Μήνυμα σε όλους τους επενδυτές ότι «η Ελλάδα μπαίνει στο δρόμο της ανάπτυξης και πως «κανένας επενδυτής δεν έχει τίποτα να φοβηθεί» έστειλε ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ Στ. Πιτσιόρλας στην ενημερωτική συνάντηση που πραγματοποίησε την Παρασκευή με δημοσιογράφους στη Θεσσαλονίκη, μιλώντας για όλες τις ιδιωτικοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη αλλά και για αυτές που θα γίνουν το προσεχές διάστημα.
Όσον αφορά τα 14 αεροδρόμια που παραχωρήθηκαν στην Fraport και τον όμιλο Κοπελούζου πριν λίγες μέρες ο Στ. Πιτσιόρλας επανέλαβε τα όσα έχουν γίνει γνωστά δηλαδή ότι το τίμημα της παραχώρησης είναι 1,2 δις (η δεύτερη προσφορά που είχε γίνει αφορούσε 700 εκατ. και απορρίφθηκε), το 50% των κερδών θα επιστρέφεται στο Ελληνικό Δημόσιο ενώ τα τέσσερα πρώτα χρόνια θα γίνουν επενδύσεις 350 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, με την παραχώρηση αυτή θα αυξηθούν οι τουριστικές αφίξεις.
Στο αεροδρόμιο Μακεδονία θα γίνουν άμεσα επενδύσεις για να εξυπηρετηθεί το επιβατικό κοινό. «Η παραχώρηση του αεροδρομίου Μακεδονία όπως και των υπολοίπων θα είναι για 40 χρόνια και όταν επιστρέψει στο Δημόσιο θα επιστρέψουν με την νέα μορφή που θα έχει λάβει συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων που θα γίνουν» σημείωσε ο Στ. Πιτσιόρλας. Μέχρι το 2020 πάνω από 35.000 τμ θα προστεθούν στους χώρους εξυπηρέτησης του αεροδρομίου, μια επέκταση της τάξης του 128%, όπως συγκεκριμένα πρόσθεσε.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ξεκαθάρισε πως όσον αφορά το αεροδρόμιο Μακεδονία η κατασκευή του νέου αεροδιαδρόμου θα πρέπει να ολοκληρωθεί με τα χρήματα που έχουν ήδη δοθεί ενώ αναφορικά με τις ενστάσεις της ΟΣΥΠΑ τόνισε πως η ρυθμιστική διαδικασία θα αποσυνδεθεί από τον πύργο ελέγχου, δεν θα θιγεί ο ρόλος της και πως καμία σύμβαση εργαζόμενου δεν θα καταγγελθεί. Αντίθετα στο επενδυτικό σχέδιο και για τα 14 αεροδρόμια προβλέπονται, όπως ανακοίνωσε, 1.700 νέες θέσεις εργασίες.
Να υπενθυμίσουμε πως η σύμβαση για τα αεροδρόμια αναμένεται να περάσει από την Βουλή για την τελική έγκριση.
Τον Απρίλιο η ολοκλήρωση της ιδιωτικοποίησης του ΟΛΘ
Την Δευτέρα θα κατατεθούν οι προσφορές για το λιμάνι του Πειραιά και στις αρχές του νέου χρόνου θα γίνει η αποσφράγιση των προσφορών.
Όσον αφορά το λιμάνι της Θεσσαλονίκης ο Στ. Πιτσιόρλας τόνισε πως ο σχεδιασμός για την αξιοποίηση του λιμανιού θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2016, ενώ παράλληλα αναμένεται να προσδιοριστεί ο όρος της επένδυσης χωρίς ακόμη να έχει καθοριστεί το ποσό. Οχτώ είναι οι υποψήφιοι επενδυτές.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι φορείς της Θεσσαλονίκης είναι θετικοί στην παραχώρηση του λιμανιού υπό τον όρο των επενδύσεων.
«Το λιμάνι πρέπει να αναπτυχθεί και να μεγεθύνει» δήλωσε και πρόσθεσε πως η ιδιωτικοποίηση του λιμανιού θα συμβάλλει στην γεωστρατηγική ανάδειξη του άξονα Αλεξανδρούπολη-Θεσσαλονίκη με τα τρία λιμάνια που θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της Ελλάδα.
«Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης θα μεγαλώσει και θα έχει διαχειριστή έναν παγκόσμιο παίχτη» σημείωσε.
Ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ ανέφερε ακόμη πως στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης προβλήτα 1 δεν θα αλλάξει χρήση και χαρακτήρα και πως το παλιό ιστορικό κτίριο θα ενταχθεί στο επενδυτικό σχέδιο της παραχώρησης για να αναδειχθεί ο ρόλος του.
Απαραίτητη για την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού είναι η συγκρότηση δημόσιας λιμενικής αρχής που θα ασκεί δημόσια εξουσίας. «Μέχρι σήμερα είχαμε ένα νώθο καθεστώς όπου μία Α.Ε. το 25% των μετοχών της οποίας ανήκε σε ιδιώτες ταυτόχρονα ασκούσε και δημόσια εξουσία» είπε σχετικά.
Αυτό που μένει να καθοριστεί είναι οι αδειοδοτήσεις για νέες χρήσεις της λιμενικής ζώνης.
Εμπορικό κέντρο το πρώην στρατόπεδο Γκόνου
Ο σχεδιασμός της αξιοποίησης του λιμανιού περιλαμβάνει και τον σιδηρόδρομο αλλά και τον διαγωνισμό για την δημιουργία εμπορικού κέντρου στο πρώην στρατόπεδο Γκόνου επένδυση που , όπως είπε ο κ. Πιτσιόρλας, θα μετατρέψει το λιμάνι σε κεντρικό σημείο των παγκόσμιων μεταφορών.
Το πρώην στρατόπεδο Γκόνου ανήκει στην ΓΑΙΟΣΕ και απαραίτητες κρίνονται εργασίες καθαρισμού από νάρκες και κατάλοιπα που όταν ολοκληρωθούν θα προχωρήσει και η παραχώρησή του. Όσον αφορά τις χρήσεις του στρατοπέδου αυτές δεν δημιουργούν προβλήματα στην ολοκλήρωση της παραχώρησης, σύμφωνα πάντα με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ.
Ενδιαφέρον της βέλγικης Fluxys για τον ΔΕΣΦΑ
Όσον αφορά την ΔΕΣΦΑ ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ, τόνισε πως η Ελλάδα λόγω της θέσης της κατέχει σημαντικό ρόλο στις μεταφορά αερίου προς την Ευρώπη.
«Αν δεν επιτρέψουμε να μας περιθωριοποιήσουν άλλοι ανταγωνιστές η Ελλάδα θα γίνει παγκόσμιος πόλος και μια σημαντική πύλη προς την Ευρώπη» δήλωσε και υπενθύμισε πως το 67% της ΔΕΣΦΑ το κατείχαν οι Αζέροι, για λόγους όμως ευρωπαϊκής νομοθεσίας πρέπει να μεταβιβαστεί ένα μέρος σε ευρωπαϊκή εταιρεία. Ήδη έχουν εκφράσει ενδιαφέρον επενδυτικά σχήματα to ;ena από το Βέλγιο ( Fluxys) ένα ιταλικόη μια μεγάλη εταιρεία, τη Snam τα οποία διενεργούν έλεγχο στα στοιχεία της ΔΕΣΦΑ και η διαδικασία αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο με την κατάθεση προσφορών.
Σύντομα και η ιδιωτικοποίηση του Αστέρα Βουλιαγμένης
Προς ιδιωτικοποίηση οδεύει και ο Αστέρας Βουλιαγμένη παρά την απόρριψη του αρχικού σχεδίου από το ΣτΕ. Μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η τελική συμφωνία ώστε αμέσως μετά να υποβληθεί το νέο σχέδιο για την αξιοποίησή του.
Ο επενδυτής έχει αποδεχτεί με το ίδιο τίμημα σχέδιο που εναρμονίζεται με την απόφαση του ΣτΕ (το ανώτατο δικαστήριο απέρριψε το προηγούμενο σχέδιο) και έτσι, σύμφωνα με τον Στ. Πιτσιόρλα και αυτή η παραχώρηση θα προχωρήσει πολύ σύντομα.
Θετικοί προς την αξιοποίηση του Ελληνικού είναι πλέον οι φορείς της αυτοδιοίκησης, δήλωσε ακόμη ο πρόεδρος του ΤΑΙΠΕΔ και «το θέμα έχει φύγει από τις πρότερες ταλαντεύσεις» με αποτέλεσμα να ξεκινά η διαδικασία για την τελική διαπραγμάτευση για επενδυτή. Όσον αφορά το Ελληνικό για να ξεκινήσει η επένδυση απαιτείται η αλλαγή σχεδίου και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις θα γίνουν επενδύσεις 6 δις.
Οι αδειοδοτήσεις για το Ελληνικό αναμένεται να ξεκινήσουν τον επόμενο μήνα .
Τον Φεβρουάριο θα κλείσει και το ζήτημα των ΤΡΑΙΝΟΣΕ και ΕΕΣΣΤΥ (Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.).(Ελληνική Εταιρεία Συντήρησης Σιδηροδρομικού Τροχαίου Υλικού Α.Ε.).
Και η Εγνατία Οδός στο σφυρί
Στο ευρύτερο πλάνο του ΤΑΙΠΕΔ εντάσσεται πλέον και η Εγνατία οδό. Στην περίπτωση αυτή δεν παραχωρείται η εταιρεία αλλά η λειτουργία και συντήρηση των δρόμων με στόχο των περιορισμό του κόστους το οποίο δεν μπορεί να το «επωμίζεται», όπως είπε, ο Στ. Πιτσιόρλας, ο ελληνικός λαός.
Στο νέο υπερταμείο το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΤΧΣ, ακίνητα δημοσίου και ΔΕΚΟ
Όσον αφορά το Νέο Υπερταμείο ο Στ. Πιτσιόρλας έκανε λόγο για μια πολύ σημαντική ενοποίηση της περιουσίας του Δημοσίου που θα δώσει πολύ μεγαλύτερες δυνατότητες αξιοποίησης. Χαρακτήρισε επίσης επιτυχία της κυβέρνησης ότι το ταμείο θα έχει έδρα την Ελλάδα και το 50% των εσόδων του θα δίνεται για την ανάπτυξη (το άλλο 50% θα πηγαίνει στην αποπληρωμή του χρέους). Το Ταμείο θα έχει την δομή μιας ομπρέλας και σε αυτήν θα υπαχθούν τόσο το ΤΑΙΠΕΔ, ο ΤΧΣ, οι ΔΕΚΟ και πάρα πολλά ακίνητα του δημοσίου τα οποία διαχείριζονταν άλλοι φορείς και που έμεναν αναξιοποίητα ή γίνονταν αντικείμενο εκμετάλλευσης από «επιτήδειους»
Ο Στ. Πιτσιόρλας δήλωσε τέλος πως όσα δεν έγιναν τα τελευταία χρόνια λόγω αντιρρήσεων και άλλων προβλημάτων θα γίνουν από την κυβέρνηση της Αριστεράς, «με πόνο ψυχής αλλά θα γίνουν» και πως οι «συνθήκες έχουν ωριμάσει για να υπάρξει μια αλλαγή πορείας στην ελληνική οικονομία».
Σταυρούλα Πουλημένη