιοποιηθεί από τους Οικονομικούς Εισαγγελείς, όχι μόνο στην έρευνα για τη λίστα καταθετών της HSBC, αλλά και σε αυτήν για την αποκαλούμενη “λίστα Μπόργιανς” που αφορά περίπου 10.000 καταθέτες στην τράπεζα UBS, την περίοδο από το 2006 ως το 2008.
Η δεύτερη συνάντηση του κ. Φαλτσιανί με τους εισαγγελείς φαίνεται να έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς το κλιμάκιο των τριών εισαγγελικών λειτουργών με επικεφαλής την Ελένη Τουλουπάκη, παρέμεινε στο εξωτερικό τρεις μέρες. Πληροφορίες αναφέρουν πως το “υλικό” που έχουν στα χέρια τους οι εισαγγελείς από την επαφή τους με το πρώην τραπεζικό στέλεχος είναι πλήρως αξιοποιήσιμο και για την διερεύνηση των εκατοντάδων φορολογικών αδικημάτων μεγαλοκαταθετών του εξωτερικού, αλλά και για την παράλληλη έρευνα που διενεργείται με εντολή του κ. Ζαγοραίου ως προς την πιθανότητα δράσης εγκληματικής οργάνωσης που οργανωμένα “φυγάδευε” επί σειρά ετών τεράστια αδήλωτα χρηματικά ποσά Ελλήνων φορολογουμένων στο εξωτερικό με στόχο τη νομιμοποίηση και απόκρυψη τους.
Σημειώνεται ότι αμέσως μετά την πρώτη επαφή του με το κλιμάκιο των εισαγγελέων, ο κ. Φαλτσιανί είχε παραδώσει στον γενικό γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου, Μιχάλη Καλογήρου ηλεκτρονικό αρχείο το οποίο και παραδόθηκε στην Εισαγγελία Πρωτοδικών, το οποίο είχε πλήρη στοιχεία για τραπεζικές συναλλαγές που συνδέονται με μεγάλα αδήλωτα χρηματικά ποσά στο εξωτερικό.