in

Στη Βουλή για συζήτηση και επεξεργασία η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα – Δ. Μάρδας: Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό

Στη Βουλή για συζήτηση και επεξεργασία η ΠΝΠ για τα ταμειακά διαθέσιμα – Δ. Μάρδας: Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό

Η απόφαση να διεξαχθούν τουλάχιστον δύο συζητήσεις στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής για την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Φορέων Γενικής Κυβέρνησης προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος ελήφθη μετά από διαβούλευση ανάμεσα στα κόμματα.

Ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ανακοίνωσε ότι σήμερα θα γίνει η πρώτη συνεδρίαση και αύριο η ακρόαση των φορέων.

Είχαν προηγηθεί εντάσεις και διακοπές της συνεδρίασης. Μάλιστα, στη δεύτερη διακοπή, οταν ο προεδρεύων Βαγγέλης Διαμαντόπουλος ανακοίνωσε τη διακοπή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ανδρέας Λοβέρδος ακούστηκε να μιλά στο μικρόφωνο για «κατοικίδιο ζώο».

Δ. Μάρδας: Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό

Κατά την καταληκτική τοποθέτησή του στην Επιτροπή ο κ. Μάρδας, αφού περιέγραψε αναλυτικά το «σαφάρι», στο οποίο αποδύθηκε για την κάλυψη του κενού των 400 εκατ. ευρώ, ενημέρωσε πως ο απολογισμός μέχρι το βράδυ της Τετάρτης κατέδειξε διπλασιασμό του ποσού αυτού.

«Απρόσμενες εξελίξεις στον Προϋπολογισμό» είχαν ως αποτέλεσμα να συνταχθεί η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στην Επιτροπή Οικονομικών υποθέσεων της Βουλής.

«Λίγο πριν το Πάσχα άρχισε να παρατηρείται μια απόκλιση στα έσοδα, αν και έχουμε συγκρατήσει πολύ τις δαπάνες μας. Σ’ αυτό προστέθηκαν κάποιες πρόσθετες δαπάνες που σχετίζονταν με τα ασφαλιστικά ταμεία, που όλα μαζί δημιούργησαν κενό την περίοδο 22 Απριλίου – 27 Απριλίου και πέραν, το οποίο δεν μπορούσε να καλυφθεί με τα έσοδα από τα ληξιπρόθεσμα και την καταβολή του ΦΠΑ γιατί οι εισπράξεις αυτές γίνονται 29 – 30 κάθε μήνα», είπε ο κ. Μάρδας.

«Έπρεπε να καλυφθεί το ταμειακό κενό με κάποιο τρόπο. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε την όποια ταμειακή ρευστότητα η οποία μπορεί να προκληθεί στο μέλλον», πρόσθεσε και εξήγησε ότι η ρύθμιση «δεν μπορούσε να εισαχθεί με τροπολογία γιατί δεν υπήρχε σχετικός νόμος», ενώ έχει αναδρομική ισχύ γιατί βρέθηκαν κάποιοι φορείς οι οποίοι είχαν δεχθεί από πριν να μεταφέρουν τα χρήματά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος.

Με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου η κυβέρνηση επιχειρεί να καλύψει τις επιτακτικές ανάγκες του Δημοσίου. Η πρακτική μεταφοράς των διαθεσίμων από τους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης σε κεντρικούς λογαριασμούς ισχύει σε Ολλανδία και Αγγλία και έχει να κάνει με την καλύτερη διαχείριση των χρημάτων των οργανισμών. Σημειώνεται πως με τις πράξεις πώλησης τίτλων διαχείρισης του Ελληνικού Δημοσίου με συμφωνία επαναγοράς (repos) οι φορείς της Γενικής Κυβέρνησης κερδίζουν επιτόκιο 2,5%, όταν οι εμπορικές τράπεζες τους παρέχουν επιτόκιο 1% περίπου.

Παράλληλα, αν τα χρήματα τοποθετούνται σε καταθετικούς λογαριασμούς τραπεζών, δεν έχουν την εγγύηση των τίτλων του Ελληνικού Δημοσίου τιμολογημένων σε συνθήκες αγοράς έτσι όπως προσφέρεται στο συγκεκριμένο προϊόν.

Σε κάθε περίπτωση οι πράξεις repos επιτρέπουν στους φορείς να έχουν σχεδόν άμεσα διαθέσιμα τα κεφάλαιά τους όταν τα χρειασθούν. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Αττικό Μετρό που είχε επενδύσει σε repos 450 εκατ. ευρώ περίπου και όταν χρειάσθηκε 150 εκατ. ευρώ τα έλαβε άμεσα πίσω. Το Ενιαίο Ταμείο Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) διαθέτει 700 εκατ. ευρώ καταθέσεις στις εμπορικές τράπεζες, αλλά με την εξαίρεση που εισήχθη μπορούν να επενδυθούν μόνον προαιρετικά σε repos.

Υπενθυμίζεται ότι αυτή είναι η δεύτερη ΠΝΠ που φέρνει προς ψήφιση η κυβέρνηση. Η πρώτη αφορούσε κατεπείγουσα ρύθμιση για τη βιωσιμότητα της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης Α.Ε. και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές (Α΄35).

Τι προβλέπει η ΠΝΠ

Η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, που θα εισαχθεί άμεσα στη Βουλή και έχει ισχύ από τις 17 Μαρτίου 2015, προβλέπει ότι:

Άρθρο Πρώτο: «Οι Φορείς της Γενικής Κυβέρνησης, όπως αυτοί προσδιορίζονται από το ισχύον ‘Μητρώο Φορέων Γενικής Κυβέρνησης’ που τηρείται με ευθύνη της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής και οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης α’ και β’ βαθμού, υποχρεούνται να καταθέτουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα και να μεταφέρουν τα κεφάλαια προθεσμιακών τους καταθέσεων σε λογαριασμούς ταμειακής διαχείρισης που τηρούν στην Τράπεζα της Ελλάδος, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης ή διαδικασίας.

Από την υποχρέωση αυτή εξαιρούνται τα κεφάλαια που απαιτούνται για την κάλυψη των ταμειακών τους αναγκών για το επόμενο δεκαπενθήμερο, καθώς και τα κεφάλαια που έχουν κατατεθεί από τους ανωτέρω φορείς στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Εξαιρούνται επίσης οι Δημόσιες Επιχειρήσεις κατά την έννοια της παραγράφου 5, οι Δημόσιοι Οργανισμοί κατά την έννοια της παραγράφου 6 του άρθρου 1 του Ν.3429/2005 (Α’ 314), καθώς και οι Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης, οι οποίοι δύνανται να μεταφέρουν τα ως άνω αναφερόμενα κεφάλαια στην Τράπεζα της Ελλάδος για τον ίδιο σκοπό.

Επί των κεφαλαίων που είναι κατατεθειμένα ή θα κατατεθούν στους ανωτέρω λογαριασμούς της Τράπεζας της Ελλάδος εφαρμόζονται οι διατάξεις της περίπτωσης ζ’ της παραγράφου 11 του άρθρου 15 του Ν. 2469/1997 (Α’ 38), όπως ισχύουν.

Άρθρο Δεύτερο: «Η ισχύς της παρούσας, η οποία θα κυρωθεί νομοθετικά κατά το άρθρο 44 παράγραφος 1 του Συντάγματος, αρχίζει από 17.3.2015».

Κυβέρνηση: Με αυτό τον τρόπο οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων

Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που προωθεί η κυβέρνηση γίνεται υποχρεωτική η μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των φορέων του Δημοσίου (όχι των Ασφαλιστικών Ταμείων), στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος, ώστε να χρησιμοποιηθούν αν χρειαστεί για την έκδοση repos, δηλαδή τίτλων βραχυπρόθεσμου (έως 15 ημέρες) δανεισμού του κράτους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, αυτή η πρακτική ισχύει σε αρκετές χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Άλλωστε, όπως προσθέτουν, η ρύθμιση αυτή αναφέρεται σε φορείς οι οποίοι χρηματοδοτούνται από τον Κρατικό Προϋπολογισμό και δίνει τη δυνατότητα στο Δημόσιο να δανείζεται για μία χρονική περίοδο ως και 15 ημέρες ποσά τα οποία οι φορείς δεν έχουν ανάγκη.

Με αυτό τον τρόπο, σύμφωνα με το Μέγαρο Μαξίμου, οι φορείς εξασφαλίζουν πιο αποδοτική τοποθέτηση των ταμειακών τους διαθεσίμων, αφού τα επιτόκια των εμπορικών τραπεζών δεν ξεπερνούν το 1%, ενώ στην Τράπεζα της Ελλάδος η απόδοση είναι της τάξης του 2,5%.

Οι κυβερνητικές πηγές υπενθυμίζουν ότι με πρόσφατη τροπολογία της κυβέρνησης, τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων είναι πλήρως εξασφαλισμένα με δικαίωμα αποζημίωσης από το Δημόσιο.

Τέλος, όπως καταλήγουν οι ίδιες πηγές, αρκετοί φορείς έχουν ήδη καταθέσει τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Αυτοί, κάθε στιγμή που προκύπτει ανάγκη μπορούν να εκταμιεύουν τα ποσά που επιθυμούν, όπως έκανε η Αττικό Μετρό, η οποία εκταμίευσε πρόσφατα 150 εκατ. Ευρώ από την Τράπεζα της Ελλάδος.

Διευκρινίσεις Μάρδα για τη μεταφορά διαθεσίμων των δήμων

Διευκρινίσεις σχετικά με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τη μεταφορά των διαθεσίμων των ΟΤΑ στην Τράπεζα της Ελλάδος ΕΛΛ-1,22% έδωσε στην χθεσινή έκτακτη συνεδρίαση του Δ.Σ. της ΚΕΔΕ ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας.

Δεν τίθεται θέμα  στάσης πληρωμών,  όπως διαβεβαίωσε, απαντώντας  στις  επικρίσεις της Διοίκησης της ΚΕΔΕ  για την μεταφορά των αποθεματικών των ΟΤΑ στην ΤτΕ με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου.

Ο κ Μάρδας  απέδωσε  την κυβερνητική αυτή απόφαση στην «τρύπα» των 550 εκ. ευρώ που κληρονόμησε από την συγκυβέρνηση Σαμαρά -Βενιζέλου και στην- με προσκόμματα- υλοποίηση  του  τρέχοντος προϋπολογισμού.

Ο Αναπληρωτής  Υπουργός Οικονομικών απέκλεισε  το ενδεχόμενο να μεταφερθούν στην ΤτΕ τα κονδύλια που προέρχονται από το ΕΣΠΑ και υποσχέθηκε επιστροφή των αποθεματικών  στους ΟΤΑ.

Τα χρήματα αυτά θα διατεθούν σε ειδικό λογαριασμό στη ΤτΕ, αφού οι δήμοι αποστείλουν ενημέρωση για τις ανάγκες τους, για το επόμενο 15νθήμερο. Τα υπόλοιπα κεφάλαια, που δεν είναι απαραίτητα για την άμεση ανάγκη των ταμειακών τους αναγκών, θα τοκισθούν με επιτόκιο 2,5%.

Όποιος Δήμος ζητήσει επιστροφή ποσού, που δεν θα υπερβαίνει το 10% του συνολικού του ποσού που έχει κατατεθεί, θα του επιστρέφεται αμέσως. Για ποσά μεγαλύτερα από 20%, η επιστροφή θα γίνεται εντός προθεσμίας ολίγων ημερών.

Αίτημα ΚΕΔΕ για άμεση συνάντηση με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

Συνάντηση άμεσα με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ζήτησε η ΚΕΔΕ προκειμένου να ενημερωθεί «με υπεύθυνο και ειλικρινή τρόπο για την πραγματική κατάσταση της οικονομίας», ώστε να συμβάλει η Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση στο βαθμό που της αναλογεί, στην εθνική προσπάθεια.

«Η Ελλάδα τονίζει, σ΄ανακοίνωσή της, είναι πάνω από όλους και όλα» και προσθέτει:«Οι περιστάσεις είναι κρίσιμες κι απαιτούν εθνική συνεννόηση και συνεργασία. Τα προβλήματα αντιμετωπίζονται με ειλικρίνεια και υπευθυνότητα κι όχι με δημιουργικές ασάφειες και Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου.Η Αυτοδιοίκηση όλα αυτά τα χρόνια έχει συμβάλλει έμπρακτα και με πολλούς τρόπους στην εθνική προσπάθεια για να ξεπεράσει η Πατρίδα μας και η κοινωνία τις συνέπειες της κρίσης. Κι είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε για μια ακόμη φορά».

Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΕΔΕ, η συνάντηση με τον πρωθυπουργό κρίνεται απαραίτητη μετά «τη δημόσια ομολογία του Αν. Υπουργού Οικονομικών κ. Μάρδα» σε σημερινή πρωινή τηλεοπτική εκπομπή « ότι το Κράτος δεν διαθέτει τα χρήματα για να καταβάλλει μισθούς και συντάξεις αλλά και άλλες υποχρεώσεις του, στο τέλος του μηνός Απριλίου. Για το λόγο αυτό, αναγκάστηκε να προσφύγει στην έκδοση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, που υποχρεώνει τους Δήμους να τοποθετήσουν τα αποθεματικά τους σε λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος».

«Παράθυρο» από Πατούλη για τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων

Δεν αποκλείει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ.Πατούλης, το ενδεχόμενο να υπάρξει τελικά συνεννόηση μεταξύ κυβέρνησης και Tοπικής Aυτοδιοίκησης, ώστε Δήμοι και Περιφέρειες να μεταφέρουν τα ταμειακά τους διαθέσιμα στον ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος.

Αναφερόμενος στη θυελλώδη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών είπε στο Mega για τον κ. Μάρδα: «Δεν διατύπωσε με σαφήνεια ότι αυτό έχει ημερομηνία λήξης. Είπε δύο μήνες, είπε τρεις μήνες μετά στα μέσα είπε με κάποια αοριστία».

Ωστόσο ανοίγοντας «παράθυρο» συμφωνίας εάν δοθούν συγκεκριμένες εγγυήσεις ως προς τα χρονικά όρια από την κυβέρνηση ο κ. Πατούλης είπε:

«Εάν μέσα από όλη αυτή την διαδικασία, γραφτεί, υπάρξει απόφαση, η οποία έχει ημερομηνία λήξης και δεν είναι μια αόριστη διαδικασία, η οποία καταρρέει τη θεσμική οντότητα του αυτοδιοικητικού συνταγματικού κανόνα βεβαίως είναι μια διαδικασία την οποία συζητούμε».

Σγουρός: Δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε, αλλά θέλουμε καθαρές απαντήσεις

«Δεν έχουμε λόγο να αρνηθούμε το αίτημα. Θέλουμε, όμως, καθαρές απαντήσεις για τα χρήματά μας, τις οποίες δεν πήραμε» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος, Γιάννης Σγουρός για τα ταμειακά διαθέσιμα. Μιλώντας στον Βήμα 99.5 ο κ. Σγουρός τόνισε την ανάγκη για καθαρές κουβέντες και ξεκάθαρες απαντήσεις, ρεαλισμό και πολιτική βούληση.

«Εμείς δεν είμαστε διατεθειμένοι να αρνηθούμε στο αίτημα και στα θέματα τα οποία αφορούν την πατρίδα και τους πολίτες. Αλλά δεν είναι δυνατόν να γίνονται εν μία νυκτί όλες αυτές οι καταστάσεις. Η ευθύνη είναι στην κυβέρνηση, δεν είναι ούτε στην ΕΝΠΕ ούτε στην ΚΕΔΕ. Αυτοί δημιούργησαν το πρόβλημα με λάθος χειρισμούς. Αυτοί οφείλουν τώρα να λύσουν αυτό το πρόβλημα με τον καλύτερο τρόπο.

»Να φωνάξουν το προεδρείο της ΚΕΔΕ και της ΕΝΠΕ και να τους εξηγήσουν ότι αυτό είναι 2-3 μήνες και να είστε σίγουροι ότι μέσα σε δέκα λεπτά θα λυθεί. Αλλά δεν είναι δυνατό το χτίσιμο που έγινε στο ναδίρ και στο όχι να μην το λάβουν υπόψη τους. Πρέπει να ξέρεις πως ό,τι σπέρνεις, θερίζεις» είπε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Εξαντλούνται τα όρια αντοχής των ηθοποιών του ΚΘΒΕ- Συμβολική κατάληψη της ΕΜΣ

Γ. Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις