Ολοκληρώθηκε η ορκωμοσία των μελών της νέας, δικομματικής κυβέρνησης υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Κάρολου Παπούλια.
Την ορκωμοσία τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμος και στη συνέχεια θα ακολουθήσει παραδοσιακά η πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου.
Στο νέο κυβερνητικό σχήμα εκπροσωπούνται η ΝΔ με τριάντα μέλη και το ΠΑΣΟΚ με έντεκα.
Μεταξύ των «νέων» προσώπων του κυβερνητικού σχήματος περιλαμβάνονται ο Κυριάκος Μητσοτάκης (Διοικητικής Μεταρρύθμισης), ο Γιάννης Μιχελάκης (Εσωτερικών), ο Άδωνις Γεωργιάδης (Υγείας) και ο Μιχάλης Βαρβιτσιώτης (Ναυτιλίας), ενώ υφυπουργός για τη δημόσια ραδιοτηλεόραση τοποθετήθηκε ο Παντελής Καψής. Επίσης, κυβερνητικές θέσεις ανέλαβαν ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (Υποδομών,Μεταφορών) και ο Γιώργος Μανιάτης (Περιβάλλοντος).
Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος είναι πλέον επικεφαλής του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, ενώ ο Πάνος Παναγιωτόπουλος ανέλαβε μετά από καραμπόλες το υπουργείο Πολιτισμού.
Σαμαράς: Η εξάντληση της τετραετίας ο βασικός στόχος της κυβέρνησης
Η εξάντληση της τετραετίας είναι ο βασικός στόχος της κυβέρνησης ανέφερε ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς στην πρώτη συνεδρίαση του νέου υπουργικού συμβουλίου, προσθέτοντας ότι η σταθερότητα είναι περισσότερο απαραίτητη από ποτέ.
Ο κ. Σαμαράς τόνισε ότι απαιτούνται σταθερά βήματα για να προωθηθούν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, ενώ δεσμεύτηκε για καλύτερο συντονισμό στα τρέχοντα ζητήματα και σχεδιασμό σε βάθος χρόνου.
«Πρέπει να πετύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει και να φέρουμε σε πέρας τις θεσμικές αλλαγές» επισήμανε κάνοντας παράλληλα αναφορά στο τι πρέπει να γίνει στη μεγάλη συνταγματική μεταρρύθμιση. «Δεν έχει η Ελλάδα καιρό για χάσιμο. Απαιτείται ταχύς βηματισμός. Ο καθένας διατηρεί τις ιδέες του αλλά η υπέρτατη ιδεολογία είναι η σωτηρία του τόπου» τόνισε.
Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της κυβέρνησης, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι έχει μπροστά της να ολοκληρώσει τις διαπραγματεύσεις για τη νέα δόση του δανείου. «Έχουν γίνει πολλά, αλλά υπάρχουν ακόμα εκκρεμότητες», είπε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι πρέπει να τρέξουμε την προετοιμασία για την προεδρία της ΕΕ. Επίσης ανέφερε ότι πρέπει να πιάσουμε τους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα έτσι ώστε από του χρόνου να είναι εφικτή η ανακούφιση εκείνων που έχουν υποφέρει περισσότερο μέχρι τώρα.
Στις άμεσες προτεραιότητες του είπε ότι είναι πάντα η ανάκαμψη της οικονομίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας και η προσέλκυση επενδύσεων για να αποφύγουμε τα νέα μέτρα. Υπογράμμισε δε ότι «πιστεύω ότι είμαστε κοντά σε αυτούς τους στόχους». Τέλος είπε ότι στόχος είναι πάντα να διορθωθούν οι αδικίες των τελευταίων χρόνων, να στηρίξουμε τους ασθενέστερους και να επιμείνουμε στην ασφάλεια του πολίτη.
Βενιζέλος: Προσυπογράφω πλήρως τα όσα είπε ο πρωθυπουργός
Από την πλευρά του, ο αντιπρόεδρος τη κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών Ευ. Βενιζέλος, όταν πήρε το λόγο στο υπουργικό συμβούλιο, ανέφερε ότι όσα είπε ο πρωθυπουργός τον απηχούν πλήρως και τόνισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει στο έπακρο την νέα αφετηρία. Μίλησε για εξάντληση τετραετίας και έθεσε τέσσερις βασικούς στόχους: την καταπολέμηση της ανεργίας, τη δημιουργία συνθηκών ανάπτυξης, την προάσπιση της κοινωνικής συνοχής και την εθνική κυριαρχία.
Επίσης, ο κ. Βενιζέλος επισήμανε ότι αυτή η κυβέρνηση δεν είναι ιστορικός συμβιβασμός, όπως συνέβη στην Ιταλία τη δεκαετία του 1970, αλλά εθνική ανάγκη για τη χώρα.