Του Glenn Greenwald
Με τον επικεφαλής της υπηρεσίας να ζητά το ρεπορτάζ για την NSA να σταματήσει , η αξιοπιστία των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου ως θεματοφύλακες της ελευθερίας του Tύπου δέχεται μεγάλο πλήγμα.
Η λιγότερο συζητημένη πλευρά της ιστορίας έχει από καιρό διεθνή εμβέλεια. Όμως όλα αυτά άλλαξαν αυτή την εβδομάδα όταν ξέσπασε η οργή τόσο της Γερμανίας όσο και της Γαλλίας, υπό το βάρος των νέων αποκαλύψεων, για τις μαζικές παρακολουθήσεις των πολιτών και των δημοκρατικά εκλεγμένων ηγετών.
Όπως ίσχυε και για τη Βραζιλία στο παρελθόν, οι εκθέσεις για τις παρακολουθήσεις των ηγετών είχαν τραβήξει την προσοχή των Μέσων Ενημέρωσης, αλλά αυτό που πραγματικά «σήκωσε» την ιστορία ήταν οι αποκαλύψεις ότι η NSA ευρέως κατασκοπεύει εκατομμύρια αθώων πολιτών σε όλα αυτά τα έθνη.
Η αγαπημένη δικαιολογία της Αμερικανικής κυβέρνησης – Όλοι κατασκοπεύουν!- στέκει αδύναμη από την πανταχού παρούσα, ανύποπτη κατασκοπεία η οποία παραμένει αποκλειστική δικαιοδοσία των Ηνωμένων πολιτειών και των τεσσάρων αγγλόφωνων συμμάχων της στις παρακολουθήσεις ( Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς, Αυστραλία και Νέα Ζηλανδία).
Υπάρχουν τρία σημεία που αξίζει να δούμε σε σχέση με τις τελευταίες εξελίξεις.
Πρώτον, προσέξτε πως οι ηγέτες όπως η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, αντέδρασε με αδιαφορία όταν είχε αποκαλυφθεί μήνες νωρίτερα ότι η NSA πραγματοποιούσε ευρείες παρακολουθήσεις Γερμανών πολιτών, αλλά ξαφνικά βρήκε την αξιοπρέπεια της μόνο όταν αποκαλύφθηκε ότι εκείνη προσωπικά ήταν επίσης στόχος. Αυτή η αντίδραση δίνει καλή εικόνα για την πραγματική νοοτροπία πολλών ηγετών της Δύσης.
Δεύτερον, όλες αυτές οι κυβερνήσεις συνεχίζουν να λένε, πόσο σημαντικές είναι αυτές οι αποκαλύψεις, πόσο σπουδαίες είναι οι παραβιάσεις που τις εκθέτουν, πόσο χαρούμενοι είναι να τα μαθαίνουν όλα αυτά, πόσο προθυμοι είναι για μεταρρυθμίσεις. Αν όλα αυτά είναι αλήθεια, γιατί αφήνουν το άτομο που έκανε δυνατές όλες αυτές τις αποκαλύψεις – τον Έντουαρντ Σνόουντεν – να γίνεται στόχος διώξεων από την Αμερικανική κυβέρνηση για το «έγκλημα» ότι τα «σφύριξε» όλα αυτά;
Αν οι κυβερνήσεις της Γερμανίας και της Γαλλίας- και οι λαοί της Γερμανίας και της Γαλλίας- είναι τόσο ευχαριστημένοι που έμαθαν πως η ιδιωτικότητά τους παραβιάζεται συστηματικά από μια ξένη δύναμη πάνω στην οποία δεν έχουν καμία επηρροή, δεν θα πρεπε να προσφέρουν άσυλο στον άνθρωπο που τα αποκάλυψε όλα, αντί να αγνοούν ή να απορρίπτουν την έκκλησή του να προστατευτούν τα βασικά πολιτικά του δικαιώματα και αντ’αυτού τον εγκαταλείπουν ευάλωτο να φυλακιστεί για δεκαετίες από την Αμερικανική κυβέρνηση; Εκτός από τις υποχρεώσεις συνθηκών και συμβάσεων που έχουν αυτά τα κράτη να προστατεύουν τα πολιτικά δικαιώματα κάθε ανθρώπινου όντος από την καταδίωξη, πώς μπορεί ταυτόχρονα να εκφράζουν οργή σε αυτές τις έκδηλες εισβολές όταν γυρνούν την πλάτη τους στον άνθρωπο που ρίσκαρε την ελευθερία του και ακόμη και τη ζωή του για να τις φέρει στο φως;
Τρίτον, υπάρχει καμία αμφιβολία ότι η Αμερικανική κυβέρνηση επανηλειμμένα προσπαθεί να παραπλανήσει το κόσμο όταν επιμένει ότι το σύστημα των ανύποπτων παρακολουθήσεων φτιάχτηκε σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τους Αμερικανούς από τους τρομοκράτες; Το ρεπορτάζ μας αποκάλυψε παρακολουθήσεις σε συνέδρια για τη διαπραγμάτευση οικονομικών συμφωνιών, στον Οργανισμό Αμερικανικών Κρατών, σε εταιρείες πετρελαίου, σε υπουργεία που είναι υπεύθυνα για τα μεταλλεύματα και τους ενεργειακούς πόρους, σε δημοκρατικά εκλεγμένους ηγέτες κρατών- συμμάχων και σε ολόκληρους πληθυσμούς σε αυτά τα κράτη.
Μπορεί ακόμη και ο Πρόεδρος Ομπάμα και οι ποιο αφοσιωμένοι πιστοί του να συνεχίσουν να υποστηρίζουν, με καθαρό πρόσωπο, ότι όλα αυτά γίνονται για την Τρομοκρατία; Αυτό είναι που η φοβερή νέα έκθεση του γραφείου των Εξωτερικών Υποθέσεων από τον Χένρι Φάρελ και τη Μάρθα Φαϊνμορ εννοεί, όταν επιχειρηματολογεί για το πώς οι διαροές των Μάνινγκ και Σνόουντεν βάζουν τέλος στην δυνατότητα των Ηνωμένων Πολιτειών να χρησιμοποιούν πια την υποκρισία σαν ήπιας δύναμης όπλο- κλειδί.
Μιλώντας για την αδυναμία της να διατηρήσει τους ισχυρισμούς της καθαρούς, πώς οι Αμερικανοί και Βρετανοί επίσημοι, υπό το πρίσμα της συμπεριφοράς τους σε όλα αυτά, θα διατηρήσουν τα προσχήματα ότι είναι υπερασπιστές των ελευθεριών του Τύπου και θα είναι σε θέση να παραδίδουν μαθήματα και να καταδικάσουν άλλους για παραβιάσεις; Τίποτε διαφορετικό δεν θα μπορούσε να αποτελεί τη πιο ξεκάθαρη εχθρότητα απέναντι σε τέτοιες ελευθερίες – το πιο αλάνθαστο στοιχείο είναι εκείνο του υπερβολικού πανικού- από το ότι ο διευθυντής της NSA, Στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, στην πραγματικότητα ζήτησε τη Πέμπτη τα ρεπορτάζ που γίνονται από τις εφημερίδες σε όλο το κόσμο για το μυστικό σύστημα παρακολουθήσεων, να σταματήσουν (το Βίντεο εδώ).
Η κεφαλή της «εμπόλεμης» Εθνικής Υπηρεσίας Ασφάλειας (NSA), Στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, κατηγορεί τους δημοσιογράφους ότι «πουλούν» τα έγγραφα της υπηρεσίας του και ζητά να μπει ένα τέλος στη σταθερή ροή των δημόσιων αποκαλύψεων των μυστικών που «αρπάχθησαν» από τον Έντουαρτ Σνόουντεν.
«Πιστεύω ότι είναι λάθος ότι οι ρεπόρτερ των εφημερίδων έχουν όλα αυτά τα έγγραφα, τα 50.000 –ό,ποια και αν έχουν και τα πουλούν και τα δημοσιοποιούν αυτούσια–ξέρετε απλά ότι δεν βγάζει νόημα», είπε ο Αλεξάντερ σε μια συνέντευξη στο μπλογκ «Οπλισμένοι με την Επιστήμη» του Γραφείου Άμυνας.
«Πρέπει να καταλήξουμε σε έναν τρόπο για να το σταματήσουμε. Δεν ξέρω πως θα το κάνουμε. Αυτό είναι κυρίως θέμα των δικαστηρίων και των νομοθετών αλλά, από τη δική μου οπτική, είναι λάθος να το αφήνουμε να συνεχίζεται», διακηρύσσει ο διευθυντής της NSA.
Υπάρχουν 25.000 υπάλληλοι στην NSA (και πολλές δεκάδες χιλιάδες οι οποίοι εργάζονται σε ιδιωτικά συμβόλαια με την υπηρεσία). Ίσως κάποιος από αυτούς θα μπορούσε να πει στο στρατηγό για αυτό που αποκαλείται «η πρώτη τροπολογία».
Θα ήθελα πολύ να ξέρω τι τρόπους, συγκεκριμένα, ο Στρατηγός Αλεξάντερ έχει στο μυαλό του για να ενδυναμώσει την Αμερικανική κυβέρνηση ώστε να «καταλήξει σε ένα τρόπο για να σταματήσει» τη δημοσιογραφία σε αυτή την ιστορία. Ό,τι τρόποι και αν μπορεί να είναι αυτοί, είναι βαθιά εχθρικοί στο Σύνταγμα των ΗΠΑ- προφανώς. Τι είδους άνθρωπος θέλει η κυβέρνηση να εξαναγκάσει βίαια τον Τύπο να σταματήσει το ρεπορτάζ;
Ό,τι άνθρωπος και αν είναι αυτός, δεν είναι κάποιος έμπιστος στη θέσπιση και την ανάπτυξη ενός μαζικού συστήματος παρακολουθήσεων το οποίο διαχειρίζεται στο σκοτάδι. Εδώ που τα λέμε κανείς δεν είναι.
*Ο Glenn Greenwald είναι δικηγόρος του συνταγματικού δικαίου και γράφει για την Guardian. Είναι επίσης και ο συγγραφέας τεσσάρων βιβλίων, με πιο πρόσφατο το «Με την Ελευθερία και τη Δικαιοσύνη για λίγους: Πως ο νόμος χρησιμοποιείται για να καταστρέψει την ισότητα και να προστατεύσει τους ισχυρούς».
Μετάφραση: Κατερίνα Μπακιρτζή / alterthess.gr