Πιθανότατα εκτός κούρσας εκλογής προέδρου της Νέας Δημοκρατίας θέτει τον εαυτό του ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο οποίος από σήμερα, με βάση το καταστατικό του κόμματος, αναλαμβάνει υπηρεσιακός πρόεδρος της Ν.Δ. και θα ασκεί, όπως είπε, τα στοιχειώδη καθήκοντά του μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής νέου προέδρου.
Μιλώντας σε δημοσιογράφους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ ΜΠΕ, και ερωτηθείς για το ενδεχόμενο δικής του υποψηφιότητας, είπε ότι το πιθανότερο είναι να μη θέσει υποψηφιότητα καθώς, όπως εξήγησε, διαφωνεί με τη διαδικασία.
«Προς το παρόν κλίνω στο “όχι” γιατί είναι γνωστό ότι διαφωνώ με αυτή τη διαδικασία. Το πιθανότερο είναι να μην είμαι. Εκτός και αν δεν υπάρχει κανείς υποψήφιος» ανέφερε συγκεκριμένα και υπενθύμισε τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν όταν σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ είχε μιλήσει για αλλαγή της διαδικασίας εκλογής του προέδρου.
Τόνισε επιπλέον, ότι, δεν υπάρχει τρόπος αλλαγής του καταστατικού, ενώ σημείωσε πως πλέον στον κόμμα αναλαμβάνει τα πάντα η ΚΕΦΕ (Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή).
Διευκρίνισε ακόμη ότι ως υπηρεσιακός δεν έχει δικαίωμα να συγκαλέσει τα όργανα και πως η όποια κουβέντα για τα αίτια της εκλογικής ήττας θα γίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εκλογής νέου προέδρου.
Όσο για την κριτική που δέχεται είπε ότι θα απαντήσει και σημείωσε: «Η κεντροδεξιά πάντα είχε γραμμή συνεννόησης και μετριοπάθειας και ψήφιζε πάντα σύμφωνα με το εθνικό συμφέρον».
Την Πέμπτη θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της ΝΔ
Την Πέμπτη στις 3.30 το μεσημέρι θα συνεδριάσει η Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας η οποία και θα δρομολογήσει τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος. Στη συνεδρίαση θα τεθούν τα χρονοδιαγράμματα για την κατάθεση των υποψηφιοτήτων με στόχο μέσα στο Νοέμβριο να πραγματοποιηθεί η εκλογή του προέδρου.
Σύμφωνα με ενημέρωση από το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, στην ΚΕΦΕ μετέχουν:
-ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Ανδρέας Παπαμιμίκος ως πρόεδρος
-ο γγ της ΚΟ, Γιάννης Πλακιωτάκης
-τα τρία αρχαιότερα με κοινοβουλευτική θητεία μέλη (Δαβάκης, Τραγάκης και Γιακουμάτος)
-η πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής» Ρόδη Κράτσα
-ο πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του προηγούμενου συνεδρίου, Φίλιππος Ταυρής
ο πρώτος σε ψήφους αιρετός στην Εκτελεστική Γραμματεία, Μενέλαος Δασκαλάκης
-ο πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, Σάκης Ιωαννίδης
-ο γενικός διευθυντής του κόμματος, Κώστας Τζιμάρας
-ο γραμματέας Οργανωτικού, Κώστας Κόλλιας
-ο γραμματέας Εκλογών, Επαμεινώνδας Λεκκέας
-ο διευθυντής Διαγραμματειακού, Αλέκος Κόκκαλης
Στην πρώτη συνεδρίαση θα οριστεί προθεσμία υποβολής υποψηφιοτήτων, επτά έως δέκα ημερών, ενώ για να είναι κάποιος υποψήφιος θα πρέπει να έχει 50 υπογραφές από μέλη της Πολιτικής Επιτροπής, ή του 1/10 των μελών του προηγούμενου εθνικού συνεδρίου, το οποίο αριθμούσε 4.450 μέλη.
Στη συνέχεια θα συνεδριάσει πάλι η ΚΕΦΕ για τον έλεγχο των υπογραφών και θα δοθούν δύο ημέρες προθεσμία για ενστάσεις. Ακολούθως, θα ανακηρυχθούν οι υποψηφιότητες και κάθε υποψήφιος θα ορίσει έναν εκπρόσωπο στην ΚΕΦΕ.
Τέλος, η διευρυμένη, πλέον, ΚΕΦΕ μετά θα ορίσει ημερομηνία εκλογών, οι οποίες εκτιμώνται ότι θα πραγματοποιηθούν μέσα στον Νοέμβριο.
Στην κούρσα της διαδοχής ο Κυριάκος Μητσοτάκης
Την απόφαση του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσε μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1 ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Όπως υπενθύμισε, υπηρετεί την παράταξη από 15 ετών και διαβεβαίωσε ότι «δεν θα ήμουν υποψήφιος, εάν δεν πίστευα στις δυνάμεις μου».
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, έχει το όραμα που απαιτείται, για να είναι «παρών» στην κούρσα της διαδοχής. Ελευθερία, αξιοκρατία, δικαιοσύνη, ίσες ευκαιρίες για όλους, υπερθεμάτισε.
Ο κ. Μεϊμαράκης έκανε τα πάντα για να κρατήσει τις δυνάμεις της Ν.Δ., υπογράμμισε αναγνωρίζοντας παράλληλα ότι τα προβλήματα της παράταξης είναι «βαθιά».
Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ν.Δ. διαθέτει παλιά χαρακτηριστικά και σ’ αυτό έχει δίκιο ο Αλέξης Τσίπρας. Εάν είμαι πρόεδρος του κόμματος, δεσμεύτηκε, θα υπάρξει αλλαγή των στελεχών και των προσώπων.
Επίσης, υποστήριξε ότι «χωρούν όλοι στη ΝΔ, από τις παρυφές της σοσιαλδημοκρατίας ως τους ανθρώπους που προσδιορίζονται ως δεξιοί».
«Το όνομα που φέρω αρχικά ήταν πλεονέκτημα, αλλά σταδιακά έγινε μειονέκτημα» τόνισεστη συνέχεια, εκτιμώντας ότι «πολλοί δεν θα με εκλέξουν επειδή είμαι από “τζάκι”».
Ανεξάρτητα ποιος θα κερδίσει ή θα χάσει, όλοι θα στηρίξουμε τον νέο αρχηγό, διαβεβαίωσε, ενώ καταλήγοντας τάχθηκε υπέρ της εκλογής του νέου προέδρου από τη βάση του κόμματος, από τους πολίτες.
Βορίδης: Πολύ σωστά ο Μεϊμαράκης ανοίγει τη διαδικασία εκλογής προέδρου
Απολύτως ορθή χαρακτήρισε ο Μάκης Βορίδης την επιλογή να ξεκινήσουν από σήμερα οι διαδικασίες εκλογής προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, χωρίς ωστόσο να ξεκαθαρίζει αν θα είναι ή όχι υποψήφιος.
“Πολύ σωστά ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ανοίγει αυτή τη διαδικασία”, ανέφερε χαρακτηριστικά μιλώντας στην εκπομπή “Κοινωνία Ώρα MEGA”, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ένα θέμα που βρισκόταν σε εκρεμμότητα μετά την παραίτηση Σαμαρά.
Ερωτηθείς αν θα είναι υποψήφιος απάντησε: “Θα το δούμε στην πορεία, δεν είναι κάτι που έχω να πω τώρα”.
Για τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη ο κ. Βορίδης είπε ότι “είναι ένα από τα λαμπρά στελέχη της ΝΔ, έχει παίξει ένα πολύ σημαντικό ρόλο, έδωσε ένα σπουδαίο αγώνα στις εκλογές και έχει να προσφέρει”. “Αν θα έχει υποψήφιος ή όχι είναι δικό του θέμα”, πρόσθεσε.
Την επιθυμία του να διεκδικήσει τη ηγεσία του κόμματος εξέφρασε ο Πέτρος Τατούλης
Σταθερός στην πρόθεσή του να διεκδικήσει την ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας εμφανίστηκε ο περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, μιλώντας στην εκπομπή “Ανοιχτά Μικρόφωνα” του Πρακτορείου 104,9 FM.
“Ασφαλώς και εμμένω. Καταλαβαίνω ότι πάμε πλέον σε μια διαδικασία εξελίξεων στο θέμα […] αλλά νομίζω ότι εκείνο που έχει μεγάλο ενδιαφέρον είναι οι πολιτικές παρεμβάσεις προκειμένου να αποτραπούν γεγονότα, τα οποία συμβαίνουν μετά” ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τατούλης.
Σχετικά με το αν συνιστά κόλλημα για την υποψηφιότητά του το γεγονός ότι δεν έχει βουλευτική ιδιότητα, σημείωσε: “Υπάρχουν χίλιοι τρόποι για να αντιμετωπίσεις αυτό το πρόβλημα. Εκείνο που νομίζω ότι αυτή τη στιγμή έχει ανάγκη περισσότερο από καθετί η Νέα Δημοκρατία είναι ο επανακαθορισμός των ορίων και των απόψεών της πάνω σε κρίσιμα θέματα”.
Διαβάστε επίσης: Αδ. Γεωργιάδης: Θα στήριζα Σαμαρά για πρόεδρο της ΝΔ