Χωρίς απόφαση αλλά με ένταση η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου για τα μεταλλεία χρυσού

Μέσα σε κλίμα έντασης διεξήχθη χθες η ενημέρωση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κ. Μακεδονίας για το θέμα των εξορύξεων χρυσού στη Χαλκιδική. Η συνδρίαση είχε μόνο ενημερωτικό χαρακτήρα και δεν κατέληξε σε απόφαση.  

Ο  περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας επικαλέστηκε την “μη αρμοδιότητα της Περιφέρειας” προκειμένου να αιτιολογήσει το γεγονός αυτό, κίνηση που προκάλεσε αντιδράσεις από αρκετούς περιφερειακούς συμβούλους της αντιπολίτευσης οι οποίοι ζητούσαν επίμονα ο χαρακτήρας της συνεδρίασης να είναι και γνωμοδοτικός σε σχέση με το ζήτημα των μεταλλείων.

 Η εταιρεία μετέφερε με πούλμαν τους εργαζομένους της επιχείρησης οι οποίοι τάσσονται υπέρ της επένδυσης ενώ παράλληλα έξω από τον χώρο της πρώην Νομαρχίας περισσότεροι από 1000 κάτοικοι που αντιδρούν στα σχέδια της Ελληνικός Χρυσός φώναξαν συνθήματα κατά της εξορυκτικής δραστηριότητας στην περιοχή τους. Κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης επιστημονικοί φορείς που τάσσονται κατά της επένδυσης αλλά και άλλοι που συμφωνούν με αυτήν τοποθετήθηκαν ενώ στη συνέχεια ακολούθησαν οι ομιλίες βουλευτών,τοπικών φορέων και εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.  

Εντύπωση προκάλεσε η στάση των εργαζομένων της εταιρείας στους οποίους επετράπη η είσοδος στο χώρο της συνεδρίασης σε αντίθεση με τους κατοίκους που αντιδρούν στις εξορύξεις χρυσού. Κατά τη διάρκεια της τοποθέτησης του καθηγητή της Ιατρικής Σχολής του ΑΠΘ Αλέξη Μπένο οι εργαζόμενοι δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε προπηλακισμούς και βρισιές δημιουργώντας κλίμα έντασης. Αφορμή για την επίθεση που δέχτηκε ο καθηγητής Κοινωνικής Ιατρικής και Υγιεινής Αλ. Μπένος ήταν η δήλωσή του ότι “τα πρώτα θύματα της εξορυκτικής διαδικασίας είναι οι εργαζόμενοι. Υπάρχουν εκατομμύρια φέρετρα σε όλο το κόσμο από αντίστοιχες δραστηριότητες, οι εργαζόμενοι εκτός από τα μηχανικά ατυχήματα έχουν να αντιμετωπίσουν και τα προβλήματα της εισπνοής της σκόνης που αναδύεταια από τις εξορύξεις. Η σκόνη κουβαλάει μαζί της βαρέα μέταλλα όπως το αρσενικό, που μακροχρόνια προκαλούν κάρκινο”. Το ζήτημα της σκόνης αφορά, σύμφωνα με τον ίδιο και τους κατοίκους της Θεσσαλονίκης. 

 

 

Οι εργαζόμενοι της εταιρείας που βρίσκονταν έξω από τον χώρο του συνεδρίου άρχισαν να φωνάζουν συνθήματα εναντίον της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνας Ιγγλέζη και προσπάθησαν να σπάσουν τον αστυνομικό κλοιό και να εισέλθουν στον χώρο. 

Στην αλλαγή του χαρακτήρα της περιοχής λόγω των εξορύξεων χρυσού επικεντρώθηκε στην ομιλία του ο κ. Κατσιφαράκης καθηγητής στο Πολυτεχνείο Θεσσαλονίκης και μέλος του Συμβούλιο Περιβάλοντος ο οποίος αναφέρθηκε στις σοβαρές συνέπειες των εξορύξεων χρυσού στις αγροτουριστικές δραστηριότητες της Χαλκιδικής. Δήλωσε ακόμη ότι η επένδυση αυτή ξεπερνά κατά πολύ την φέρουσα ικανότητα της περιοχής.  Κατά των εξορύξεων τάχθηκε και το ΤΕΙ Τουρισμού Θεσσαλονίκης καθώς και ο πρόεδρος των ξενοδόχων Χαλκιδικής οι οποίοι μίλησαν για αλλαγή του παραγωγικού μοντέλου και διάρρηξη της κοινωνικής συνοχής με μεγάλες συνέπειες στον τουρισμό της περιοχής. 

 

Ο καθηγητής στο ΑΠΘ Χρ. Ελευθεριάδης αναφέρθηκε στην τεχνολογία απολήψεως χρυσού  τονίζοντας πως οι ισχυρισμοί του κ. Πάχτα ότι στην διαδικασία αυτή δεν θα χρησιμοποιηθεί κυάνιο είναι ψευδείς και αναρωτήθηκε “αν ο κος Πάχτας θα τιμήσει το λόγο του”. Δήλωσε ακόμη ότι η συνολική τεχνολογία απολήψεως χρυσού που θα εφαρμόσει η εταιρεία δεν έχει εμφαρμοστεί ποτέ σε βιομηχανική κλίμακα. 

Ενδιαφέρουσα ήταν και  η τοποθέτηση εκ μέρου του συνδικάτου του ΙΓΜΕ το οποίο έκανε λόγο για επένδυση-ληστρική εκμετάλλευση, για παράβαση της περιβαλλοντικής μελέτης και πως η εταιρία δεν πείθει κανέναν πως εξασφαλίσει μετά την μεταλλευτική δραστηριότητα η περιοχή να μην γίνει κρανίου τόπος. Ο εκπρόσωπος του συνδικάτου δήλωσε ακόμη πως “με βία και καταστολή επένδυση δεν μπορεί να γίνε”ι. 

Από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ τοποθετήθηκαν οι βουλευτές Λ. Αμανατίδου, Κ. Ιγγλέζη,Τ. Κουράκης οι οποίοι τάχθηκαν κατά της επένδυσης και τόνισαν πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι μαζί με τον λαό της Χαλκιδικής στην πρώτη γραμμή του αγώνα .

Κατά της επένδυσης τάχθηκε και ο βουλευτής των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γαβριήλ Αβραμίδηςο οποίος έκανε λόγω για βιβλική καταστροφή του τόπου αν τελικά προχωρήσουν οι εξορύξεις. Από την πλευρά του ΚΚΕ ο βουλευτής Θεοδόσης Κωνσταντινίδης ανέφερε πως ο ορυκτός πλούτος πρέπει να υπόκειται υπό κεντρικό δημόσιο έλεγχο που το κράτος θα αποφασίζει αν και πως θα τον αξιοποιεί και όχι να ξεπουλιέται σε ξένες εταιρείες. Η βουλευτής της ΔΗΜΑΡ, Ασημ. Ξηροτύρη, τάχθηκε γενικά υπερ των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων αλλά ενάντια στην συγκεκριμένη επένδυση λόγω της μεγάλης περιβαλλοντικής καταστροφής που θα προκαλέσει ενώ ζήτησε να ξεκινήσει από την αρχή ο διάλογος  για το συγκεκριμένο θέμα. Ο βουλευτής Χαλκιδικής του ΠΑΣΟΚ Γ. Δριβελέγκας ζήτησε την επανέναρξη του διαλόγου καθώς και δημοψήφισμα στην τοπική κοινωνία,στην περίπτωση που δεν καρποφορήσει η διαβούλευση. 

Αντίθετος στην εξόρυξη είναι και ο δήμαρχος Βόλβης καθώς και ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου Αριστοτέλη κ. Βλαχόπουλος.  Από την πλευρά των κατοίκων που αντιδρούν μίλησε ο Λάζαρος Τόσκας και ο Γ.Λαγότσος. Ο κ. Λαγότσος κατήγγειλε την αστυνομική τρομοκρατία που υφίστανται οι κάτοικοι της Ιερισσού που αντιδρούν στην εταιρεία ενώ ο κ. Τόσκας τόνισε ότι ο κύριος υπεύθυνος για το εμφυλιοπολεμικό κλίμα που επικρατεί στην περιοχή είναι ο δήμαρχος Αριστοτέλη Χρ. Πάχτας. 

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της εταιρείας ειρωνεύτηκε τις τοποθετήσεις των αντιδρώντων που έκαναν λόγο για έλλειψη διαβούλευσης στο ζήτημα αυτό, δηλώνοντας πως η “διαβούλευση έγινε την μέρα των εκλογών” 

Εντύπωση προκάλεσε και η τοποθέτηση του δημάρχου Αριστοτέλη Χρ. Πάχτα ο οποίος υποστήριξε για άλλη μια φορά ότι η μη πραγματοποίηση της επένδυσης θα επιφέρει περιβαλλοντική καταστροφή στην περιοχή καθώς, όπως είπε, η εταιρεία θα αποκαταστήσει τις συνέπειες των προηγούμενων μεταλλευτικών δραστηριοτήτων. Ο ίδιος ισχυρίστηκε πως οι μεταλλευτικές δραστηριότητες μπορούν να συνυπάρχουν με άλλες. Χαρακτηριστικά δήλωσε ότι “τετραγωνίσαμε τον κύκλο και φέραμε ανάπτυξη”. Αντιδράσεις προκάλεσε η διατύπωση του ότι “αυτά που λέγονται για αρχεγονο δάσος στις Σκουριές είναι ανοησίες…πρόκειται για καυσόξυλα”.

Ο περιφερειακός σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Γ. Θεοδωρόπουλος απέδωσε την μεγάλη καθυστέρηση της ενημέρωσης του περιφερειακού συμβουλίου στην πλειοψηφούσα παράταξη  ενώ παράλληλα τάχθηκε κατά των εξορύξεων λέγοντας πως η παραχώρηση της έκτασης στην Eldorado από την πλευρά του Δημοσίου συνιστά ένα τεράστιο οικονομικό σκάνδαλο. Επιπλέον κατήγγειλε την καταστολή που έχουν δεχθεί οι κάτοικοι της Ιερισσού με” στρατηγό” όπως είπε, τον “κ. Δένδια, ο οποίος έχει λάβει ρόλο σεκιουριτά της εταιρείας”. Από την πλευρά το ΠΑΣΟΚ ο Μ. Μπόλαρης έκανε λόγο για ελλιπή διαβούλευση και για έλλειψη ελεγκτικών μηχανισμών στην εφαρμογή των δραστηριοτήτων.  Εκ μέρους της Λαικής Συσπείρωσης μίλησε ο Χρ. Ζιώγας ο οποίος δήλωσε αντίθετος με την επένδυση και κάλεσε τους εργαζόμενους να μην τάσσονται με τα συμφέροντα της εταιρείας. Την αντίθεσή του στην επένδυση εξέφρασε και ο Μ. Τρεμόπουλος από τους Οικολόγους ο οποίος μίλησε για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και συγκεκριμένα για την χρήση κυανίου στις εξορύξεις χρυσού,  την κατάργηση του οποίου είχε ζητήσει ως ευρωβουλευτής.  

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Οδοιπορικό στις Σκουρίες απο το Κόκκινο 105.5

Φτάνει πια! Νέα κινητοποίηση την Κυριακή στο Σύνταγμα