Σε συμφωνία για εκεχειρία στη Λωρίδα της Γάζας κατέληξαν κατόπιν αιγυπτιακής μεσολάβησης το Ισραήλ και Χαμάς, σύμφωνα με δήλωση αξιωματούχου της οργάνωσης στο πρακτορείο Reuters μιλώντας από το Κάιρο. Εντούτοις, όπως μεταδίδει το CNN η ισραηλινή κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνει, λέγοντας ότι οι διαπραγματεύσεις παραμένουν σε εξέλιξη. Σύμφωνα με τον αξιωματούχο της Χαμάς, η εκεχειρία αναμένετο να κηρυχθεί στις 21:00 (τοπική ώρα, και ώρα Ελλάδος) και να τεθεί σε ισχύ τα μεσάνυχτα της Τρίτης.
Νωρίτερα, ο αιγύπτιος πρόεδρος Μοχάμεντ Μούρσι που έχει αναλάβει τον κεντρικό ρόλο στη διαμεσολάβηση είχε δηλώσει ότι αναμένει θετική έκβαση των προσπαθειών για επίτευξη εκεχειρίας ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς εντός της ημέρας. Το Ισραήλ αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του αιγύπτιου προέδρου περί εκεχειρίας.«Δεν το σχολιάζουμε», δήλωσε ο Μαρκ Ρεγκέβ, εκπρόσωπος του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου. Παράλληλα νέα συνεδρίαση του συμβουλίου ασφαλείας αναμεμένεται σήμερα το βράδυ.
Ο εκπρόσωπος του στρατού του Ισραήλ Γιοάβ Μορντεχάι λέει ότι το Ισραήλ θα συνεχίσει τον βομβαρδισμό της Γάζας, παράλληλα με τον πολιτικό διάλογο.
“Ο Ισραηλινός Στρατός θα συνεχίσει σήμερα με επιχειρήσεις και βομβαρδισμούς, την ίδια στιγμή που θα πραγματοποιείται και ο πολιτικός διάλογος”, δήλωσε ο Μορντεχάι,σύμφωνα με το Ynet.
H λίστα των νεκρών και των τραυματιών αυξάνεται ραγδαία μέρα με τη μέρα. Χθες το βράδυ σκοτώθηκαν στη Ράφα ο Ibrahim Bin Hamad, 15ετών, και ο 16χρονος Mahmoud al-Arja. Η Ερυθρά Ημισελήνος δεν μπορούσε να φθάσει κοντά τους για τέσσερις ώρες, είπε δημοσιογράφος του Maan.