Την αθώωση των 11 από τους 14 κατηγορουμένους συλληφθέντες των Σκουριών για όλα τα αδικήματα και την ενοχή των 3 για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης αποφάσισε την Πέμπτη 5/12 το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Χαλκιδικής.
Συγκεκριμένα με την απόφαση του δικαστηρίου: Και οι 14 κατηγορούμενοι αθωώθηκαν για το αδίκημα της στάσης. Οι 11 από τους 14 αθωώθηκαν για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης και 3 κρίθηκαν ένοχοι για το ίδιο αδίκημα. Η ποινή είναι 7 μήνες φυλάκιση με 3ετή αναστολή και είναι εφέσιμη. Να σημειωθεί πως ο 73χρονος άνδρας που ήταν ένας εκ των συλληφθέντων και κατηγορούνταν για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης, κρίθηκε αθώος για όλα τα αδικήματα. Επίσης, αίρονται οι κατασχέσεις αυτοκινήτων, τα οποία είχαν κατασχεθεί κατα τη διάρκεια των συλλήψεων.
“Η απόφαση αυτή δικαιώνει την άποψή μας για την απρόκλητη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων, για τις συλλήψεις που έγιναν στο σωρό, καθώς και για τους δήθεν σοβαρούς τραυματισμούς αστυνομικών οι οποίοι αποδείχτηκε ότι δεν έγιναν. Από την ακροαματική διαδικασία αποδείχθηκε ότι στόχος των μαρτύρων κατηγορίας ήταν να δικαιολογηθει η νομιμοποίηση της βάναυσης συμπεριφοράς τους. Σθεναρή ήταν η στάση και η συμπεριφορά των κατηγορουμένων οι οποίοι δήλωσαν ότι συμμετείχαν στην συγκεκριμένη διάδηλωση διαμαρτυρίας δίχως υπεκφυγές και ότι θα συνεχίσουν να αγωνίζονται για τον τόπο τους.” δήλωσε ο δικηγόρος και συνήγορος των κατοίκων Γ. Κυρίτσης.
“Καταρρίφθηκε η επιμονή των σε διατεταγμένη υπηρεσία μαρτύρων κατηγορίας (αστυνομικών) που μόνο στόχο είχε την καταδίκη του κόσμου για αδικήματα που δεν διέπραξαν” πρόσθεσε
“Ευτυχώς το δικαστήριο διέγνωσε την αναξιοπιστία κάποιων από τους μάρτυρες αστυνομικούς που υπέπεσαν σε τραγικές αντιφάσεις σε σχέση με την αρχική τους ένορκη κατάθεση, γεγονός το οποίο θα προκαλέσει ενδεχόμενη δίωξη τους για ψευδομαρτυρία” δήλωσε από την πλευρά του ο δικηγόρος και συνήγορος των κατοίκων Α. Αδαμίδης.
“Δώσαμε μια μάχη υπεράσπισης με ψυχικό σθένος και επιστημονική αρτιότητα. Θεωρούμε ότι το αποτέλεσμα μας δικαιώνει σε έναν μεγάλο βαθμό αν και θα έπρεπε να αθωωθούν και οι 14 κατηγορούμενοι και όχι μόνο οι 11 και αυτό θεωρώ ότι θα γίνει στο εφετείο” τόνισε ο δικηγόρος και συνήγορος των κατοίκων Κ. Αμπατζάς και πρόσθεσε : “Η αθώωση των κατηγορουμένων αποτελεί δικαίωση του αγώνα του κινήματος ενάντια στο χρυσό. Η συνολική δικαίωση θα επέλθει όταν η καταστροφή του περιβάλλοντος που συντελείται θα σταματήσει οριστικά. Θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε και δικαστικά και κυρίως μέσα από τους κοινωνικούς αγώνες”
Να σημειωθεί ότι η καταδίκη των τριών κατηγορουμένων στηρίχθηκε στην κατάθεση των αστυνομικών ότι συμμετείχαν σε ένα πλήθος το οποίο προέβη σε έκνομες ενέργεις, πράγμα που σύμφωνα με τους μάρτυρες υπεράσπισης και τους συνηγόρους δεν συνέβη ποτέ.
Να υπενθυμίσουμε ακόμη ότι η δίκη αφορά την πορεία της 21 Οκτωβρίου όταν χιλιάδες κάτοικοι των χωριών της Β.Α. Χαλκιδικής, αλληλέγγυοι από την Β. Ελλάδα ανέβηκαν στις Σκουριές για να υπερασπιστούν το βουνο Κάκαβος από την περιβαλλοντοκτόνα δραστηριότητα της Ελληνικός Χρυσός. Η πορεία είχε δεχθεί την σφοδρή καταστολή εκ μέρους των αστυνομικών δυνάμεων οι οποίοι έκαναν χρήση τόνων χημικών ενάντια στους διαδηλωτές ενώ παράλληλα πολλοί διαδηλωτές νεαροί αλλά και ηλικιωμένοι τραυματίστηκαν από το άγριο κυνηγητό και το άγριο ξύλο που δέχθηκαν από άνδρες των ΜΑΤ. Μάλιστα πολλοί ήταν οι διαδηλωτές που μεταφέρθηκαν με σοβαρά αναπνευστικά και άλλα προβλήματα στο νοσοκομείο.
Επίσης, να αναφερθεί πως η πρόταση της εισαγγελέως ήταν η αθώωση για όλα τα αδικήματα των 8 από τους 14 κατηγορουμένους (οι 7 για στάση και διαταραξη κοινής ειρήνης και ένας άνδρας 73 χρονών για στάση, διατάραξη κοινής ειρήνης, αντίσταση κατά της αρχής και για απόπειρα πρόκλησης επικίνδυνης σωματικής βλάβης) και η ενοχή των 6 από τους 14 κατηγορούμενους για το αδίκημα της διατάραξης κοινής ειρήνης.
Ως μάρτυρες υπεράσπισης παρουσιάστηκαν μεταξύ άλλων ο συνταγματολόγος Κώστας Χρυσόγονος, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Ιγγλέζη και Στ. Κοντονής και συμμετέχοντες στην πορεία εκείνη.
Η δίκη ξεκίνησε στις 28 Νοεμβρίου και διεκόπη λόγω απουσίας βασικών μαρτύρων.
Δείτε το ρεπορτάζ για τα όσα συνέβησαν στις 28 Νοέμβρη στο δικαστήριο Πολυγύρου
Δείτε, επίσης, το ρεπορτάζ για την πορεία στις Σκουριές στις 21 Οκτώβρη του 2012