Η περιπέτεια με τη διοίκηση του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης δεν φαίνεται να έχει σύντομο τέλος με την ευθύνη να βαραίνει κατα κύριο λόγο τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος, τα οποία καλούνται να αντιμετωπίσουν σωρεία καταγγελιών για το τρόπο που διαχειρίζονται την εκλογική διαδικασία.
Τη Δευτέρα σύμφωνα με πληροφορίες με έκτακτη συνεδρίασή του το Σ.Ι αποφάσισε με μεγάλη πλειοψηφία να απορρίψει την ένσταση που κατέθεσε ο ένας εκ των δύο υποψηφίων που συνεχίζουν να διεκδικούν τη θέση του πρύτανη, ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης, ζητώντας να αναβληθούν οι εκλογές λόγω της προεκλογικής περιόδου καθώς τίθεται εκ νέου θέμα νομιμότητά τους.
Σύμφωνα με το σκεπτικό της ένστασης που κατέθεσε ο κ. Γιαννακουδάκης ο νόμος προβλέπει πως από τη προκήρυξη των εκλογών μέχρι και την ορκωμοσία της νέας κυβέρνησης απαγορεύεται οποιαδήποτε υπηρεσιακή μεταβολή καθώς και πρόσληψη σε φορείς του δημοσίου, γεγονός που όσον αφορά τις υπηρεσιακές μεταβολές δεν εξαιρεί τη πράξη διορισμού πρύτανη. Μάλιστα ο κ. Γιαννακουδάκης ξεκαθαρίζει πως εφόσον δεν ανασταλούν οι εκλογές, ο ίδιος θα θέσει και θέμα νομιμότητας της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας όσον αφορά τη διασφάλιση του αδιάβλητου των εκλογών. Υπενθυμίζεται πως ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη εισαγγελική έρευνα για το ίδιο θέμα. Ταυτόχρονα ο κ. Γιαννακουδάκης ζήτησε οι εκλογές όποτε και αν γίνουν, να γίνουν με κάλπη.
Από τη πλευρά τους τα μέλη του Συμβουλίου του Ιδρύματος απέρριψαν με δέκα ψήφους έναντι μίας την ένσταση όσον αφορά στο ζήτημα της αναβολής των εκλογών, υποστηρίζοντας πως ο νόμος εξαιρεί τα ιδρύματα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης από τις σχετικές διατάξεις. Ταυτόχρονα απέρριψαν και το αίτημα του κ. Γιαννακουδάκη οι εκλογές να διεξαχθούν με κάλπη αντί της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας υποστηρίζοντας πως αφενός ο νόμος προβλέπει με μεταγενέστερη τροποποίησή του τη δυνατότητα της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας και αφετέρου το εν λόγω σύστημα έχει πιστοποιηθεί από το υπουργείο Παιδείας. Επιπλέον το Συμβούλιο Ιδρύματος ομόφωνα μετέφερε την εκδήλωση για τη παρουσίαση των υποψηφίων από τις 8 Ιανουαρίου στις 12 του ίδιο μήνα, δηλαδή τη προηγούμενη ημέρα των εκλογών.
Την άποψη πως υπάρχει ζήτημα με την διασφάλιση της αδιαβλητότητας των εκλογών μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας εξέφρασε μιλώντας στο alterthess.gr και ο καθηγητής της Νομικής Σχολής του ΑΠΘ, Νίκος Παρασκευόπουλος.
“Η ηλεκτρονική ψηφοφορία δεν παρέχει εγγυήσεις ότι είναι αδιάβλητη”, είπε χαρακτηριστικά.
Μάλιστα κληθείς να σχολιάσει τη διαδικασία των επαναληπτικών εκλογών έθεσε και το ζήτημα της επίσπευσης τους γεγονός που όπως υποστηρίζει δε δίνει τη δυνατότητα στους υποψηφίους να επικοινωνήσουν τις θέσεις τους. “Γίνεται με τέτοια συντομία ώστε δεν προλαβαίνουν οι υποψήφιοι να γνωριστούν με το πανεπιστήμιο και να εκθέσουν τις απόψεις τους”, επισημαίνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Ο καθηγητής του ΑΠΘ επανέλαβε και τις γενικότερες ενστάσεις του για τις ρυθμίσεις της νομοθεσίας για το πανεπιστήμιο όπως η διαδικασία της προεπιλογής των υποψηφίων από το Σ.Ι.
Σε κάθε περίπτωση είναι εύλογο το ερώτημα που δημιουργείται τόσο όσον αφορά τις προθέσεις όσο και όσον αφορά την ικανότητα του Συμβουλίου του Ιδρύματος να φέρει σε πέρας τις αρμοδιότητές του καθώς μετά τη “περιπέτεια” του ΑΠΘ με τις παράνομες ενέργειες στις πρώτες εκλογές, τις οποίες ακύρωσε το ΣτΕ, κατηγορείται εκ νέου για παραβίαση της νομοθεσίας και στη δεύτερη διαδικασία. Είναι χαρακτηριστικό πως το Συμβούλιο Ιδρύματος πήρε την απόφαση να ορίσει ημερομηνία εκλογών μία ημέρα μετά την τελευταία ψηφοφορία στη Βουλή από την οποία δεν εκλέχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ενώ γνώριζε πως ο Αντώνης Σαμαράς ανακοίνωσε την ημερομηνία των εθνικών εκλογών. Τόσο οι ελλείψεις και η προχειρότητα του νόμου Διαμαντοπούλου- Αρβανιτόπουλου όσο και οι χειρισμοί των μελών του Συμβουλίου Ιδρύματος έχουν οδηγήσει σε τόσο μεγάλο αδιέξοδο το ΑΠΘ που το αποτέλεσμα της 13ης Ιανουαρίου θα είναι για άλλη μια φορά “στον αέρα” και με μεγάλες πιθανότητες η υπόθεση να καταλήξει για δεύτερη φορά στη δικαιοσύνη και φυσικά το ΑΠΘ… ακέφαλο.
Απέσυρε την υποψηφιότητά του ο Γ. Παπαδογιάννης
Νωρίτερα τη Δευτέρα την παραίτησή του υπέβαλε με έγγραφο που απέστειλε στο Συμβούλιο Ιδρύματος ο καθηγητής Γ. Παπαδογιάννης.
Στην επιστολή του ο κ. Παπαδογιάννης επικαλείται ως λόγο για την απόσυρσή του το συμφέρον του πανεπιστημίου καθώς σύμφωνα με τη διαδικασία μετά την πρώτη ψηφοφορία μεταξύ των τριών θα έπρεπε να ακολουθήσει δεύτερη ψηφοφορία, μεταξύ των δύο πρώτων.
“Το συμφέρον του Πανεπιστημίου και το κύρος των θεσμικών του οργάνων, μονοπρόσωπων και πολυπρόσωπων, πρέπει να βρίσκονται πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες και επιδιώξεις”, τονίζει και προσθέτει: “Πρέπει, λοιπόν, να αντιμετωπιστούν με την εκλογή Πρύτανη το συντομότερο δυνατόν”.
“Για να διευκολύνω την ομαλή και ταχεία διεξαγωγή των εκλογών, αποσύρω την υποψηφιότητά μου και εύχομαι στο Πρύτανη που θα εκλεγεί καλή επιτυχία στο δύσκολο έργο που έχει να αντιμετωπίσει”, καταλήγει.
Μετά από τη κίνηση του κ. Παπαδογιάννη τη θέση του πρύτανη του ΑΠΘ διεκδικούν ο Π. Μήτκας και ο Α. Γιαννακουδάκης από τη πρώτη ψηφοφορία.
Οι εκλογές έχουν οριστεί για τις 13, και αν χρειαστεί στις 14 Ιανουαρίου σε επανάληψη, με ηλεκτρονική ψηφοφορία ενώ υποψήφιοι, μετά την έγκριση του Σ.Ι, θα είναι πλέον ο Περικλης Μήτκας και ο Ανδρέας Γιαννακουδάκης.
Υπενθυμίζεται ότι στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ιδρύματος ο Στ. Λογοθετίδης και ο Γ. Παντής απέσυραν την υποψηφιότητά τους με βολές κατά της διαδικασίας και των χειρισμών του ΣΙ.
Ο Γιάννης Παντής κατήγγειλλε “μια διαδικασία χωρίς εχέγγυα δίκαιης κρίσης”. Στην επιστολή του ο πρώην αντιπρύτανης, Γιάννης Παντής υπογράμμιζε πως “το ΣΙ υποτίμησε τους ακαδημαϊκούς θεσμούς και αγνόησε τις συνέπειες της παραβίασης τους. Επιπλέον, ενώ μετά την θεσμική περιπέτεια που προκάλεσε, όφειλε να συνεδριάσει ως όργανο και να λογοδοτήσει, αυτό ως ξένο σώμα στο ΑΠΘ, συνέχισε να ενεργεί χωρίς να αναλάβει τις ευθύνες του. Ιδίως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος και ο Πρόεδρος του Συμβουλίου οι οποίοι καθόρισαν την μη νόμιμη συνεδρίαση του οργάνου, όφειλαν να παραιτηθούν, έτσι ώστε να μην βαραίνει η ευθύνη ολόκληρο το ΑΠΘ”.
Ο Στέργιος Λογοθετίδης από τη πλευρά του με επιστολή του υπογράμμισε πως “δεν ελήφθησαν τα αναγκαία μέτρα διασφάλισης του αδιάβλητου, καθώς και της μυστικότητας της ψήφου των Πρυτανικών εκλογών” ενώ έκανε και αναφορά στην εισαγγελική έρευνα-αυτεπάγγελτη μήνυση που έχει κινηθεί σχετικά με τη διαδικασία της ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.
Επιπλέον τόνισε πως αποφάσισε να αποσύρει την υποψηφιότητά για τη θέση Πρύτανη του ΑΠΘ, καθώς όπως ανέφερε “εσείς, από το θεσμικό σας ρόλο και τις αποφάσεις σας, δεν διασφαλίζετε το αδιάβλητο και την μυστικότητα της ψήφου των επικείμενων Πρυτανικών Εκλογών”.
Τέλος υπενθυμίζεται πως πρόκειται για επανάληψη της συνεδρίασης που ακύρωσε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, προ λίγων εβδομάδων, καθώς δεν είχε κληθεί ο τότε πρύτανης Γ. Μυλόπουλος.
Κατερίνα Μπακιρτζή
Photo Credit: Konstantinos Tsakalidis // SOOC