Για δεύτερη μέρα συνεχίζονται οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στη γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ, που προχώρησαν σε 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, διεκδικώντας την καταβολή δεδουλευμένων τριών μηνών.
“Η εταιρία, η οποία έκανε τον περασμένο μήνα αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99 του προπτωχευτικού κώδικα με εντελώς αδιαφανείς διαδικασίες, ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 και πέρασε στη δικαιοδοσία του Ομίλου ΚΟΛΙΟΣ. Η εξέλιξη αυτή, δηλαδή της υπαγωγής στο άρθρο 99, αποτελεί σοβαρότατο πλήγμα όχι μόνον για τους εργαζόμενους στην επιχείρηση αλλά και για ένα μεγάλο πλέγμα παραγωγών-κτηνοτρόφων και εργαζομένων, όπως είναι οι παραγωγοί ζωοτροφών των αγελαδοτρόφων οι οποίοι είχαν σχέση με την ΑΓΝΟ. Σε περισσότερους από 250 αγελαδοτρόφους η γαλακτοβιομηχανία χρωστά μέχρι και 200 χιλιάδες ευρώ στον καθένα για την αξία του γάλακτος που προμήθευσαν και για τους οποίους η ΑΓΝΟ εξέδωσε μεταχρονολογημένες επιταγές μέχρι τον Ιούλιο του 2013 που όμως με την υπαγωγή της στο άρθρο 99 δεν είναι υποχρεωμένη να τις εξοφλήσει. Έτσι αυτή τη στιγμή κινδυνεύουν άμεσα με αφανισμό 250 αγελαδοτροφικές μονάδες”, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωση το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ Θεσσαλονίκης.
“Η πορεία της μεγαλύτερης συνεταιριστικής γαλακτοβιομηχανίας της Μακεδονίας, η οποία ξεκίνησε τη λειτουργία της την δεκαετία του 1950, συνδέθηκε με την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος αλλά και την ανάπτυξη της κτηνοτροφίας και συνολικά της αγροτικής παραγωγής στη ευρύτερη περιοχή. Όμως περίπου δέκα χρόνια πριν, επί πρωθυπουργίας Σημίτη και με σοβαρότατες ευθύνες της Κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, πέρασε στο ιδιωτικό κεφάλαιο και σήμερα οδηγείται ουσιαστικά σε πτώχευση. Αυτό καταδεικνύει τις σοβαρές ευθύνες των κομμάτων που χειρίστηκαν τις τύχες της χώρας μας διαχρονικά”, τονίζεται.
Ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ στη συνέχεια τονίζει “την πάγια θέση του για τη στήριξη της πρωτογενούς αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής και της μεταποίησης των αγροκτηνοτροφικών προϊόντων. Ως εκ τούτου στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων στην ιστορική γαλακτοβιομηχανία, οι οποίοι διεκδικούν το αυτονόητο: να πληρωθούν για την εργασία τους”.
Παράλληλα,επισημαίνει πως “σε μια εποχή που το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσία και οι ιδιωτικοποιήσεις παρουσιάζονται από την τρικοματική κυβέρνηση ως η απόλυτη λύση, το παράδειγμα της ιδιωτικοποιημένης από το 2003 γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ αλλά και το πρόσφατο ξεπούλημα της ΔΩΔΩΝΗΣ, που ενισχύουν τη δημιουργία καρτέλ τροφίμων από τις μεγάλες ετειρίες, αποδεικνύει ακριβώς το αντίθετο. Πως δηλαδή, η λύση δε βρίσκεται στο ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας αλλά στους λαϊκούς και εργατικούς αγώνες
και στο πέρασμα των επιχειρήσεων που έχουν σχέση με τις διατροφικές ανάγκες του λαού μας σε εργατικό -κοινωνικό έλεγχο.
Τέλος, ο ΣΥΡΙΖΑ/ΕΚΜ καλεί τους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους και όλους τους πολίτες που αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και τις στοιχειώδεις διατροφικές τους ανάγκες, σε κοινό αγώνα ενάντια σε αυτές τις πολιτικές και τα κόμματα που τις στηρίζουν.
Λίτσα Αμμανατίδου: Η υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99 εξασφαλίζει στην εταιρία μία ιδιότυπη ασυλία για τα χρέη της
Σε δήλωσή της σχετικά με την αίτηση της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ για την υπαγωγή της στο άρθρο 99, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ κα Λίτσα Αμμανατίδου αναφερει:
“Την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση παραδίδει στο μεγάλο ιδιωτικό κεφάλαιο την συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΔΩΔΩΝΗ, θυγατρική της ΑΤΕ, η γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ που ιδιωτικοποιήθηκε το 2003 ζητά την υπαγωγή της στον προ-πτωχευτικό κώδικα (άρθρο 99) βάζοντας σε καθεστώς ομηρίας τους απλήρωτους εργαζόμενους και κτηνοτρόφους. Η υπαγωγή της εταιρίας στο άρθρο 99 δεν είναι προς όφελος των εργαζομένων και των κτηνοτρόφων, αντίθετα εξασφαλίζει στην εταιρία μία ιδιότυπη ασυλία για τα χρέη της προς τους εργαζόμενους, τους κτηνοτρόφους, το δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία, όπως έχει συμβεί σε όλες τις αντίστοιχες περιπτώσεις υπαγωγής στον προ-πτωχευτικό, ενώ δίνει στον Όμιλο ΚΟΛΛΙΟΣ τον απαραίτητο χρόνο για να οργανώσει άλλες λύσεις για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του.
Η συνεταιριστική γαλακτοβιομηχανία ΑΓΝΟ ξεκίνησε την πορεία της την δεκαετία του 1950 και όλο το διάστημα του 20ου αιώνα το όνομα της στην Κεντρική Μακεδονία έγινε συνώνυμο με το γάλα. Στην πορεία της αυτή συνδέθηκε με την ανάπτυξη του συνεταιριστικού κινήματος μέχρι το 2003, όταν με αδιαφανείς διαδικασίες ιδιωτικοποιήθηκε.
Οι εξελίξεις στην ΑΓΝΟ αποτελούν έναν ακόμα κρίκο στην αλυσίδα τον ανακατατάξεων στην γαλακτοβιομηχανία που έχουν «στήσει με την πλάτη στον τοίχο» τους κτηνοτρόφους με αποκορύφωμα αυτήν της διαδικασίας για την ιδιωτικοποίηση της ΔΩΔΩΝΗΣ. Γαλακτοβιομηχανίες, όπως η ΑΓΝΟ και η ΜΕΒΓΑΛ, αφήνουν απλήρωτους τους παραγωγούς και τους εργαζόμενους τους, ενώ οι επίδοξοι αγοραστές της ΔΩΔΩΝΗΣ αρνούνται να ανακοινώσουν τιμή αναφοράς για τους κτηνοτρόφους. Το καρτέλ του γάλακτος στήνει επιδέξια τα πλοκάμια του με στόχο τον μεγαλύτερο έλεγχο της αγοράς, τη συμπίεση των τιμών για τους κτηνοτρόφους και την εκτόξευση των τιμών για τους καταναλωτές, ενώ, ταυτόχρονα, επιβάλλουν αιματηρές περικοπές στους μισθούς και τα δικαιώματα των εργαζόμενων στις γαλακτοβιομηχανίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ στηρίζει τις δίκαιες απεργιακές κινητοποιήσεις των επί μήνες απλήρωτων εργαζομένων της γαλακτοβιομηχανίας ΑΓΝΟ. Καλούμε τους εργαζόμενους και τους κτηνοτρόφους, αλλά και όλους τους πολίτες που αδυνατούν πλέον να καλύψουν τα απαραίτητα για τη διατροφή τους, σε κοινό αγώνα ενάντια στα καρτέλ των τροφίμων, τις πολιτικές και τα κόμματα που τους στηρίζουν”.