Κοινή συνέντευξη τύπου παραχώρησαν νωρίς το μεσημέρι της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός Αλέηξης Τσίπρας και ο Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο Αλ. Τσίπρας τόνισε ότι στην Ελλάδα δοκιμάζεται αυτές τις μέρες το πρόσωπο της Ευρώπης και πως η χώρα μας έχει αναλάβει ευθύνες που ξεπερνούν τις δυνατότητές της. «Είμαστε χώρα εμπροσθοφυλακής στις προσφυγικές ροές αλλα και μια χώρα που έχει να αντιμετωπίσει μια οικονομική κρίση που έχει δημιουργήσει συνθήκες ανθρωπιστικής κρίσης στο εσωτερικό της», ανέφερε.
«Σηκώνουμε το βάρος αυτής της κρίσης, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την περηφάνεια με τη στάση των πολιτών μας να συνεισφέρουμε και σε αυτό που ονομάζω διάσωση του ανθρωπιστικού προσώπου της Ευρώπης», είπε, ενώ επανέλαβε την ανάγκη να αναζητηθούν κοινές ευρωπαϊκές λύσεις για την αντιμετώπιση του προσφυγικού, που, όπως τόνισε, είναι κοινό πρόβλημα.
O κατάλογος του πόνου στο Αιγαίο ολοένα και μεγαλώνει και καθιστά επιτακτική την ανάγκη για συλλογική αφύπνιση και χάραξη κοινής στρατηγικής συνεργασίας για να αντιμετωπίσουμε την τραγωδία που εξελίσσεται, επισήμανε ο κ. Τσίπρας.
Ανέφερε τέλος ότι στην επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει στην Τουρκία το δεύτερο δεκαήμερο του Νοεμβρίου θα συζητήσει για την ουσιαστική συνεργασία Τουρκίας – Ε.Ε. στο προσφυγικό, ενώ επανέλαβε ότι απαιτείται συγκροτημένη διαδικασία επανεγκατάστασης απευθείας από την Τουρκία στην Ευρώπη και ταυτόχρονα η μετεγκατάσταση στην Ε.Ε. για όσους πρόσφυγες έχουν ήδη περάσει στην Ελλάδα.
Ειδικά για την α’ κατοικία, ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε πως η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει σε απαράδεκτες απαιτήσεις, όπως η άρση της προστασίας της πρώτης κατοικίας, ζητώντας από την Ε.Ε. να δείξει την ίδια αλληλεγγύη που δείχνει η Ελλάδα προς τους πρόσφυγες.
«Την ίδια στιγμή που εμείς κάνουμε το καθήκον μας, δεχόμαστε πιέσεις και παράλογες απαιτήσεις για να άρουμε την προστασία της πρώτης κατοικίας. Οι απαιτήσεις αυτές είναι απαράδεκτες και η κυβέρνηση δεν πρόκειται να υποχωρήσει», υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς τόνισε την ανάγκη “να στηρίξουμε την Ελλάδα σχετικά με το προσφυγικό ζήτημα”.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση, τόνισε ο κ. Σουλτς, πρέπει να εκφράσει την ευγνωμοσύνη της προς την Ελλάδα, η οποία πλήττεται από την προσφυγική κρίση, την ώρα που καλείται να αντιμετωπίσει και τα δικά της οικονομικά προβλήματα.
Παράλληλα, στηλίτευσε το γεγονός ότι η χρηματική στήριξη προς την Ελλάδα δεν είναι επαρκής, ενώ χαιρέτισε τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση. Πρέπει, διαμήνυσε, να στηρίξουμε περαιτέρω τις χώρες που πλήττονται περισσότερο – και μεταξύ αυτών των χωρών, συγκαταλέγεται και η Ελλάδα.
Ειδική μνεία έκανε και στην εμπλοκή της Τουρκίας, τονίζοντας ότι η Άγκυρα πρέπει να στηριχθεί τόσο οικονομικά, όσο και υλικοτεχνικά προκειμένου από κοινού να αντιμετωπιστεί το προσφυγικό ζήτημα. Ωστόσο, διευκρίνισε ότι η αμοιβαία συνεργασία απαιτεί ορισμένους κανόνες από την πλευρά της Τουρκίας.
Παράλληλα, ο κ. Σουλτς παραδέχθηκε ότι τα αιτήματα της Ελλάδας, όπως εκφράστηκαν από τον κ. Τσίπρα, σχετικά με την περαιτέρω οικονομική βοήθεια, την προστασία της πρώτης κατοικίας και τους πλειστηριασμούς, είναι απολύτως δίκαια. «Θα μεταφέρω αυτή τη θέση και στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ» έσπευσε να δεσμευτεί.
Όσον αφορά την πρόταση για συμμετοχή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην εποπτεία του ελληνικού προγράμματος, ο κ. Σουλτς σημείωσε ότι βρίσκεται σε επαφές με την Κομισιόν, η οποία είναι υπέρ της δημοκρατικής ενίσχυσης της τρόικας. «Θα χρειαστούν ορισμένες εβδομάδες, αλλά είμαι βέβαιος ότι θα έχουμε θετική κατάληξη» σημείωσε ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου.
Στο προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι ο Μ. Σουλτς
Το μεσημέρι, το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Γαλάτσι επισκέφθηκε πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, συνοδευόμενος από τον αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα και τον αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών Νίκο Ξυδάκη. Σημειώνεται πως αναβλήθηκε λόγω της μεγάλης καθυστέρησης στο πρόγραμμα η επίσκεψη του προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς στην προσωρινή δομή Φιλοξενίας Προσφύγων στον Ελαιώνα.
Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους ο Μ. Σουλτς ευχαρίστησε την κυβέρνηση και τον δήμαρχο Γαλατσίου “για την τεράστια προσπάθεια που καταβάλουν” και τους εθελοντές “που παράγουν και παρέχουν ένα υπέροχο έργο”.
“Βλέπουμε εδώ ότι το πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε δεν είναι ελληνικό, είναι ευρωπαϊκό, και ως εκ τούτου πρέπει να αντιμετωπιστεί από κοινού”, παρατήρησε ο κ. Σουλτς και προσέθεσε ότι “είναι απόλυτα σαφές ότι δεν μπορούμε να αφήσουμε την ελληνική κυβέρνηση να αντιμετωπίσει το πρόβλημα μόνη της. Η Ελλάδα πλήττεται από οικονομική κρίση, από προσφυγική κρίση”.
Επίσης, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου τόνισε ότι “οι άνθρωποι που ζουν εδώ, σε αυτές τις πολύ απλές συνθήκες, δεν ήρθαν γιατί δεν έχουν να κάνουν κάτι καλύτερο. Ήρθαν γιατί διέφυγαν από τη βία, την καταστροφή, τον εμφύλιο πόλεμο”.
Ολοκληρώνοντας τις δηλώσεις του ο κ. Σουλτς έκανε έκκληση στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της μετεγκατάστασης.
Πρ.Παυλόπουλος σε Μ. Σουλτς: Να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος
Να διορθωθούν τα λάθη, που δεν οφείλονται στην Ελλάδα, αλλά σε λάθη υπολογισμών, προκειμένου να στηριχθεί ο άνθρωπος και το κοινωνικό κράτος στη χώρα μας, ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Προκόπης Παυλόπουλος κατά την συνάντησή του το μεσημέρι με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κ.Μάρτιν Σούλτς, στο Προεδρικό Μέγαρο.
Παράλληλα, τόνισε την ανάγκη στήριξης της Ελλάδας, για την παραμονή της στην ΕΕ και στην Ευρωζώνη υπογραμμίζοντας ότι εμείς θα εκπληρώσουμε όλες μας τις υποχρεώσεις, όπως ακριβώς έχουμε δεσμευτεί, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη στήριξη που χρειάζεται η Ελλάδα για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
«Πρέπει όμως να γίνει γνωστό ότι η Ελλάδα περνάει μια οικονομική και κοινωνική κρίση που έχει αγγίξει τα όρια της ανθρωπιστικής κρίσης. Η παράκληση θερμή είναι στην πορεία εκτέλεσης του προγράμματος, όπου υπάρχουν λάθη τα οποία δεν οφείλονται στην Ελλάδα αλλά σε λάθη υπολογισμών, αυτά τα λάθη να διορθωθούν, προκειμένου κυρίως να στηριχθεί στην Ελλάδα ο ‘Ανθρωπος και το κοινωνικό κράτος, το οποίο τόσο πολύ εσείς υποστηρίζετε» δήλωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Αναφερόμενος στην αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι «είναι ανάγκη να αντιμετωπίσουμε από κοινού αυτήν την κρίση, με βάση τς αρχές και τις αξίες της Ευρώπης» και τόνισε ότι καμία συνείδηση, ευρωπαϊκή και δημοκρατική δεν μπορεί να ανεχθεί το φαινόμενο η Μεσόγειος, το Αιγαίο να είναι θυσιαστήριο της αξίας του ανθρώπου, νεκροταφείο αθώων ψυχών.
«Θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε μαζί. Η Ελλάδα έχει ανάγκη από βοήθεια. Η Ελλάδα τηρεί στο ακέραιο τις υποχρεώσεις της. Είναι λάθος αυτό που ορισμένοι πιστεύουν, ότι κάνει εκπτώσεις στους κανόνες του ευρωπαϊκού δικαίου», σημείωσε ο κ. Παυλόπουλος.
Σχετικά με την φύλαξη των συνόρων ο Πρόεδρος υπογράμμισε ότι « η Ελλάδα είναι σύνορο της Ευρώπης. Η Ελλάδα φυλάσσει τα σύνορα της Ευρώπης. Γιατί, όπως είναι γνωστό, τα σύνορα της Ευρώπης είναι τα σύνορα των κρατών-μελών, όπως αυτά ορίζονται κυριάρχως. Αυτά τα σύνορα θα τα προστατεύσουμε μαζί. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε μαζί για λόγους ασφαλείας της Ευρώπης, αλλά και της Ελλάδος. Και πρέπει να τα προστατεύσουμε με τρόπο που ταιριάζει στο ευρωπαϊκό και το διεθνές δίκαιο. Δηλαδή, η Ελλάδα καθορίζει τα σύνορα αυτά, τον τρόπο με τον οποίο τα φυλάσσουμε, αλλά εδώ χρειάζεται η συνεργασία και ιδίως η ενίσχυση του Frontex, o οποίος πρέπει να μεταβληθεί σε μια πραγματική ευρωπαϊκή δύναμη».
Συνεχίζοντας, ο κ. Παυλόπουλος αναφέρθηκε και στην ιδιαίτερη στήριξη που παρείχε ο Μάρτιν Σούλτς προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη και αφού τον ευχαρίστησε θερμά υπογράμμισε την ανάγκη της χώρας μας να συνεχισθεί αυτή η στήριξη και στο μέλλον, ενώ έκανε ειδική αναφορά και στον ρόλο που μπορεί και πρέπει να παίξει η Ευρώπη για να τερματιστεί ο πόλεμος στη Συρία.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σούλτς ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας για την θερμή υποδοχή και τόνισε ότι συμφωνεί και συνυπογράφει αυτά στα οποία αναφέρθηκε κατά την προσφώνησή του, υπογραμμίζοντας ότι «δεν υπάρχει Grexiτ, αυτό δεν υφίσταται. Η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωζώνη», ενώ σημείωσε ότι το ελληνικό Έθνος αντιμετωπίζει σήμερα προκλήσεις που δεν έχει αντιμετωπίσει κανείς από τον Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο. «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει οικονομική και δημοσιονομική κρίση, η οποία σε συνδυασμό με το Προσφυγικό, δημιουργούν μια δραματική κατάσταση » δήλωσε ο κ. Σούλτς.
Μάλιστα, τόνισε ότι «η Ελλάδα χρειάζεται αλληλεγγύη και θα την έχει αυτή την αλληλεγγύη». Οπως διευκρίνισε «τούτο ισχύει για οτιδήποτε έχει σχέση με τα οικονομικά. Δεν δικαιούμαστε να αφήσουμε την Ελλάδα μόνη της αυτή την συγκεκριμένη χρονική στιγμή».
Αναφερόμενος στην πρωινή του επίσκεψη στο Γαλάτσι σε καταυλισμό υποδοχής μεταναστών, δεν έκρυψε την εντύπωση που του προκάλεσε το γεγονός ότι υπήρχαν πολλοί πρόσφυγές από Αφγανιστάν και Πακιστάν και τόνισε ότι πρέπει να διαπραγματευτούμε επ΄αυτού.
Σχετικά με την δημιουργία των λεγόμενων hot spots, υποστήριξε ότι τα κέντρα καταγραφής και ταυτοποίησης των μεταναστών θα έχουν νόημα, μόνο εάν υπάρχει ένα δεσμευτικό σύστημα κατανομής των μεταναστών».
Πραγματοποιήθηκε η πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων από την Ελλάδα σε άλλη χώρα της Ε.Ε
Επιβιβάστηκαν στο αεροσκάφος που θα τους μεταφέρει από την Ελλάδα στο Λουξεμβούργο οι πρώτες έξι οικογένειες προσφύγων νωρίς το πρωί της Τετάρτης.
Σε ειδική τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο Ελ.Βενιζέλος, τους πρόσφυγες συνόδεψαν ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Ασελμπορν, o επίτροπος για θέματα μετανάστευσης Δημήτρης Αβραμόπουλος και ο αναπληρωτής υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας.
Πρόκειται για τους πρώτους 30 πρόσφυγες που μετεγκαθίστανται από την Ελλάδα σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα. Συγκεκριμένα ταξίδεψαν στο Λουξεμβούργο έξι οικογένειες με μικρά παιδιά (μεταξύ αυτών και παιδιά με ειδικές ανάγκες), από τους οποίους οι τέσσερις οικογένειες είναι από τη Συρία και οι δύο από το Ιράκ.
Οι 30 πρόσφυγες εισήλθαν στην Ελλάδα από τη Λέσβο, καταγράφηκαν και ταυτοποιήθηκαν από τη Frontex και την Ελληνική Αστυνομία και στη συνέχεια υπέβαλαν αιτήματα ασύλου. Τους πρόσφυγες συμβούλεψαν ως προς το πρόγραμμα μετεγκατάστασης η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Ασύλου και η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.
Η αναχώρηση έγινε το πρωί με πτήση της Aegean με προορισμό τις Βρυξέλλες και από εκεί οι πρόσφυγες θα μεταφερθούν στο Λουξεμβούργο με λεωφορείο. Στο ταξίδι θα συνοδεύονται από εκπρόσωπο του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.
Την ανάγκη να σταματήσει «η ανθρωποθυσία στο Αιγαίο που ντροπιάζει τον ευρωπαϊκό πολιτισμό», τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στη διάρκεια της τελετή στο αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος. Έχουμε πλήρη επίγνωση ότι 30 μπροστά στους χιλιάδες πρόσφυγες, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό. Επιδιώκουμε, όμως, αυτή η σταγόνα να γίνει ρυάκι και το ρυάκι ποτάμι ανθρωπιάς και κοινής ευθύνης, πρόσθεσε ο Πρωθυπουργός.
«Είμαστε όλοι συγκινημένοι με το χαμόγελο αυτών των παιδιών που επιβιβάστηκαν στο αεροπλάνο. Είναι άνθρωποι που έφυγαν από την πόλη Χαλέπι της Συρίας» σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχωρήθηκε στο αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος μετά την πρώτη μετεγκατάσταση προσφύγων.
«Συγκινημένος και χαρούμενος» για την έναρξη της διαδικασίας μετεγκατάστασης προσφύγων στην Ε.Ε. δήλωσε ο επίτροπος Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας Δημήτρης Αβραμόπουλος, μιλώντας στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος».
Photo Credit: Andrea Bonetti / PM Handout / SOOC