Μίσος, κακία, περιφρόνηση κατά των προσφύγων στη Γερμανία εκφράζονται κατά κόρον στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Για υπερβολές και υστερία κάνει λόγο ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος Ούβε Κάρστεν Χάιε.
Το προσφυγικό και η αντιμετώπισή του είναι το θέμα που κυριαρχεί εδώ και μήνες στη δημόσια συζήτηση στη Γερμανία. Ένα θέμα με διάφορες εκφάνσεις και απόψεις. Απόψεις που διατυπώνονται μέσω της γλώσσας και που καμιά φορά σοκάρουν σύμφωνα με τον Ούβε Κάρστεν Χάιε, πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandradio. Μπορούν όμως τα ψυχρά γεγονότα να αντιπαρατεθούν με τη δύναμη της γενικευμένης φημολογίας κατά των προσφύγων που συχνά διαδίδεται μέσω των κοινωνικών μέσων δικτύωσης;
“Σε κάθε περίπτωση δεν θα πρέπει να παραλείπει κανείς να αντιπαραθέτει γεγονότα με φήμες. Πρέπει να δείτε σε ορισμένες ιστοσελίδες πάντως πως διεξάγεται η συζήτηση. Παγώνει πραγματικά το αίμα σου. Τόσο μίσος, τόση βαρβαρότητα. Τόση κακία. Και όχι τυχαία αλλά στοχευμένα εναντίον ανθρώπων που αναζητούν εδώ καταφύγιο”.
Διάχυτος φόβος και υπερβολές
Ο Ούβε Κάρστεν Χάιε πιστεύει πως υπάρχει μια υπερβολή γύρω από το ζήτημα και ένας λόγος είναι ο τρόπος κάλυψης από τα μέσα ενημέρωσης των γεγονότων που συμβαίνουν σε διάφορες ισλαμικές χώρες. Κατά την άποψή του συχνά δίνεται η εντύπωση ότι οι επιθέσεις αυτοκτονίας συμβαίνουν δίπλα μας ενώ στην πραγματικότητα είναι 2.000 χλμ μακριά.
“Με καλούν συχνά σε διάφορα πανεπιστήμια για να μιλήσω και η ερώτηση που μου θέτουν συχνά οι φοιτητές είναι πού και πώς ενημερώνεται κανείς. Και στο 90% των περιπτώσεων οι εφημερίδες δεν παίζουν πλέον κανένα ρόλο. Σημασία έχει τι βρίσκει κανείς στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένης βέβαια και της προσφοράς των εφημερίδων. Αλλά αυτό όμως που κάνει μια εφημερίδα να ξεχωρίζει, να σε αιφνιδιάζει, να αντιπαρατίθενται γνώμες που να αμφισβητούν για παράδειγμα τη δική μου γνώμη, αυτό το βρίσκει κανείς όλο και λιγότερο”
Ο πρώην κυβερνητικός εκπρόσωπος πιστεύει πως υπάρχει ένας διάχυτος φόβος και υστερία όχι μόνο στη Γερμανία αλλά και σε πιο ανοιχτές κοινωνίες όπως είναι οι σκανδιναβικές. Όσον αφορά για το τι πρέπει να γίνει απαντά:
“Πιστεύω ότι είναι σημαντικό καταρχάς είναι να πέσουν οι τόνοι. Και πρώτα από όλα στα μίντια. Να γράφεις και να σκέφτεσαι πριν ξεκινήσεις μια συζήτηση. Για παράδειγμα τί ήταν αυτό που άλλαξε τα τελευταία 25 χρόνια από τότε που έπαψαν να υπάρχουν οι δυο πόλοι: η Μόσχα και η Ουάσινγκτον, τι άλλαξε από τότε στον κόσμο”.
Αυτό σίγουρα πάντως που άλλαξε στη Γερμανία είναι ότι αυξήθηκε η ξενοφοβία και ο ρατσισμός καθώς επίσης ότι η ακροδεξιά παίρνει διαστάσεις τρομοκρατίας. Ωστόσο ο Ούβε Κάρστεν Χάιε δηλώνει αισιόδοξος ότι η Γερμανία έμαθε από τα λάθη του παρελθόντος, μιας και όπως λέει, υπάρχει την ίδια στιγμή μια ανοιχτή κοινωνία, που λέει “ποτέ πια”.
DLF / Μαρία Ρηγούτσου
Πηγή: Deutsche Welle