“Όταν ήμουν μικρός ποτέ δεν άκουσα τη λέξη ρατσισμός. Όταν ήρθα στην Ευρώπη κατάλαβα τι σημαίνει η λέξη ξένος. Το ένιωσα σε μερικά αποδυτήρια, το ένιωσα και στο δρόμο όταν μία φορά μετά από ένα αγώνα δύο άνδρες μου είπαν εσείς έρχεστε εδώ για να κλέψετε. Τους απαντώ πως εσείς πριν 500 χρόνια κλέψατε όλη τη Νότια Αμερική”
Με αυτή τη φράση ο Πάμπλο Γκαρσία μίλησε από καρδιάς για το ρατσισμό που και ο ίδιος έχει βιώσει τα πρώτα χρόνια που ήρθε στην Ευρώπη. Σε μια διαφορετική εκδήλωση από τους Συνδέσμους Φίλων του ΠΑΟΚ που έγινε το βράδυ της Δευτέρας στο Πολιτιστικό Κέντρο της Τούμπας για το ρατσισμό στις γειτονιές μας και το ρατσισμό στο ποδόσφαιρο.
“Μου έμαθαν από παιδί ότι το ποδόσφαιρο είναι πόλεμος, αλλά πρέπει να υπάρχει σεβασμός και πρέπει να διδάξουμε σεβασμό στα παιδιά”, το μήνυμα του Πάμπλο Γκαρσία.
“Κανένας δεν είναι πάνω από κανένα όλοι θα πάμε στο ίδιο μέρος. Ο άντρας θέλει και μπορεί να κοιτάξει στα ίσια άλλον άνθρωπο , να κοιτάξει προς τα κάτω, μόνο για να τον βοηθήσει να σηκωθεί”, πρόσθεσε.
Οι φίλαθλοι του ΠΑΟΚ είπαν “όχι” στο ρατσισμό και κουβέντιασαν για το φαινόμενο με τον Πάμπλο Γκαρσία, τον παπα Χρήστο γνωστό για την κοινωνική του δράση, τον Δημήτρη Τσιάρα από την Αντιρατσιστική Πρωτοβουλία Θεσσαλονίκης, τον Θοδωρή Ζδουκο από το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης.
“Ζούμε τη βαρβαρότητα όλα τα τελευταία χρόνια, οι φτωχοί, οι άνεργοι, οι αποκλεισμένοι, αυτοί δηλαδή που έχουν και τη μεγαλύτερη ανάγκη να μην μπορούν να έχουν πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας”, είπε από τη πλευρά του ο Θοδωρής Ζδούκος από το ΚΙΑ.
“Το Κοινωνικό Ιατρείο ήρθε να δώσει σε επίπεδο πρωτοβάθμιας περίθαλψης και φαρμάκου λύση σε αυτό το πρόβλημα δωρεάν και με εθελοντική εργασία αλλα ξεκαθάρισε ότι δεν μπορεί να υποκαταστήσει το οργανωμένο κράτος. Ταυτόχρονα με την παροχή υπηρεσιών στους ανασφάλιστους -χωρίς καμία διάκριση και αποκλεισμό- ζητάμε και καλούμε όλο το κόσμο μαζί μας να δώσει μάχη για πλήρη πρόσβαση σε όλες τις βαθμίδες των υπηρεσιών υγείας”, πρόσθεσε.
Από τη πλευρά της Αντιρατσιστικής Πρωτοβουλίας Θεσσαλονίκης ο Δημήτρης Τσιάρας αναφέρθηκε στους χαρακτηρισμούς κατά εθνοτήτων που πολλές φορές χρησιμοποιούνται στη καθημερινότητα αλλά δεν είναι τίποτα άλλο από καθαρός ρατσισμός.
“Ολόκληρες εθνότητες ή θρησκευτικές ομάδες μπαίνουν στο στόχαστρο υποτιθέμενα με αφορμή τις παραβατικές συμπεριφορές κάποιων μεμονωμένων ατόμων αλλά στην πραγματικότητα επειδή είναι φτωχοί διαφορετικοί και εκμεταλλεύσιμοι”, είπε ο Δημήτρης Τσιάρας και επεσήμανε πως “πρέπει να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας στους ανθρώπους ή τις ομάδες που στοχοποιούνται λόγω της διαφορετικότητάς τους”.
Όλοι είμαστε ίσοι απέναντι στο θεό, το μήνυμα του παπα Χρήστου. “Νομίζω ότι πρέπει να το παλέψει πάρα πολύ η κοινωνία μας γιατι δεν ξέρω πόσο το καταλαβαίνει αυτό το καιρό που περνούν όλοι αυτοί οι πρόσφυγες. Για σκεφτείτε πόσο φόβο, πόσος πόνος, πόσα αδιέξοδα δημιουργούνται στα μέρη εκείνα για να αναγκαστεί να περπατήσει 4-7 χιλιάδες χιλιόμετρα, να περάσει από το Αιγαίο και να θαλασσοπνιχτεί μαζί με τα παιδιά και την οικογένεια του και να φτάσει κάπου και να προσπαθήσει να ξαναφτιάξει ένα κομμάτι ψωμί να φάει η οικογένεια του”, ανέφερε μιλώντας στους φιλάθλους του ΠΑΟΚ.
“Γιατί γίνεται σε εκείνα τα μέρη; Γιατί βάλανε τους ανθρώπους να τους χωρίσουν σε κομμάτια, και το ένα κομμάτι να μάχεται το άλλο. Το κάνουν τεχνηέντως. Το δουλέψαν και δώσανε και όπλα αυτοί που σήμερα κλαίνε”, υπογράμμισε.
Αναφερόμενος στην επίθεση στο Παρίσι και όσα συνέβησαν ο παπα Χρήστος έστειλε ένα ακόμα μήνυμα: “Και εκείνα όμως τα παιδιά που ΄καθε μέρα τα σκοτώνουν με τις βόμβες δεν είναι άλλα παιδιά, δεν έχουν άλλο αίμα, άλλη αξία. Και εκείνα τα παιδιά και τούτα τα παιδιά. Γιατί θαρρώ πως αν δε το ξεκαθαρίσουμε και αν και εμείς μέσα στη δύναμη της ψυχής μας και στο μυαλό μας, στη σκέψη μας και στα λόγια μας πραγματικά δεν εξισώουμε τους ανθρώπους, τοτε το κακό θα συνεχίζεται και θα κάνει κύκλους και ο ένας θα συνεχίζει σε κομμάτια της γης να σφάζει τον άλλο”.
“Είμαι από εκείνους που πιστεύουν ότι αν θέλουμε να επικρατήσει ειρήνη στο κόσμο πρέπει πρώτα την ειρήνη να την φτιάξουμε μέσα μας και γύρω μας. Άραγε απλώνουμε δικαιοσύνη ο ένας στον άλλο; Απλώνουμε αγάπη ο ένας στον άλλο; Αυτό που λέμε αλληλεγγύη το δίνουμε ο ένας απλόχερα στον άλλο;”, υπογράμμισε.
Τέλος οι εκδηλώσεις συνεχίζονται με εθελοντική αιμοδοσία την Πέμπτη από τις 16:00- 21:00 στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας και το Σάββατο από τον Σύλλογο Φίλων του ΠΑΟΚ Τούμπας θα ξεκινήσει αποστολή στην Ειδομενη του Κιλκίς για την παράδοση του ρουχισμού, των κουβερτων και των τροφίμων που έχουν συλλεχθεί.
Κατερίνα Μπακιρτζή