Ο Γιώργος κατάγεται από την Γεωργία και μένει στην Ελλάδα περισσότερα από δέκα χρόνια. Έχει ηπατίτιδα Β` και επειδή δεν μπορεί να βγάλει χαρτιά δεν έχει καμία πρόσβαση στο νοσοκομείο. Εδώ και ένα χρόνο έρχεται στο Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης και δέχεται την εθελοντική προσφορά πρωτοβάθμιας φροντίδας των μελών του. «Εγώ αισθάνομαι δυνατός και μπορώ να παλέψω αλλά απογοητεύομαι γιατί νεογέννητα μέχρι και ηλικιωμένοι αδυνατούν να ανταπεξέλθουν. Προσπαθούν να μας ρίξουν στο περιθώριο και να καταλήξουμε στο θάνατο» λέει ευχαριστώντας το Κοινωνικό Ιατρείο για την προσπάθεια αυτή που κάνει.
Η Θεοδοσία είναι επίσης ανασφάλιστη. Είχε κάνει πριν λίγο διάστημα επέμβαση στο στήθος για ένα χρόνο είχε την δυνατότητα περίθαλψης από την πρόνοια η οποία δεν συνεχίστηκε λόγω διακοπής στο ταμείο που είχε. Το ΚΙΑ την βοήθησε στην μηνιαία θεραπεία της σε φάρμακα.
Ένας κύριος που δεν ήθελε να πει το όνομα του, είναι ηλεκτρολόγος μηχανικός και ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ μέχρι το 2005. Μετά είδε και αυτός την «πόρτα» της ανεργίας. Τον Οκτώβριο του 2011 παρουσίασε μία αποφρακτική νόσο του δεξιού κάτω άκρου και πήγε στο νοσοκομείο όπου δεν έγινε δεκτός καθώς δεν τον κάλυπτε πλέον το ταμείο του. Το πρόβλημα έγινε χρόνιο και το υποτιθέμενο με βάση αξονικές εξετάσεις υγιές πόδι του παρουσίασε εμβολή. Το πόδι του το γλίτωσε τελευταία στιγμή καταφέρνοντας να μπει στα επείγοντα. Η επέμβαση έγινε, χρεώθηκε ένα σοβαρό ποσό το οποίο θα προστεθεί στα χρέη προς στην εφορία. Κατά τη γνώμη των γιατρών χρειάζεται επέμβαση καθώς πρόκειται για καίρια αρτηρία φραγμένη ενώ παράλληλα το ήδη χειρουργημένο πόδι χρειάζεται νοσηλία και φαρμακευτική αγωγή. «Αν δεν ήταν το κοινωνικό ιατρείο δεν θα μπορούσα να πάρω ούτε καν τα φάρμακά μου» είπε.
Ο Ιωακείμ έχει τρία παιδιά, έμεινε ανασφάλιστος από τον Απρίλιο και τον Δεκέμβριο βγήκε από το νοσοκομείο μετά από την διαπίστωση ότι έχει καρκίνο. Έπρεπε να κάνει έξι χημειοθεραπείες και τριάντα ακτινοβολίες. «Τις ακτινοβολίες κατάφερα να τις κάνω, τις χημειοθεραπείες δεν μπορούσα να τις κάνω γιατί είμαι ανασφάλιστος. Στο νοσοκομείο «Παναγία» μου είπε ένας γιατρός να πάω την έκθεση με την γνωμάτευση στο ΤΕΒΕ να ζητήσω να μου δώσουν παράταση για τριάντα μέρες για να κάνω τις θεραπείες. Στο ΤΕΒΕ ο διευθυντής μου είπε: «κάνε τις θεραπείες αλλά θα τις πληρώσεις στην εφορία. Ήρθα στο Κοινωνικό Ιατρείο μέσω του οποίου κατάφερα να κάνω την θεραπεία στο νοσοκομείο. Το πρόβλημα είναι ότι τώρα πρέπει να κάνω αξονικές και εξετάσεις αίματος τις οποίες δεν μπορώ να πληρώσω» δήλωσε. Να σημειωθεί ότι ο ογκολόγος που τον παρακολουθούσε έστειλε στο ΤΕΒΕ εμπεριστατωμένη έκθεση με τους κινδύνους που θα σημαίνει η απουσία θεραπείας και το ΤΕΒΕ απάντησε ότι επειδή δεν τηρεί τις προϋποθέσεις ο συγκεκριμένος ασθενής δεν μπορεί να δώσει ούτε αυτή την παράταση.
Μέσα σε όλα αυτά και ο χειρούργος γιατρός και ο ογκολόγος του Παναγία βγήκαν σε διαθεσιμότητα. Έτσι οι γιατροί του νοσοκομείου κάλεσαν τον ασθενή δίνοντας τον φάκελό του δηλώνοντας του παράλληλα ότι δεν μπορούν να τον παρακολουθούν πλέον καθώς έχουν βγει σε διαθεσιμότητα.
Τα πολλαπλά αυτά προβλήματα της πολιτικής που ακολουθείται εδώ και χρόνια σχετικά με την πρόσβαση στην υγεία και οδηγεί στον πλήρη αποκλεισμό χιλιάδων ανασφάλιστων ασθενών από υπηρεσίες υγειονομικής περίθαλψης ανέδειξαν οι ασθενείς και τα μέλη του Κοινωνικού Ιατρείου στην σημερινή συνέντευξη που παραχώρησαν στον χώρο του ιατρείου.
Το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης έχουν επισκεφτεί τα δύο χρόνια λειτουργίας του 10.000 ασθενείς ενώ συνολικά έχουν γίνει 15.000 επισκέψεις. Το πρώτο χρόνο λειτουργίας η αναλογία ελλήνων και μεταναστών ανασφάλιστων ασθενών που επισκέπτονταν το ιατρείο ήταν 45% προς 55% ενώ τον δεύτερο το ποσοστό των ελλήνων ανασφάλιστων ασθενών ανήλθε στο 70% και το ποσοστό των μεταναστών στο 30%. Σύμφωνα με τον Θοδωρή Ζδούκο, γιατρό του ΕΣΥ και μέλος του ΚΙΑ η πράξη εγκαινίων του αποκλεισμού των ανασφάλιστων ήταν η εγκύκλιος του Αν. Λοβέρδου όταν ήταν υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Παπανδρέου. Η εγκύκλιος αυτή έδινε την εντολή στους γιατρούς των νοσοκομείων να μην παρέχουν περίθαλψη σε ανασφάλιστους ασθενείς.
Ο Θ. Ζδούκος τόνισε ότι «ως ΚΙΑ καταγγέλλουμε τόσο το εισιτήριο των 5-25 ευρώ για την εισαγωγή στο νοσοκομείο όσο και το κόστος νοσηλείας και θεραπείας μετά την εισαγωγή στο νοσοκομείο που έχει εκτοξευθεί λόγω των Κλειστών Ενοποιημένων Νοσηλείων». Οι δύο αυτές «πράξεις» αυξάνουν δραματικά, σύμφωνα με τον ίδιο, το αποκλεισμό των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία ενώ παράλληλα εξομοιώνουν τις τιμές στα δημόσια νοσοκομεία με αυτές των ιδιωτικών κλινικών. Έτσι αποκλείουν ένα μεγάλο κομμάτι του πληθυσμού από τα νοσοκομεία ενώ παράλληλα οδηγούν τους ασφαλισμένους στον ιδιωτικό τομέα.
«Ένας 45ρης που πάσχει από καρδιά πρέπει να κάνει μπάι πας μιας και η νόσος δεν θεραπεύεται μόνο με τα φάρμακα. Του ζητούν στο νοσοκομείο δυο χιλιάδες ευρώ προκαταβολή και μετά το κόστος της εγχείρισης και ό,τι άλλο προκύψει. Τι κάνει αυτός ο άνθρωπος; Φεύγει απελπισμένος από το νοσοκομείο και βαριά ενοχοποιημένος. Ή θα απευθυνθεί σε εμάς η θα μείνει σπίτι του και θα κλαίει την μοίρα του. Αργά η γρήγορα θα πάθει έμφραγμα το οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα είναι θανατηφόρο» τονίζει η εντατικολόγος Χριστίνα Κυδώνα μέλος επίσης του ΚΙΑ προσθέτοντας ότι «Έχουμε πάρα πολλά παραδείγματα για τα οποία σηκώνουμε το χέρια ψηλά. Έχουμε να κάνουμε με μια συνεχή δολοφονική πολιτική. Οι άνθρωποι πεθαίνουν χωρίς να τους παίρνει χαμπάρι κανείς. Οι άνθρωποι όμως δεν είναι νούμερα έχουν πρόσωπο.»
Σύμφωνα με την ίδια οι θάνατοι που προκύπτουν λόγω του αποκλεισμού των ανασφάλιστων στα νοσοκομεία αλλά και αυτών που θα προκύψουν εξαιτίας της πολιτικής που ασκείται στην υγεία είναι περισσότεροι από μία εθνική σύρραξη. «Τι καλούμαστε να κάνουμε σαν γιατροί; Ποιος από μας ορκίστηκε ότι θα προσφέρει βοήθεια μόνο στους έχοντες;» αναρωτήθηκε επιπλέον καλώντας τους δημοσιογράφους να βιώσουν τις εμπειρίες αυτές ως κομμάτι της καθημερινότητας τους και να πράξουν και αυτοί έτσι ώστε να σταματήσει αυτό που ονομάζουμε ανθρωπιστική καταστροφή.
«Η παροχή της υγείας είναι υποχρέωση του κράτους. Είναι συνταγματική επιταγή, τόσο το Συμβούλιο Επικρατείας αλλά και ο Αρείος Πάγος έχουν εκδώσει αποφάσεις που κατοχυρώνουν το δικαίωμα των πολιτών στην προστασία της υγείας» δήλωσε ο δικηγόρος Χρ. Μπακέλας σχετικά με την υποχρέωση του κράτους να παρέχει υπηρεσίες υψηλού επιπέδου σε όλους τους πολίτες. «Θα πρέπει να διαγνώσουμε αν έχουν διαπραχθεί αδικήματα με τον αποκλεισμό ασθενών από το νοσοκομείο και θα καταθέσουμε μηνυτήριες αναφορές που μπορούν ακόμη να είναι και προσωποποιημένες» συμπλήρωσε. Αντίστοιχες αποφάσεις περί του αναφαίρετου δικαιώματος πρόσβασης στις υπηρεσίες υγείας θεσπίζονται και στο ευρωπαϊκό δίκαιο.
Να σημειωθεί ότι το Κοινωνικό Ιατρείο Αλληλεγγύης Θεσσαλονίκης πήρε το τελευταίο διάστημα μία πρωτοβουλία συντονισμού των προσπαθειών όλων των Κοινωνικών Ιατρείων στην Ελλάδα για την δυνατότητα παροχής υπηρεσιών υγείας χωρίς κανέναν περιορισμό. Στα πλαίσια αυτά θα γίνουν την εβδομάδα αυτή παρεμβάσεις στα νοσοκομεία στην Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας «ενάντια στην δολοφονική πολιτική της κυβέρνησης που αφήνει 3 εκατ. ανασφάλιστους χωρίς πρόσβαση σε περίθαλψη». Το Κοινωνικό Ιατρείο Θεσσαλονίκης καλεί τους πολίτες της Θεσσαλονίκης σε παρέμβαση την Πέμπτη στις 12 μ.μ. στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο.
Σταυρούλα Πουλημένη