Η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3 συνεχίζει με μεγάλη επιτυχία τις παρεμβάσεις της στον πολιτισμό, εγκαινιάζοντας ένα νέο αφιέρωμα με τίτλο Ευρωπαϊκό Πολιτικό Σινεμά, με ταινίες που αφορούν μεγάλες πολιτικές διεργασίες. Ως άνοιγμα του νέου αφιερώματός της παρουσιάζει τη Δευτέρα 1 Φεβρουαρίου στις 21:00 στην αίθουσα ΒΑΚΟΥΡΑ 2 (Ιωάννου Μιχαήλ 8, τηλ. 2310233665) το πολύκροτο βραβευμένο πολιτικό δράμα του Φραντσέσκο Ρόζι Υπόθεση Ματέι (Ιταλία, 1972, έγχρωμη, 116′), με τον σπουδαίο ηθοποιό Τζιάν Μαρία Βολοντέ στον πρωταγωνιστικό ρόλο. Μαζί του οι Λουίτζι Σκουαρτσίνα, Τζιανφράνκο Ομπούγιεν, και ο Φραντσέσκο Ρόζι στο ρόλο του εαυτού του.
Η συνδιοργάνωση και καλλιτεχνική επιμέλεια γίνονται από το ΚΕΜΕΣ, ενώ θα προλογίσει ο Αλέξης Ν. Δερμεντζόγλου, του οποίου έντυπη ανάλυση θα διανεμηθεί στους θεατές. Στο τέλος της προβολής θα ακολουθήσει μακρά συζήτηση με το κοινό.
Το προς συζήτηση θέμα στο λαϊκό πανεπιστήμιο για τον κινηματογράφο θα είναι: Η οικονομία ως μέσο πολιτικής εξάρτησης στο σινεμά.
Το χρονικό της δολοφονίας ενός διακεκριμένου στελέχους της ιταλικής βιομηχανίας καυσίμων.
Η ανάλυση που θα διανεμηθεί είναι η ακόλουθη:
«Παρά τις αντιρρήσεις που υπήρξαν στην εποχή της, είναι μια μεγαλειώδης πολιτική ταινία. Τώρα που έχουμε τόσες πολλές πληροφορίες για τη δράση των πολυεθνικών και των καρτέλ, μπορούμε να καταλάβουμε πολύ καλά με πόση επιθετικότητα οι μεγάλες αγορές υπερασπίζονται τα συμφέροντα τους με αρωγό τους παρακοινωνικά μορφώματα.
Ο Ενρίκο Ματέι γεννήθηκε στα 1906 και σκοτώθηκε στις 27 Οκτωβρίου 1962 έξω από το Μιλάνο σε υποτιθέμενο ατύχημα, ουσιαστικά όμως δολοφονική ενέργεια. Κομμουνιστής, μέλος της ιταλικής αντιφασιστικής αντίστασης, ίδρυσε από το τέλος του πολέμου την A.G.I.P. και στη συνέχεια υπήρξε ο πανίσχυρος πρόεδρος της κρατικής Ε.Ν.Ι. στα πετρελαιοειδή. Μεγάλο του όνειρο να σπάσει το αμερικανικό μονοπώλιο στο πετρέλαιο και να έρθει σε απευθείας σύνθεση με τους Άραβες. Στόχος του ακόμη να δώσει χιλιάδες θέσεις εργασίας στους συμπατριώτες του, ιδίως της πάμφτωχης Σικελίας, που μετανάστευαν ομαδικά στη Γερμανία, όπως οι Έλληνες. Οι δραστηριότητές του ενόχλησαν τους Αμερικανούς, τους Γάλλους, αλλά και τη Μαφία. Τη δεκαετία του ’70, χάρη σε ένα εξαιρετικό βιβλίο, απεκαλύφθη ότι δολοφονήθηκε.
Ο μέγας Φραντσέσκο Ρόζι, παίζοντας και ο ίδιος τον εαυτό του, γυρίζει την ταινία του με την αισθητική του σινεμά ντοσιέ. Με την εξαιρετική φωτογραφία του Πασκουάλε ντε Σάντις και ένα πολύπλοκο μοντάζ αξιοποιεί το ντοκουμέντο, τη μυθοπλασία, την έρευνα και την τοιχογραφία εποχής. Τα πλάνα του είναι μεγάλα, σταθερά και αργά, ο λόγος είναι πυκνός, καταιγιστικός, οι πληροφορίες έρχονται η μία πίσω από την άλλη. Ο θεατής συνειδητοποιεί βαθμιαία ότι δεν υπάρχουν μόνο τα “γεράκια” των αγορών, αλλά ολόκληρες χώρες και κυβερνήσεις λειτουργούν επιθετικά, επεκτατικά, εκβιαστικά και μονοπωλιακά. Δε σταματούν μπροστά σε τίποτα προκειμένου να πετύχουν το στόχο τους, δηλ. την οικονομική κυριαρχία.
Ο Ενρίκο Ματέι οραματίστηκε την “ελευθερία” της χώρας του στις αποφάσεις της και αυτό ήταν τελικά άκρως πολιτική πράξη. Τι απέμεινε τελικά από το έργο του; Γιατί αγωνίστηκε; “Για ένα πουκάμισο αδειανό, για μιαν Ελένη”. Τι μας λέει ο Ρόζι; Αγωνίστηκε τελικά για να κερδίσει το άσπρο αντίσκηνο στο οποίο τα σωστικά συνεργεία έβαλαν μέσα το διαμελισμένο κορμί του. Έτσι συμβολίζεται ο διαμελισμός κάθε χώρας που επιθυμεί να μην είναι έρμαιο των αγορών.»
ΔΕΚΑ ΛΟΓΟΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ ΤΗΝ «ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΑΤΕΪ»
Εξάλλου, 10 λόγοι για να μην χάσετε την Υπόθεση Ματέι είναι:
1. Για τη διαχρονική δύναμη των πολιτικών της καταγγελιών.
2. Για τον εκπληκτικό ρόλο του Τζιάν Μαρία Βολοντέ.
3. Για τη σπουδαία φωτογραφία που αποδίδει εξαιρετικά τα ντοκουμέντα εποχής.
4. Για το εκπληκτικό μοντάζ που αποδίδει με ένταση διαφορετικές καταστάσεις.
5. Για την παρουσία του ίδιου του Ρόζι που παίρνει τον εαυτό του, υποδηλώνοντσς με έμφαση πως το σινεμά είναι πάντα εδώ, αποκαλυπτικό και καταγγελτικό.
6. Για τον καταιγισμό πολλών κοινωνικών και πολιτικών γεγονότων που δένουν την κοινωνική ιστορία με την πολιτική.
7. Για την αποκάλυψη από τότε πως δεν είναι δυνατό να υπάρξουν χώρες που ακολουθούν αδέσμευτη πολιτική.
8. Για την απόδειξη πως η οικονομία είναι το κυριότερο όπλο για την οικονομική υποδούλωση μιας χώρας.
9. Για την ανάδειξη της γνωστής πληροφορίας πως το πετρέλαιο είναι ο βασικός σταθμός της οικονομικής ίντριγκας.
10. Για την εξαιρετική από δειξη πως ο ξένος παράγοντας, προκειμένου να πετύχει τους στόχους του, συνδέεται πάντα με το τοπικό παρακράτος.
Υ.Γ. Την επόμενη Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου η Κινηματογραφική Λέσχη των εργαζομένων της ΕΡΤ-3, παρουσιάζει στα πλαίσια του ίδιου αφιερώματος την βραβευμένη πολιτική ταινία Στον καθένα το δικό του (1967).