in

Γ. Σταθάκης: Καθοριστική η έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας

Γ. Σταθάκης: Καθοριστική η έλλειψη αναπτυξιακής τράπεζας

Στην έλλειψη μιας αναπτυξιακής τράπεζας, που θα βοηθούσε στην καλύτερη αξιοποίηση των κοινοτικών κονδυλίων, στάθηκε ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, στη σημερινή εκδήλωση για την παρουσίαση του Οδηγού για τη χρήση των Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων και άλλων χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που εκδόθηκε με πρωτοβουλία του αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.

Όπως ανέφερε ο κ. Σταθάκης, η έλλειψη της αναπτυξιακής τράπεζας είναι καθοριστική από τη στιγμή που όλα τα νέα χρηματοδοτικά εργαλεία αναζητούν συνήθως έναν φορέα, με τον οποίο θέλουν να συνδιαλλαγούν και αυτό είναι μία από τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν κατά επείγοντα τρόπο.

Ο κ. Σταθάκης τόνισε ότι όχι μόνο η Ελλάδα που αντιμετώπισε με ακραίο τρόπο τις επιπτώσεις της κρίσης, αλλά και η Ευρώπη, βρίσκεται σε ένα σημείο, στο οποίο η επιστροφή των οικονομιών σε μία βιώσιμη και σταθερή ανάπτυξη αποτελεί ένα μεγάλο ζητούμενο και υπάρχουν διάφορα επίπεδα που αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες, προκειμένου αυτό να συμβεί.

«Τα Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία και οι παραδοσιακοί μηχανισμοί που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το 1% του ευρωπαϊκού ΑΕΠ, αποτελεί και εξακολουθεί να αποτελεί ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο. Ταυτόχρονα, όμως, όλοι έχουν αναγνωρίσει ότι στις δεδομένες συνθήκες της κρίσης χρειάζονται επιπρόσθετοι πόροι και χρηματοδοτικά εργαλεία, προκειμένου να κινηθεί η οικονομία, γι’ αυτό και υπάρχει μία σειρά από οικονομικές πρωτοβουλίες είτε η ιδέα ενός αναπτυξιακού πακέτου, τύπου Γιούνκερ είτε η ποσοτική χαλάρωση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε η διεύρυνση των χώρων που κινούν οι αναπτυξιακές τράπεζες της Ευρώπης. Είμαστε σε ένα σημείο, στο οποίο όλοι αναγνωρίζουν την αναγκαιότητα να υπάρξει μία πιο ισχυρή παρέμβαση και ενίσχυση της πραγματικής οικονομίας με συνδυασμένες παρεμβάσεις σε πολλά και διαφορετικά επίπεδα» είπε ο υπουργός.

Σε ό,τι αφορά το νέο ΕΣΠΑ (ΣΕΣ 2014-2020), ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι υπάρχει μία μετατόπιση στη στρατηγική του, η οποία μας απεμπλέκει από την ιδέα του μεγάλου ειδικού ρόλου που θα παίζει το κεντρικό κράτος έναντι των περιφερειών και δίνει μεγαλύτερη έμφαση σε θέματα, τα οποία αφορούν τόσο στο περιβάλλον όσο και τις μικρές κλίμακες, τη βιώσιμη ανάπτυξη και έχει και μία ιδιαίτερη οπτική στα θέματα της κοινωνικής συνοχής.

Υπενθύμισε ότι σκοπός είναι να απεμπλακούμε από τα μεγάλα φαραωνικά έργα και να στραφούμε σε μία δυναμική οικονομική, η οποία να έχει ως αφετηρία το ανθρώπινο δυναμικό της χώρας και η ανάπτυξη να στηριχθεί σε δραστηριότητες που είναι συμβατές με αυτό το ανθρώπινο δυναμικό.

«Η προσπάθεια αποκατάστασης της κοινωνικής συνοχής είναι τεράστιας σημασίας για τη χώρα και η οποία φυσικά απαιτεί μία ριζικά διαφορετική ματιά από ό,τι είχαμε μέχρι τώρα» είπε ο υπουργός.

Ο υπουργός υπογράμμισε ότι, αυτή τη στιγμή, η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο, διότι δεν μπορεί να βγει από την κρίση ούτε με παραδοσιακή κινητοποίηση κρατικών πόρων, που δεν υπάρχουν ή είναι περιορισμένοι ούτε με απλή κινητοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων με έναν τρόπο που κινείται υπό το βάρος του άγχους της απορρόφησης των πόρων και όχι του τι αποτέλεσμα έχουν τελικά στην οικονομία.

Photo Credit: Nick Paleologos/ SOOC

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Ιθαγένεια και παιδική παχυσαρκία

Δείτε ζωντανά τη συνεδρίαση της Εξεταστικής για τα μνημόνια