in

Α. Τσίπρας: Η Ρωσία δεν είναι “λύση” στις διαπραγματεύσεις αλλά μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας

Α. Τσίπρας: Η Ρωσία δεν είναι “λύση” στις διαπραγματεύσεις αλλά μέρος της εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας

Στο Κρατικό Πανεπιστήμιο Διεθνών Σχέσεων της Μόσχας (MGIMO) μίλησε τη Πέμπτη ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας με θέμα «ελληνο-ρωσικές σχέσεις και η Ευρώπη. Προκλήσεις και προοπτικές».

Απαντώντας στις επικρίσεις και στις αιχμές που δέχεται η ελληνική κυβέρνηση τόσο εντός όσο και εκτώς των τειχών ο Έλληνας πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως “για την Ελλάδα, η Ρωσία δεν αποτελεί «λύση» στις διαπραγματεύσεις που διεξάγει στο πλαίσιο της Ευρωζώνης”. 

“Το ζήτημα της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα, αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προβλήματος κρίσης στην Ευρωζώνη που είναι ευρωπαϊκό και μόνο στο πλαίσιο αυτό – μιας Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα είναι αναπτυξιακή και κοινωνική – μπορεί να λυθεί. Για την Ελλάδα, η Ρωσία αποτελεί συστατικό μέρος της ενεργητικής, πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής της, που στόχο έχει να αξιοποιήσει την ελληνική γεωπολιτική θέση προκειμένου η χώρα να αποκτήσει ξανά μια αναπτυξιακή προοπτική και να ενισχύσει τον διεθνή της ρόλο”, προσέθεσε. 

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα καθώς και η Κύπρος αποτελούν πόλο σταθερότητας για την κοινή ευρωπαϊκή ασφάλεια, “στο κέντρο ενός τριγώνου αποσταθεροποίησης”.  “Στο βορρά με τον πόλεμο στην Ουκρανία. Στα νοτιοδυτικά με τη σύρραξη στη Λιβύη και στα νοτιοανατολικά με την κατάρρευση της Συρίας και τις συγκρούσεις στο Ιράκ. Εντός αυτού του ευρύτερου τριγώνου αστάθειας, επιδιώκουμε και θα επιδιώξουμε την ειρήνη και την σταθερότητα στην άμεση γειτονιά μας, της Ανατολικής Μεσογείου και των Βαλκανίων”, υπογράμμισε. 

Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως η Ελλάδα έχει ως βασικούς στόχους στο διεθνές περιβάλλον:  Την ενίσχυση της οικονομίας της και των διμερών σχέσεων της. Την προώθηση μια πολιτικής ενεργούς υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας και κάθε προσπάθειας για δίκαιη και βιώσιμη επίλυση του Κυπριακού επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ. Την προάσπιση της εθνικής κυριαρχίας και των κυριαρχικών της δικαιώμάτων έναντι τουρκικών διεκδικήσεων και αμφισβητήσεων και παράλληλα προωθώντας τον διάλογο με την Τουρκία, για επίλυση του ζητήματος της υφαλοκρηπίδας επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου, για προώθηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης και για ανάπτυξη των ολοένα ενισχυόμενων σχέσεων σε ζητήματα οικονομίας, ενέργειας, πολιτισμού και τουρισμού. Τη στήριξη σε μία ενεργή βαλκανική πολιτική μακριά από εθνικισμούς και αλλότρια σχέδια, που οδηγούν στην πολυδιάσπαση της περιοχής. Τη συνεργασία με την Αίγυπτο, το Ισραήλ και όλες τις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου, στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και μιας φιλειρηνικής πολιτικής για την περιοχή μας. 

Όσον αφορά την Ουκρανία επεσήμανε πως η ειρήνη και η σταθερότητα αποτελεί “διακύβευμα που για εμάς στην Ελλάδα έχει και επιπλέον σημασία, δεδομένου ότι δεκάδες χιλιάδες Ουκρανοί ελληνικής καταγωγής διαμένουν στην πολύπαθη Μαριούπολη που βρίσκεται στο κέντρο των συγκρούσεων. Πιστεύω ότι πρέπει να είμαστε αποφασιστικοί στην επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία”. 

“Δεν πιστεύω όμως, ότι ο φαύλος κύκλος κυρώσεων κατά της Ρωσίας, στρατιωτικοποίησης της περιοχής και κλιμάκωσης της ψυχροπολεμικής ρητορικής βοηθάει να προσεγγίσουμε μια λύση, επί τη βάσει του διεθνούς δικαίου. Αντιθέτως, απομακρύνει μια τέτοια λύση. Πρέπει να δουλέψουμε βήμα-βήμα για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης μεταξύ Ρωσίας και ΕΕ. Ειδικά καθώς είναι αδύνατον να χτίσουμε την ευρωπαϊκή ασφάλεια χωρίς τη Ρωσία, πολλώ δε μάλλον εναντίον της”, προσθέτει και υπογραμμίζει πως η κατεύθυνση επίλυσης πρέπει “να θέτει τις βάσεις για επίλυση συγκρούσεων με διεθνείς διπλωματικές πρωτοβουλίες, καταδικάζοντας, παράλληλα, την εμπλοκή τρίτων χωρών στα εσωτερικά ζητήματα των συμμετεχόντων χωρών του ΟΑΣΕ”.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον Βλ. Πούτιν “μια πολύ σημαντική μέρα, επανεκκίνησης και αναζωογόνησης για αυτές τις σχέσεις.  Όχι διότι συμφωνήσαμε σε όλα, ή κλείσαμε όλα τα εκκρεμή θέματα. Αλλά επειδή, με τον Πρόεδρο Πούτιν, εντοπίσαμε – και μέσω της υιοθέτησης Σχεδίου Δράσης για τα έτη 2015-2016 – τους τομείς στους οποίους υπάρχει δυνατότητα συνεργασίας”. 

“Στο εμπόριο εντοπίσαμε δυνατότητες ενίσχυσης των ελληνικών εξαγωγών προς τη Ρωσία, ειδικότερα δε στον αγροτικό τομέα που έχει πληγεί από τα ρωσικά αντίμετρα. Παράλληλα, ανοίξαμε την συζήτηση για τις δυνατότητες συνεργασίας με ρωσικές εταιρείες στο πλαίσιο αποκρατικοποιήσεων, μέσω κοινοπραξιών όπου το δημόσιο διατηρεί τον στρατηγικό του ρόλο”, επεσήμανε. 

Τέλος ανακοίνωσε πως στο πλαίσιο ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας των δύο χωρών σε αυτή τη βάση, προτίθεται, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης, να συμμετάσχει με αντιπροσωπεία ελλήνων επιχειρηματιών, στο Οικονομικό Φόρουμ που θα πραγματοποιηθεί τον Ιούνιο στο στην Αγία Πετρούπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Βαριά «καμπάνα» στον Ανδρέα Κουρή για μη καταβολή δεδουλευμένων και αποζημιώσεων

Υπόλογος για μπόνους σε Ολλανδούς τραπεζίτες ο Ντέισελμπλουμ