Μια όχι και τόσο νέα υπόθεση επιχειρούμενης περιβαλλοντικής καταστροφής στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλονίκης έρχεται στην δημοσιότητα μέσω του Συλλόγου Λειβαδιωτών και με αφορμή την ανακοίνωση της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας (ΠΚΜ) ότι ξεκινά η διαβούλεση για την έγκριση άδειας λειτουργίας λατομείου μαρμάρων από ιδιωτική επιχείρηση στην τοποθεσία “Αλωνάκι” του Λιβαδίου Θεσσαλονίκης σε δασική περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους.
Η ιδιωτική επιχείρηση πήρε άδεια το 2006 για δοκιμαστικές λήψεις έτσι ώστε να προχωρήσει στην εκμετάλλευση μαρμάρων από τον Γ. Γραμματέα της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας ενώ παράλληλα και η Επιθεώρηση Μεταλλαίων είχε γνωμοδοτήσει θετικά στο ζήτημα αυτό. Στη συνέχεια ο Δήμος Βασιλικών προσέφυγε στο ΣΤΕ για μη τήρηση των προβλεπόμενων περιβαλλοντικών όρων, το οποίο με απόφασή του Ε` Τμήματος του το 2011 ακύρωσε την άδεια. Το 2014 ο Επιθεωρητής Μεταλλείων Βορείου Ελλάδος για τους ίδιους λόγους εξέδωσε απόφαση με την οποία ακύρωσε την τότε γνωμοδότηση και ζητούσε να ξεκινήσει η διαδικασία ελέγχου των περιβαλλοντικών όρων από την αρχή.
Η εταιρεία προσπαθεί σήμερα να ξαναπάρει άδεια για λειτουργία λατομείου μαρμάρων, εξέλιξη στην οποία αντιδρούν οι κάτοικοι της περιοχής τονίζοντας ότι θα υπάρξει μεγάλο πλήγμα σε όλο το οικοσύστημα του Λιβαδίου το οποίο εντάσσεται στο ευρύτερο οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας – Βόλβης – Μακεδονικών Τεμπών (Ρεντίνας), και υπόκειται σε ειδικούς όρους, τους οποίους θέτουν η διεθνής κοινότητα (όρια Ramsar (Iran/2-2-1971), το ευρωπαϊκό Δίκτυο Natura 2000, οι Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Οδηγία 92/43/ΕΟΚ, Οδηγία 79/409/ΕΟΚ «περί της διατηρήσεως των αγρίων πτηνών»), και κυρίως η υπ’ αριθμ. 6919/2004 κοινή απόφαση των Υπουργών Ανάπτυξης, Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων, Γεωργίας και Μακεδονίας Θράκης (Δ΄ 248) με τις οποίες προστατεύονται υγρότοποι και περιοχές που διακρίνονται για την μεγάλη βιολογική, οικολογική αισθητική αξία.
Σύμφωνα με τον Δ. Γουδήρα, καθηγητή στο ΠΑ. ΜΑΚ και αντιπρόεδρο του Συλλόγου, ο χώρος που επιχειρείται η εγκατάσταση του λατομείου βρίσκεται μόλις πεντακόσια μέτρα από την κατοικημένη περιοχή η οποία με τη σειρά της εντάσσεται σε προστατευόμενη ζώνη του οικοσυστήματος της λίμνης Βόλβης- Κορωνείας.
Όπως επισημαίνει ο ίδιος σε εισήγησή του, η θέση του λατομείου συνορεύει άμεσα και περιβάλλεται από συστηματικά και οργανωμένα καλλιεργούμενους ιδιόκτητους αγρούς συνολικής έκτασης 300-400 περίπου στρεμμάτων και ιδιόκτητων και δημόσιων συστάδων καστανιάς σε αντίθεση με την Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που κατατέθηκε από την εταιρεία όπου οι αγροτικές καλλιέργειες αγνοούνται σκοπίμως.
Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας αρχικά ζητούσε 99 στρέμματα για την δημιουργία της εγκατάστασης ενώ στην νέα αίτησή του έχει περιορίσει την αιτούμενη έκταση στα 49 στρέμματα. Παρ`όλα αυτά όπως επισημαίνουν κάτοικοι, φορείς (ο Δήμος Θέρμης, πολιτιστικός Σύλλογος Λιβαδειωτών) και ανεξάρτητοι επιστήμονες και πάλι δεν συντρέχουν οι βασικοί όροι που ορίζουν οι διεθνείς συμβάσεις καθώς το έργο πρέπει να εξυπηρετεί αποκλειστικά υπάρχουσες τοπικές ανάγκες και να μην έχει μέτωπο προς το οικοσύστημα των λιμνών Κορώνειας- Βόλβης.
Σε διαβούλευση μάλιστα των ενδιαφερόμενων που έγινε την Κυριακή 19 Απριλίου σε συνεργασία με τον Δήμο Θέρμης και τον Πολιτιστικό Συλλόγο Λειβαδιωτών τονίστηκε πως το λατομείο θα εξυπηρετεί αποκλειστικά εμπορικούς στόχους της επιχείρησης, ότι στη διαχείριση και εκμετάλλευση των κοιτασμάτων του λατομείου δεν συμμετέχουν ο Δήμος Θέρμης ή κάποια δημοτική ή τοπική επιχείρηση, και κυρίως ότι αυτό βρίσκεται σε δημόσια δασική έκταση και συνορεύει άμεσα με συστηματικά καλλιεργούμενες εκτάσεις.
Εισηγητές στη δημόσια αυτή συζήτηση- διαβούλευση ήταν ο Δήμαρχος Θέρμης κ. Θεόδωρος Παπαδόπουλος, η πολιτικός μηχανικός κ. Μαρία Γρηγοριάδου, επιστημονική συνεργάτης του Δημάρχου Θέρμης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κεντρικής Μακεδονίας κ. Μιχάλης Τρεμόπουλος, ο κ. Αθανάσιος Γιαννακός, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Λειβαδιωτών και ο κ. Δημήτρης Γουδήρας, αντιπρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου.
Σύμφωνα με όσα ακόμη ειπώθηκαν, η λειτουργία του λατομείου θα μεταβάλει τη μορφολογία και τη γεωδυναμική του εδάφους και προοδευτικά θα αποξενώσει τους καλλιεργητές από την καλλιεργούμενη γη και μεγάλος είναι ο κίνδυνος αφανισμού κάποιων ειδών και μόλυνσης των υδάτων και της ατμόσφαιρας και τις βλάβες που θα επέλθουν προοδευτικά στη χλωρίδα της περιοχής.
Να υπενθυμίσουμε ότι η περιοχή χαρακτηρίζεται ως σεισμογενής και στο παρελθόν έχουν συμβεί σεισμοί μεγάλης ισχύος και έκτασης και άρα υπάρχει ο κίνδυνος της αλλαγής του γεωδυναμικού της περιοχής.
Όσον αφορά δε τα οικονομικά οφέλη του Δήμου, της τοπικής Κοινότητας και των κατοίκων από την εκμετάλλευση του κοιτάσματος των μαρμάρων,στην διαβούλευση επισημάνθηκε ότι αυτά είναι πενιχρά και δεν δικαιολογούν ούτε και αντισταθμίζουν τη βλάβη που θα προκύψει στο οικοσύστημα (σε ανθρώπους, χλωρίδα και πανίδα), και ιδιαίτερα στη μελλοντική προοπτική της οικονομικής, κοινωνικής και τουριστικής ανάπτυξης του τόπου.
Σε αυτό συνηγορεί και η καταγγελία των κατοίκων ότι η εν λόγω επιχείρηση σε διάστημα ενός έτους περίπου (2006-2007) αποκόμιζε μεγάλες ποσότητες μαρμάρων, και μάλιστα χωρίς να καταβάλει στον Δήμο και στην τοπική Κοινότητα τα αναλογούντα χρηματικά ποσά και επιπλέον εγκατέλειψε το λατομείο, χωρίς να προβεί σε ανάπλαση του χώρου και της περιοχής του λατομείου, ως όφειλε σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπονται από τις κείμενες διατάξεις.
Σταυρούλα Πουλημένη