in ,

Γιάννης Κούτρας στο alterthess: Χρέος μας να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του αγώνα & της ανατροπής

Γιάννης Κούτρας στο alterthess: Χρέος μας να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη πρωτεύουσα του αγώνα & της ανατροπής

Στο πλαίσιο του αφιερώματος του alterthess.gr για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου, φιλοξενείται συνέντευξη του Γιάννη Κούτρα, επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή».

Επιμέλεια: Ευγενία Χατζηγεωργίου

Σε εξέλιξη βρίσκεται στο πλαίσιο των κυβερνητικών σχεδιασμών η ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ και του λιμανιού της Θεσσαλονίκης. Ποια είναι η στάση σας απέναντι σε αυτά τα σχέδια;

Είμαστε κάθετα αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ όσο και στην πώληση του λιμανιού της πόλης, αλλά και σε κάθε ιδιωτικοποίηση διότι το αποτέλεσμά τους είναι η διάλυση των εργασιακών σχέσεων και η υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων υπηρεσιών για χάρη των κερδών του κεφαλαίου. Ειδικότερα, η πώληση της ΕΥΑΘ θα οδηγήσει στην αύξηση της τιμής του νερού, στη διακοπή της υδροδότησης σε όσους δεν έχουν να πληρώσουν, στην υποβάθμιση της ποιότητας του νερού στην πόλη και στην κατασπατάληση των υδάτινων πόρων όπως έχει αποδείξει και η διεθνής εμπειρία. Με αντίστοιχο τρόπο η πώληση του λιμανιού θα δώσει ένα φιλέτο στους “μεγαλοεπενδυτές” δημιουργώντας όπως και στο λιμάνι του Πειραιά μια ζώνη με συνθήκες γαλέρας για τους λιμενεργάτες. Η αντίσταση των εργαζόμενων σε λιμάνι και ΕΥΑΘ αλλά και όλης της τοπικής κοινωνίας έχει αποτρέψει τις ως τώρα προσπάθειες να περάσουν αυτά τα σχέδια. Ταυτόχρονα, έχει δημιουργηθεί ένα μαζικό ρεύμα στην πόλη ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις  που χρειάζεται να εκφραστεί με ένα ξεκάθαρο όχι στο δημοψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΑΘ. Καλούμε τον κόσμο να ψηφίσει μαζικά όχι στο δημοψήφισμα και ταυτόχρονα οργανώνουμε τη μάχη της επόμενης μέρας. Αν η κυβέρνηση τολμήσει να προχωρήσει στις ιδιωτικοποιήσεις  χρειάζεται να υπάρξει απάντηση με απεργία διαρκείας σε λιμάνι και ΕΥΑΘ, η οποία μπορεί να μετατραπεί σε πανεργατικό ξεσηκωμό και γενικευμένο κίνημα συμπαράστασης σε όλη την πόλη για να σταματήσουμε τις ιδιωτικοποιήσεις και να ανατρέψουμε την κυβέρνηση των μνημονίων. Η δημοτική κίνηση «Ανταρσία στη Θεσσαλονίκη για την ανατροπή» θα δώσει όλες της τις δυνάμεις σε αυτή τη μάχη τόσο στους δρόμους όσο και στο δημοτικό συμβούλιο.

Το τελευταίο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης αντιμετωπίζει μία «αποψίλωση» του προσωπικού λόγω διαθεσιμότητας. Τι στάση θα κρατήσετε σε σχέση με την επιμονή της κυβέρνησης να μειώσει το προσωπικό των δήμων;

Την ώρα που οι ανάγκες της κοινωνίας για δομές πρόνοιας και κοινωνικό κράτος συνεχώς αυξάνονται και η ανεργία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, η κυβέρνηση έχει το θράσος να συνεχίζει την πολιτική των απολύσεων σε όλο το δημόσιο τομέα, ετοιμάζοντας νέες λίστες διαθεσιμότητας και ανοίγοντας το ζήτημα της “αξιολόγησης” σε όλο το δημόσιο. Ταυτόχρονα η διοίκηση Μπουτάρη όπως και η παράταξη του Καλαφάτη εμφανίζονται βασιλικότεροι του βασιλέως συνεχίζοντας την πολιτική απόλυσης των συμβασιούχων, προσλαμβάνοντας συμβασιούχους των 500 ευρώ μέσω ΕΣΠΑ και προετοιμάζοντας το έδαφος για την ιδιωτικοποίηση δημοτικών υπηρεσιών. Το αίτημα για επαναπρόσληψη όλων των απολυμένων είναι δίκαιο αλλά και απαραίτητο για να λειτουργήσουν οι δήμοι. Ταυτόχρονα ένα πρόγραμμα μαζικών προσλήψεων με μόνιμες και σταθερές  εργασιακές σχέσεις μπορεί όχι μόνο να είναι η απάντηση του δήμου στην ανεργία αλλά και ο τρόπος να ικανοποιηθούν οι ανάγκες μας για καθαριότητα, πράσινο, έργα υποδομής, παιδικούς σταθμούς και στήριγμα των ηλικιωμένων και των ευπαθών ομάδων.  Δε δεχόμαστε την άποψη ότι δεν υπάρχουν τα λεφτά, όταν δισεκατομμύρια δίνονται για τη διάσωση των τραπεζών και την αποπληρωμή του χρέους. Ο μαζικός πανεργατικός αγώνας τόσο στους δήμους όσο και στο δημόσιο είναι ο τρόπος να κερδίσουμε τη μάχη ενάντια στις απολύσεις. Από την πλευρά μας θα σταθούμε στο πλευρό των εργαζόμενων του δήμου Θεσσαλονίκης για να μη χάσει κανένας τη δουλειά του, διεκδικώντας ταυτόχρονα συνολικά την απαγόρευση των απολύσεων όχι μόνο στο δημόσιο αλλά και στον ιδιωτικό τομέα.

Στα μεγάλα προβλήματα που θα κληθείτε να αντιμετωπίσετε ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, εάν εκλεγείτε, είναι αυτό της  καθαριότητας. Ποια είναι η στρατηγική διαχείρισης των σκουπιδιών σύμφωνα με το πρόγραμμά σας;

Καταρχήν απορρίπτουμε κάθε σκέψη ιδιωτικοποίησης της διαχείρισης των απορριμμάτων. Τα σκουπίδια δεν πρέπει να μετατραπούν σε πηγή κέρδους για μεγαλοεργολάβους και ιδιώτες αλλά να αντιμετωπιστούν ως ζήτημα δημόσιας υγείας και με γνώμονα την προστασία του περιβάλλοντος. Γι’ αυτό παλεύουμε ενάντια στις μεθοδεύσεις δημιουργίας εργοστάσιου καύσης σκουπιδιών, είτε στο ΤΙΤΑΝ είτε οπουδήποτε αλλού. Είμαστε αλληλέγγυοι στον αγώνα των κατοίκων της Ευκαρπίας ενάντια σε αυτό το έγκλημα και συμπαραστεκόμαστε στους εργαζόμενους που αντιστέκονται στα σχέδια ιδιωτικοποίησης που προωθεί η πλειοψηφία της διοίκησης του δήμου, της περιφέρειας και η κυβέρνηση. Αγωνιζόμαστε για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις υπηρεσίες  καθαριότητας του δήμου και διεκδικούμε εργατικό και κοινωνικό έλεγχο στη διαχείριση των απορριμμάτων με στόχο τη γενικευμένη ανακύκλωση στην πηγή.

Ένα μεγάλο ποσοστό των πολιτών της Θεσσαλονίκης ζει κάτω από το όριο της φτώχειας ως αποτέλεσμα των μνημονιακών πολιτικών. Ποια μέτρα θα πάρετε αν εκλεγείτε δήμαρχος για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης;

Οι μνημονιακές πολιτικές είναι αλήθεια ότι έχουν καταστρέψει και συνεχίζουν να καταστρέφουν τη ζωή της πλειοψηφίας των εργαζόμενων και της νεολαίας στην πόλη μας. Η ανατροπή τους δεν είναι βέβαια τοπική υπόθεση ούτε επαφίεται στις καλές προθέσεις ενός δημάρχου. Μπορεί όμως να γίνει πράξη μέσα από την ενίσχυση του κινήματος που αγωνίζεται για να υπερασπιστεί της κοινωνικές υπηρεσίες και τα δημόσια αγαθά. Για να γίνει πράξη το σύνθημα «Οι συγκοινωνίες, το ρεύμα, το νερό εμπόρευμα δεν είναι, ανήκουν στο λαό» πρέπει οι εργαζόμενοι σ’ αυτούς τους κλάδους (ΔΕΗ, ΕΥΑΘ κλπ) να μπλοκάρουν τις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης και να τις αναστρέψουν όπου έχουν προχωρήσει. Ένα συντονισμένο απεργιακό κίνημα σ’ αυτούς τους χώρους, με τη συμπαράσταση των τοπικών κινήσεων και πρωτοβουλιών, μπορεί να επιβάλλει ότι κανένα σπίτι δεν θα μείνει χωρίς ρεύμα ή νερό. Αντίστοιχα, ένα τέτοιο κίνημα μπορεί να διεκδικήσει και να κερδίσει τη διαγραφή των χρεών για δάνεια πρώτης κατοικίας ώστε κανένα σπίτι να μην πέσει στα χέρια του κράτους ή των τραπεζών. Για να μην υπάρχει κανένας άστεγος πρέπει να απαλλοτριωθούν τα κλειστά ακίνητα και η εκκλησιαστική περιουσία που μένει στο απυρόβλητο την ώρα που ο κόσμος υποφέρει. Χωρίς ένα τέτοιο κίνημα, οποιαδήποτε εξαγγελία για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης παραμένει στο επίπεδο της διαχείρισης και της ανάθεσης και είναι καταδικασμένη σε αποτυχία.

Ποια πόλη θα μπορούσε να αποτελέσει πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη κατά την άποψή σας και γιατί;

Αν μιλήσουμε γενικά, καμία πόλη δεν μπορεί να αποτελέσει πρότυπο για μια άλλη. Ειδικά, η Θεσσαλονίκη έχει πλούσια φυσική ομορφιά και ιστορία που της δίνουν μια ιδιαίτερη φυσιογνωμία την οποία πρέπει να αναδείξει. Είναι η πόλη της εξέγερσης των Ζηλωτών, της Αντίστασης στη ναζιστική κατοχή, των απεργιών της μεταπολίτευσης όπως η ΜΕΛ που κατοχύρωσαν το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», των φοιτητικών καταλήψεων του 2006-2007, της κατειλημμένης ΕΡΤ-3, του αντιφασιστικού κινήματος. Αυτές οι «στιγμές» έδωσαν χρώμα και χαρακτήρα στην πόλη. Έτσι, παίζοντας λίγο με τη διατύπωση της ερώτησης, ως πόλη πρότυπο για τη Θεσσαλονίκη του 2014 θα πρότεινα τη Θεσσαλονίκη όπως ήταν 78 χρόνια ακριβώς πριν γραφτούν αυτές οι γραμμές, στις 9 του Μάη του 1936. Μια πόλη στα χέρια των εργατών και των εργατριών της, όπου οι αποφάσεις παίρνονται από την απεργιακή επιτροπή τους ενώ ο στρατός και η αστυνομία έχουν κρυφτεί. Επειδή όμως οι «εξεγερμένες πόλεις», για να θυμηθούμε τον Χάρβεϋ, δεν αντλούν την ποίησή τους τόσο από το παρελθόν όσο από το μέλλον, χρέος μας είναι να αναδείξουμε τη Θεσσαλονίκη ως «πρότυπο» και πρωτεύουσα του αγώνα και της ανατροπής.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Γαϊδούρειος ίππος. Του Στρατή Μπουρνάζου

«Έγκλημα και τιμωρία» στο θέατρο ΟΡΑ