“Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρχει διάθεση συμβιβασμού. Πρέπει και η Ελλάδα να κάνει συμβιβασμούς. Πρόκειται για την ΕΕ, δεν πρόκειται για μια οποιαδήποτε απόφαση, μια ΕΕ που έχει τη δυνατότητα να λύνει τα εσωτερικά της προβλήματα . Πρόκειται επίσης για την τύχη του ελληνικού λαού . Γι’ αυτό είναι μεγάλη η ευθύνη τόσο της Ευρώπης όσο και της Ελλάδας” δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου που έγινε ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η Σύνοδος Κορυφής.
«Σήμερα σε μία σύνοδος κορυφής καλείται για πρώτη φορά πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Δείχνει τη δυσκολία και την κρισιμότητα της κατάστασης» ανέφερε και τόνισε ότι το βασικό ερώτημα που είναι στην ημερήσια διάταξη της Συνόδου είναι ότι βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, «θα προχωρήσουμε με την Ευρωζώνη ή θα διαλυθεί κάτι».
Ο Μ. Σούλτς επιβεβαίωσε ότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων η δημιουργία ταμείου με περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας. «Ο Γιούνκερ είχε αρχικά εισάγει την ιδέα ότι χρηματοδοτικά στοιχεία από ιδιωτ/σεις θα μπορούσαν να δοθούν στη διαχείριση του χρέους. Δεν είναι κακή η ιδέα για τη δημιουργία ενός τέτοιου ταμείου (με περιουσιακά στοιχεία της Ελλάδας)». «Τα χρήματα από ιδιωτικοποιήσεις δεν μπορούμε να τα βάλουμε σε ταμείο που δεν θα ανήκει στην Ελλάδα. Πρέπει να βρεθεί τεχνική φόρμουλα, αλλά είναι αδιανόητο να μη συμμετέχει η ελληνική πλευρά στη διαχείριση αυτού του ταμείου. Στο ταμείο θέλουμε να μεταφερθούν τα ενεργητικά από τις ιδιωτικοποιήσεις. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα χρήματα για το χρέος, πρέπει άρα να υπάρχει κάποια επιτήρηση»
Όσον αφορά την συζήτηση που έχει ανοίξει περί Grexit στη βάση και του κειμένου Σόιμπλε τόνισε «Το έγγραφο για προσωρινό Grexit βαζει ως προαίρεση να το αποδεχθεί η Ελλάδα. Δεν το δέχεται, άρα δεν υπάρχει λόγος να το συζητάμε Το Grexit δεν αποτελεί επιλογή, πρέπει να υπάρξει απόφαση σήμερα».
Ο ίδιος ερωτηθείς σχετικά με τα επιπλέον προαπαιτούμενα που θέτουν στην διαπραγμάτευση οι εταίροι ο Μ. Σουλτς δήλωσε: «Να μη ζητήσουμε υπερβολικά πολλά από την Ελλάδα, αλλά πρέπει να υπάρχει αξιοπιστία από την ελληνική πλευρά. Πρέπει να εκπληρωθούν τα υπεσχημένα από την Ελλάδα, με σαφή τρόπο. Κάτι ίσως πρέπει να μειωθεί από τα μέτρα, αλλά πρέπει να υπάρξει εγγύηση και από την ελληνική πλευρά για την εφαρμογή».
Στο ερώτημα αν διακυβεύεται η Ευρωζώνη,σε περίπτωση κατάρρευσης της Ελλάδας ο Μ. Σουλτς απάντησε καταφατικά.
Στην ερώτηση, για το πώς αντιμετώπισαν οι Ελληνες την κατάσταση, σε βαθμίδα 1 έως 10, ο Μ. Σουλτς απάντησε: «Καλή ερώτηση, αλλά οι εξελίξεις είναι πιο δραματικές για να μπορείς κανείς να τις αξιολογήσει με αυτόν τον τρόπο».