Χωρίς ντιπέιτ είναι πολύ πιθανό να ολοκληρωθεί η προεκλογική περίοδος, καθώς μέχρι αυτή τη στιγμή ΠΑΣΟΚ και ΝΔ φαίνεται να αρνούνται να καθίσουν γύρω από το τραπέζι της συζήτησης, ενώ θέτουν νέους όρους σε σχέση με τη συνηθισμένη διαδικασία. Πιο συγκεκριμένα ο Αντώνης Σαμαράς δεν επιθυμεί να διεξαχθεί κανένα ντιπέιτ, ενώ από το επιτελείο του Ε.Βενιζέλου επιθυμούν συζήτηση μόνο των προέδρων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αποκλείοντας ακόμη και τα κοινοβουλευτικά κόμματα.
«Έμειναν μόλις δύο εβδομάδες μέχρι τις εκλογές. Πιστεύουμε στον διάλογο και το αποδεικνύουμε στην πράξη, έχοντας προτείνει εδώ και 15 ημέρες τη διεξαγωγή δύο συζητήσεων μεταξύ των προέδρων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, αλλά και άλλων δύο, μεταξύ όλων των πολιτικών αρχηγών», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά, προσθέτοντας ότι έστειλε το Σάββατο σχετική επιστολή στον εκπρόσωπο Τύπου της ΝΔ Γιάννη Μιχελάκη.
«Οι μέρες περνούν, ας αποφασίσει επιτέλους η ΝΔ κι ας απαντήσει, ας κάνει σήμερα, έστω, αυτό που έπρεπε να είχε κάνει πολλές μέρες πριν», είπε η κ. Γεννηματά.
“Ζητήσαμε δημόσια από όλα τα κόμματα να υπάρξει άμεση συνεννόηση για την πραγματοποίηση των δύο κύκλων συζητήσεων. Ο ένας με θέμα: Οικονομία και κοινωνία και ο δεύτερος με θέμα: Δημοκρατία και εσωτερική πολιτική . Δυστυχώς δεν έχουμε εισακουστεί μέχρι τώρα απ’ όλους. Αντίθετα ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιχειρούν να ακυρώσουν οποιαδήποτε διαδικασία διαλόγου ή να περιορίσουν την συζήτηση μεταξύ των δύο κομμάτων. Οι πρακτικές αυτές αντίκειται σε κάθε έννοια δημοκρατικού και καλόπιστου διαλόγου.” ανέφερε ο Α. Καλύβης από τον ΣΥΡΙΖΑ- ΕΚΜ.
Σε ανακοίνωση της η Δημοκρατική Αριστερά τονίζει ότι “υποστηρίζει την ανάγκη ισότιμης προβολής των κομμάτων. Ως εκ τούτου θεωρεί ότι επιβάλλεται η συμμετοχή όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων στα debate των πολιτικών αρχηγών. Κάθε άλλη επιλογή παραβιάζει την αρχή της ισοτιμίας και υπηρετεί άλλες επιδιώξεις”.