Του Γιώργου Κτενά
Δύο από τους βασικούς πυλώνες τού καθημερινού φασισμού, που τον συναντάμε δηλαδή στους ανθρώπους τής διπλανής πόρτας ή ακόμα και σε εμάς τους ίδιους, είναι η απλούστευση και η γενίκευση.
Όταν προσπαθούμε να κατανοήσουμε ένα γεγονός χωρίς να το έχουμε αναλύσει σε βάθος, ακροπατούμε ανάμεσα στη γενίκευση και την απλούστευση. Και σε κάθε περίπτωση το αποτέλεσμα είναι λανθασμένο, γιατί ξεκινάμε από λάθος αφετηρία. Έχουμε αναφέρει ξανά ότι ένας εύκολος τρόπος για να ερμηνεύσουμε τα γεγονότα γύρω μας, είναι να τα μεταφέρουμε και να τα εξετάσουμε σε κλίμακα μεγαλύτερη από αυτήν που τα βιώνουμε.
Να ξεφύγουμε δηλαδή για λίγο από τον μικρόκοσμό μας και να τα αναδείξουμε, όσο αυτό είναι δυνατόν, στον μεγάκοσμο γύρω μας. Αυτό όμως προϋποθέτει ανοιχτούς ορίζοντες και γνώση. Που δεν είναι για κανέναν έμφυτη, αλλά επίκτητη. Με βάση αυτές τις σκέψεις θα γράψουμε δύο λόγια για το θέμα τού Κάτσε στον ΠΑΟΚ, με αφορμή την επιστροφή του στην αγωνιστική δράση. Με την πολύμηνη απουσία του να συνδέεται με μία φωτογραφία που δημοσιεύτηκε στο Facebook, φορώντας ένα φανελάκι με το σήμα του UCK.
Να δούμε όμως για λίγο το θέμα από τη δική του πλευρά; Γιατί μπορεί ο μέσος Έλληνας να έχει ξεκάθαρη την εικόνα μίας τρομοκρατικής οργάνωσης όταν αναφέρεται στον UCK, αλλά για τον μέσο Αλβανό η ίδια οργάνωση αποτελεί τον Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου (-UCK). Που πολέμησε τον δικτάτορα Μιλόσεβιτς και μαζί τους συνεργάστηκε ακόμα και το ΝΑΤΟ. Το 2008 (όταν τον Κόσσοβο ανακοίνωσε την ανεξαρτησία του από τη Σερβία) ο Απελευθερωτικός Στρατός μετασχηματίστηκε σε αστυνομία και στρατό τού νεοσύστατου κράτους. Με τον Χασίμ Θάτσι που είναι σήμερα πρωθυπουργός, να αποτελεί παλιό αρχηγό του UCK.
Αυτές οι πληροφορίες για έναν νεαρό Αλβανό, που έχει μεγαλώσει μακριά από την πατρίδα του, δεν είναι εύκολο να φιλτραριστούν και να του δώσουν ξεκάθαρες απαντήσεις. Αντίθετα, είναι ευκολότερο να του δημιουργούν μία εξιδανικευμένη εικόνα. Και η αλήθεια είναι πως αρκετοί Αλβανοί έχουν εξιδανικευμένη εικόνα για τον UCK, ακόμα και μετά τις καταδίκες μελών του για εγκλήματα πολέμου.
Κλείνοντας, είναι επιβεβλημένο να διαχωρίσουμε το θέμα τού Κάτσε από το αντίστοιχο του Κατίδη, παρότι αρκετοί τα ταύτισαν: Δεν υπάρχει άνθρωπος πάνω στον πλανήτη που να μην γνωρίζει ότι ο Χίτλερ ήταν ένας αιμοσταγής δολοφόνος. Ένας παρανοϊκός χασάπης. Ακόμα και οι υποστηρικτές του έχουν αυτή τη γνώση και, φυσικά, λειτουργούν στα δικά του πρότυπα και επιζητούν το αίμα. Ο ναζιστικός χαιρετισμός, λοιπόν, δεν μπορεί να εξιδανικευτεί παρά μόνο από έναν Ναζί ή από κάποιον τόσο ανόητο, που θα του ήταν χρήσιμο ένα σκαλιστήρι στα ανοιχτά του πελάγου.
Πηγή: othersidefootball.com