Το βρετανικό δίκτυο παρακολούθησε τις τύχες μίας ομάδας Σύριων από την ανατολική Θράκη σε κέντρο κράτησης μεταναστών έξω από την Πόλη, αποκαλύπτοντας βασανισμούς και συστηματική επαναπροώθησή τους στη Συρία.
Ο ανταποκριτής του BBC στην Τουρκία Μαρκ Λόουεν συνάντησε τον Σεπτέμβριο μεταξύ άλλων τον Αχμάντ, που μαζί με 2.000 ακόμη περίμενε στην Αδριανούπολη να περάσει νόμιμα στην Ελλάδα, αντί να μπει σε μία βάρκα προς τα νησιά μας, προκειμένου να συνεχίσει το δρόμο του προς την κεντρική Ευρώπη.
Η τουρκική αστυνομία μετά από αρκετές ημέρες εκκένωσε το χώρο και η μεγάλη μάζα των προσφύγων συνέχισε προς άγνωστη κατεύθυνση, ωστόσο δεν υπάξουσαν όλοι. Περίπου 120 αποφάσισαν να επιμείνουν, προκειμένου να μην ρισκάρουν τις ζωές τους πληρώνοντας μία περιουσία στους Τούρκους εμπόρους ανθρώπων.
Χαρακτηρίστηκαν «ταραχοποιοί», κρατήθηκαν από την αστυνομία και με λεωφορεία μεταφέρθηκαν σε άλλο σημείο, το οποίο παρέμεινε άγνωστο.
Ο Λόουεν είχε κρατήσει τα κινητά κάποιων από αυτούς, αλλά σύντομα αυτά «χάθηκαν» από το δίκτυο. Μέχρι που στις αρχές του Δεκεμβρίου, ο Αχμάντ μπόρεσε να επικοινωνήσει ξανά, αποκαλύπτοντας ότι κρατείται σε ένα κέντρο κράτησης στο Tekirdag, δύο ώρες έξω από την Πόλη.
Στην ερώτηση του δημοσιογράφου για την τύχη των υπόλοιπων, είπε απλά «Τους έστειλαν πίσω στη Συρία». Η καταγγελία του φέρνει την Τουρκία να παραβαίνει τη διεθνή νομοθεσία για τα ανθρώπινα δικαιώματα ως προς την αντιμετώπιση ανθρώπων σε εμπόλεμη ζώνη.
Οταν μπόρεσαν να τον επισκεφτούν, υποκρινόμενοι τους οικείους του, ο Αχμάντ τους είπε ότι στην Αδριανούπολη οι φρουροί τον είχαν ξυλοκοπήσει άγρια, δείχνοντάς τους μάλιστα και φωτογραφία που είχε πάρει με το κινητό του.
Ακολούθησαν διαδοχικά τρία κέντρα κράτησης, στο Αΐδίνιο, το Ερζερούμ και τελικά τη Ραιδεστό, στα παράλια του Μαρμαρά. «Κάθομαι εδώ μέσα χωρίς καμία κατηγορία – και δεν ξέρω πόσο θα μείνω εδώ», όπως είπε.
Σημείωσε επίσης ότι κανείς από τους συντρόφους του που επαναπροωθήθηκαν δεν ήθελαν να επιστρέψουν. «Οι περισσότεροι είχαν εγκαταλείψει τρέχοντας την Συρία», λέει. «Θα προτιμούσα να πεθάνω» παρά να επιστρέψω κι εγώ, πρόσθεσε.
Αλλοι δύο της αρχικής ομάδας στην Αδριανούπολη, επικοινώνησαν με τον Βρετανό δημοσιογράφο Ο ένας, από τη Ράκα που είναι η «πρωτεύουσα» του Ισλαμικού Κράτους, επιβεβαίωσε ότι τον στέλνουν πίσω στη Συρία και ζήτησε να μην υπαρξει άλλη επικοινωνία εάν δεν το κάνει ο ίδιος, φοβούμενος ότι θα τον εντοπίσουν οι τζιχαντιστές.
Ο άλλος, συναντήθηκε ξανά με τον Λόουεν στη νότια Τουρκία, καθώς είχε περάσει εκ νέου τα σύνορα. Στο διαβατήριό του υπήρχαν οι σφραγίδες εξόδου από τις τουρκικές Αρχές τον περασμένο Νοέμβριο.
«Μας οδήγησαν στα σύνορα και μας ανάγκασαν να υπογράψουμε ένα χαρτί που ανέγραφε “Θέλω να επιστρέψω στη Συρία” … φώναζαν και απειλούσαν ότι θα πάμε πάλι στο κέντρο κράτησης του Ερζερούμ εάν δεν υπογράψουμε», όπως είπε.
Οι τουρκικές Αρχές, όταν ρωτήθηκαν σχετικά με το θέμα, αρνήθηκαν να δώσει κάποιος αξιωματούχος συνέντευξη και αρκέστηκαν σε μία λακωνική ανακοίνωση:
«Κατηγορηματικά αρνούμαστε ότι Σύριοι πρόσφυγες απελάθηκαν στη Συρία … η αποστολή του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες παίρνει συνεντεύξεις από όλους τους πρόσφυγες στα σύνορα για να διασφαλίσει ότι επιστρέφουν με δική τους βούληση».
Συμπληρωματικά, απαντώντας στις πληροφορίες για εκβιασμό των υπογραφών, απάντησαν ότι «για να διασφαλιστεί η δημόσια ασφάλεια, άτομα με εγκληματικές σχέσεις μπορεί να παραμείνουν σε κέντρα κράτησης … Εάν συγκεκριμένα άτομα προτιμήσουν να επιστρέψουν στη Συρία, η κυβέρνηση δεν μπορεί να επιβάλλει την παραμονή τους στην Τουρκία»…
Πηγή: stokokkino.gr