in ,

Αυτοψία Τσιρώνη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης (φωτό)

Αυτοψία Τσιρώνη στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης (φωτό)

Αυτοψία στον ΧΥΤΑ Μαυροράχης στην Θεσσαλονίκη πραγματοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης.

“Είχαμε υποσχεθεί να έρθουμε. Καταλάβαμε τα προβλήματα. Τάχιστα θα βοηθήσουμε να λυθεί το πρόβλημα και να λειτουργήσει όπως πρέπει ο ΧΥΤΑ” δήλωσε ο Υπουργός.

Ο κ. Τσιρώνης έκανε αυτοψία στον βιολογικό και στην τρίτη κυψέλη που αντιμετωπίζει  κατασκευαστικά προβλήματα.

Όσoν αφορά τον νέο Εθνικό Σχεδιασμό Διαχείρισης Απορριμμάτων ο κ. Τσιρώνης δήλωσε ότι θα είναι άμεσα έτοιμος.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά Γ.Καραγιάννης ευχαρίστησε τον Γ. Τσιρώνη για την αυτοψία που έκανε στον χώρο και εξέφρασε την ελπίδα του ότι τα πράγματα θα κινηθούν σε μια ορθολογική διαχείριση. Διερωτήθηκε όμως τι θα γίνει με την 3η κυψέλη αν τελικά δημοπρατηθεί, αν δηλαδή θα λυθούν τα κατασκευαστικά προβλήματα και πρόσθεσε πως αν δεν μπορεί να λειτουργήσει να μην λειτουργήσει. Στο θέμα αυτό σημαντικό ρόλο θα παίξει και η έκθεση του Μετσόβιου πανεπιστημίου για το θέμα αυτό. Επίσης δήλωσε ότι η περιοχή δεν αντέχει άλλο έργο διαχείρισης απορριμάτων είναι ήδη πολύ επιβαρυμένη και ζήτησε την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδιασμού. Τέλος εξέφρασε την ικανοποίηση του για το γεγονός ότι ο Γ. Τσιρώνης εμμένει στην αντίθεσή του στην μη δημιουργία εργοστασίου καύσης απορριμάτων.

Να σημειωθεί ότι οι κάτοικοι έδειξαν τα σημεία όπου υπήρχαν διασταλλάζοντα υγρά στον κ. Τσιρώνη επισημαίνοντας πως αν έκανε αυτοψία και έξω από την περιοχή θα διαπίστωνε το σύνολο των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι. Όπως ανέφεραν η 3η και η 4η κυψέλη αντιμετωπίζει σοβαρά κατασκευαστικά προβλήματα ενώ παράλληλα τόνισαν πως μόνο τις τελευταίες μέρες οι υπάλληλοι του ΧΥΤΑ μάζευαν σκουπίδια έξω από την χωματερή για να βελτιώσουν την εικόνα. Μάλιστα εξέφρασαν την πεποίθηση ότι ο βιολογικός καθαρισμός λειτούργησε μόνο για τρεις μέρες ενόψει της επίσκεψης του αναπληρωτή Υπουργού και πως δεν συλλέγεται το βιοαέριο με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη δυσοσμία στον χώρο, πράγμα που διαπιστώσαμε. Να αναφερθεί ότι για την μη σωστή λειτουργία του ΧΥΤΑ η Περιφέρεια έχει επιβάλλει πρόστιμα ύψους 192 χιλ. ευρώ.

Εντύπωση προκάλεσε ο πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μ. Γεράνης ο οποίος με κάθε τρόπο προσπαθούσε να κουκουλώσει τα προβλήματα προτρέποντας τους δημοσιογράφους να μην πάρουν δηλώσεις από τους κατοίκους.

Νωρίτερα ο Πρόεδρος του ΦΟΣΔΑ Μ. Γεράνης και ο Δήμαρχος Λαγκαδά ενημέρωσαν τον υπουργό για το έργο.

Κατά τη διάρκεια της επιτόπιας επίσκεψης του κ. Τσιρώνη οι κάτοικοι της περιοχής τον ενημέρωσαν για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητα τους λόγω της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαυροράχης.

.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γ. Σταθάκης: Θετικό βήμα το κοινό ανακοινωθέν

Συμπαράσταση – καταγγελία των ΕΛΜΕ Θεσσαλονίκης για το 9ο Γυμνάσιο