Συνέντευξη Τύπου στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας πραγματοποίησε η Αποστολής Αλληλεγγύης στον ελληνικό λαό από συνδικαλιστές, ακτιβιστές και εκπροσώπους κοινωνικών οργανώσεων από την Ευρώπη. Η αντιπροσωπεία αλληλεγγύης επισκέφτηκε χτες το πρωί τους απεργούς της Ελληνικής Χαλυβουργίας, το προεδρείο της ΓΣΕΕ ενώ σήμερα έχει προγραμματίσει να συναντηθεί με τους εργαζόμενους της Εργατικής Εστίας, την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, τους απεργούς της Ελευθεροτυπίας και το προεδρείο της ΑΔΕΔΥ.
Την συνέντευξη τύπου εκ μέρους των Ελλήνων που υποδέχτηκαν την ευρωπαϊκή αποστολή άνοιξε η Σίσσυ Βωβού που καλωσόρισε θερμά την αποστολή τονίζοντας την σημασία της παρουσίας τους στην Ελλάδα και της έκφρασης της αμέριστης αλληλεγγύης απέναντι σε Έλληνες και μετανάστες που βιώνουν τις δραματικές συνέπειες μιας απάνθρωπης πολιτικής. Ακόμα τόνισε την σημασία της δημοσιοποίησης αυτής της αποστολής αλλά και συνολικά του κινήματος αλληλεγγύης που γιγαντώνεται το τελευταίο διάστημα σε όλη την Ευρώπη, για να καταλάβουμε όλοι και όλες πως δεν είμαστε μόνοι, αλλά και για να απαντήσουμε από κοινού στα κοινά μας προβλήματα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήραν μέλη της αποστολής τονίζοντας την απόλυτη αλληλεγγύη απέναντι στους Έλληνες εργαζόμενους αλλά και την ανάγκη για κοινούς αγώνες στο μέλλον.
Ξεκινώντας ο Christophe Aguiton μέλος της Attac France τόνισε πως οι πολιτικές λιτότητας του ΔΝΤ και της ΕΕ είναι καταστροφικές, με ανυπολόγιστες συνέπειες για τους Έλληνες εργαζόμενους. Ο μόνος δρόμος, είπε χαρακτηριστικά, είναι ο δρόμος των μαζικών κινητοποιήσεων, ενώ η αλληλεγγύη αν και αναγκαία δεν μας φτάνει πια, σήμερα χρειαζόμαστε πιο στενούς δεσμούς, γνώση ο ένας των προβλημάτων του άλλου και ανώτερες μορφές συντονισμού διαμορφώνοντας έτσι μια κοινή ατζέντα διεκδικήσεων των ευρωπαϊκών κινημάτων.
Συνεχίζοντας τον λόγο πήρε η Chantal Delmas από το Transform! Europe από την Γαλλία τονίζοντας την προσπάθεια που καταβάλουν σε όλη την Ευρώπη “για να σκεφτούμε μαζί πάνω στο κοινωνικό και το πολιτικό και να προτείνουμε νέες προοπτικές για νια άλλη Ευρώπη”.
Ακολούθησαν η Lisa Mikendrein από την ATTAC Αυστρίας και οι Steffen Stierle και Stephan Lindner από την ATTAC Γερμανίας ενημερώνοντας για σειρά πρωτοβουλιών που έχουν πάρει στις χώρες τους για να αναδείξουν τα κοινά προβλήματα των ευρωπαϊκών λαών αλλά και να απαντήσουν πως το πρόβλημα, όπως είπαν χαρακτηριστικά, δεν είναι οι τεμπέληδες Έλληνες αλλά οι πολιτικές λιτότητας που μας έφεραν ως εδώ, με την Γερμανική κυβέρνηση να αποτελεί την ατμομηχανή τους. Πιο συγκεκριμένα αναφέρθηκαν στις δράσεις αλληλεγγύης του προηγούμενου διαστήματος έξω από πρεσβείες της Ελλάδας, ενώ μας ενημέρωσαν πως και οι ίδιοι δέχτηκαν την επίθεση των δυνάμεων καταστολής όπως και εμείς εδώ στις τεράστιες κινητοποιήσεις μας. Τέλος μας ενημέρωσαν για την συγκέντρωση – διαμαρτυρία στην οποία συμμετείχαν χτες έξω από το Γερμανικό κοινοβούλιο στην Γερμανία κατά την διάρκεια της συζήτησης για το PSI και το νέο δάνειο προς την Ελλάδα.
Στην συνέχεια τον λόγο πήρε ο Alex Nunns από το ανεξάρτητο βρετανικό περιοδικό Red Pepper λέγοντας πως ο αγώνας των Ελλήνων εργαζομένων είναι αγώνας που δίνεται στο όνομα των εργαζόμενων όλης της Ευρώπης και εξέφρασε την αισιοδοξία του πως σύντομα και στην Μεγάλη Βρετανία θα πυκνώσουν οι κινήσεις αλληλεγγύης.
Ακολούθησαν η Idoia Intxaurbe από το συνδικάτο ELA και ο Josu Egireun από τα συνδικάτα ESK από την Χώρα των Βάσκων δίνοντας βάρος στους κοινούς αγώνες σε κάθε χώρα και ενημερώνοντας για την μεγάλη απεργία που ετοιμάζουν για τις 29 Μαρτίου ενάντια στα μέτρα λιτότητας που εντείνουν την ύφεση στις οικονομίες και εκτινάσσουν την ανεργία.
Στη συνέχεια ο Olivier Azam από την ATTAC France ενημέρωσε για την προσπάθεια να ενημερωθούν αλλά και να ενημερώσουν τους συμπολίτες τους για το τι συμβαίνει στην Ελλάδα αλλά και συνολικά για τις ακραίες πολιτικές που εφαρμόζονται αυτή την στιγμή στις χώρες της Ευρώπης.
Η Nicola Bullard από το δίκτυο Focus on the Global South με έδρα την Ταϋλάνδη μας ενημέρωσε για τις προσπάθειες που κάνουν από το 1997 που ιδρύθηκαν για να αναδείξουν τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, που τότε έκανε την εμφάνιση της στις χώρες της Ασίας, αλλά και για την ανάγκη επικοινωνίας και αλληλεγγύης μεταξύ των χωρών όλου του κόσμου.
H Aurelie Trouve, συμπρόεδρος της Attac France τόνισε για τις πρωτοβουλίες της οργάνωσής της για την συγκρότηση επιτροπής για τον έλεγχο του χρέους με δραστηριοποίηση πάνω από 100 συλλογικοτήτων σε όλη την Γαλλία με στόχο τον ευρύτερο δυνατό συντονισμό κινημάτων και συνδικάτων. Επίσης ιδιαίτερο βάρος έριξε στην ανάγκη να στηριχτεί η πανευρωπαϊκή κινητοποίηση στις 17-19 Μαΐου στην Φρανκφούρτη ενάντια στην πολιτική και τον τρόπο λειτουργίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Στην συνέχεια η Sophie Zafari από τα συνδικάτα εκπαιδευτικών FSU της Γαλλίας έδωσε βάρος στην σημασία των αγώνων των Ελλήνων εργαζομένων για τους αγώνες σε όλη την Ευρώπη, ενώ όπως και η Annik Coupe από τα γαλλικά συνδικάτα Solidaires τόνισαν τον τρόπο που χρησιμοποιείται το χρέος για να επιβάλει πολιτικές λιτότητας, την σημασία των επιτροπών λογιστικού ελέγχου και το βάρος που πρέπει να ρίξουμε στον συντονισμό των αγώνων σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Από την Μπολώνια της Ιταλίας ο Gianmarko De Pieri μέλος κοινωνικού κέντρου και της σελίδας globalproject.info μας ενημέρωσε για τις προετοιμασίες εν όψει της πανευρωπαϊκής κινητοποίησης στην Φρανκφούρτη, όπως και για τις κινητοποιήσεις μαζί με το συνδικάτο μετάλλου (FIOM), ενώ περιέγραψε την ανάγκη για ένα ευρωπαϊκό μανιφέστο των κινημάτων και θα σκιαγραφεί την αντιπρότασή μας για την Ευρώπη.
Η Raffaella Bolini εκ μέρους των ARCI που είναι η μεγαλύτερη κοινωνική οργάνωση της Ιταλίας έδωσε έμφαση στο τρόπο που ο Ιταλός πρωθυπουργός προσπαθεί να διαχωρίσει τους εργαζόμενους τονίζοντας στο εσωτερικό και το εξωτερικό πως η Ιταλία δεν είναι Ελλάδα. Αυτό δεν είναι αποδεκτό είπε χαρακτηριστικά. Σήμερα ο ρόλος όλων μας είναι να ξανασυγκροτήσουμε τους δεσμούς μας. Με το αντιπαγκοσμιοποιητικό κίνημα τα προηγούμενα χρόνια είχαμε δημιουργήσει ένα ευρύ, δημοκρατικό, προοδευτικό κοινωνικό χώρο που σήμερα νιώθουμε την έλλειψή τους. Με νέα εργαλεία απέναντι στα νέα προβλήματα οφείλουμε να ξαναχτίσουμε ένα τέτοιο χώρο. Σήμερα που η ιδέα της δημοκρατίας έχει βγει προς πώληση, μόνο ενωμένοι μπορούμε να τους απαντήσουμε.
Ο Claude Queman από την γαλλική CADTM μίλησε για τον τρόπο που οι κυβερνήσεις χρησιμοποιούν το χρέος και για τις διαδικασίες των επιτροπών λογιστικού ελέγχου και την ανάγκη για τον ευρωπαϊκό συντονισμό τους.
Η Judith Dellheim από το ίδρυμα Rosa Luxemburg Γερμανίας που βρίσκεται κοντά στο αριστερό κόμμα Die Linke αλλά και ταυτόχρονα προσπαθεί να έχει σχέση με τα κινήματα που αναπτύσσονται στην Γερμανία μας ενημέρωσε για πρωτοβουλίες που έχουν παρθεί για την αντιμετώπιση των νεοφιλελεύθερων πολιτικών λιτότητας που απλώνονται σε όλη την Ευρώπη.
Ο Peter Herrmann που ανήκει στην Attac Γερμανίας και ζει στην Ιρλανδία μίλησε για την κρίση ως θεμελιώδης ιστορική αλλαγή και έβαλε με έμφαση το ζήτημα της ανάπτυξης κατακρίνοντας την πολιτική που ειδικά η Γερμανική Κυβέρνηση έχει ως ένα βαθμό επιβάλλει μέχρι σήμερα. Τέλος σημείωσε πως ανεξαρτήτως ποιος ήταν υπέρ ή κατά της συγκρότησης ή της εισόδου της κάθε χώρας στην ΕΕ σήμερα σημασία έχει ο κοινός αγώνας ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και υπέρ μιας εντελώς νέας Ευρώπης. Τέλος μίλησε για την απουσία παρέμβασης της πλειοψηφίας των ακαδημαϊκών στην ευρύτερη συζήτηση που διεξάγεται στην Ευρώπη και όπως είπε χαρακτηριστικά ίσως χρειάζεται να φτιάξουμε και ένα κίνημα occupy academy!
O Στάθης Τραχανατζής, αντιπρόεδρος του ΕΚΑ καλωσόρισε την μεγάλη ευρωπαϊκή αντιπροσωπεία και έδωσε έμφαση στη σημασία της αλληλεγγύης και του κοινού αγώνα για το επόμενο διάστημα. Ακόμα ενημέρωσε τα μέλη της αντιπροσωπείας για την ιστορία του κτιρίου του εργατικού κέντρου ως ένα κτίριο ιστορικής μνήμης όπου πριν από δεκαετίες είχε χρησιμοποιηθεί ως κτίριο βασανισμού αγωνιστών της δημοκρατίας. Την επόμενη φορά που θα΄ ρθετε ίσως να μην μας βρείτε εδώ, μιας και η κυβέρνηση με ένα νόμο που περνάει αύριο με την κατάργηση του οργανισμού εργατικής εστίας και εργατικής κατοικίας, μέσα σε ένα σύνολο αντιδραστικών νόμων που έρχονται για να εφαρμόσουν το νέο μνημόνιο, κόβουν την χρηματοδότηση προς τα συνδικάτα. Αν δεν είμαστε εδώ, θα μας βρείτε σε τέντες πάλι στο πλάι των εργαζόμενων τόνισε.
Τέλος ο Etienne Lebeau από τα βέλγικα συνδικάτα CNE(CSC) εξέφρασε την οργή του κόντρα στις πολιτικές λιτότητας και της εξοντωτικής πολιτικής της Τρόικας. Ακόμα μίλησε για την δίκαιη πολλές φορές κατηγορία των αγανακτισμένων ότι τα συνδικάτα είναι μέρος του σημερινού συστήματος. Σήμερα όμως, όπως είπε, εδώ είναι η απόδειξη ότι δεν είναι όλα τα συνδικάτα τα ίδια και υπάρχουν σε όλη την Ευρώπη συνδικάτα και εργαζόμενοι που αντιστέκονται και μαζί πρέπει να πιέσουμε ώστε το συνδικαλιστικό κίνημα σε κάθε χώρα να ξαναβρεί τον προσανατολισμό του. Μαζί με άλλα συνδικάτα καλεί στις 29/3 στις Βρυξέλλες σε μια προσπάθεια για να διεκδικήσουμε την δημοκρατία ξανά!
Στην συνέντευξη επίσης παρευρέθηκαν, ο Agnes Rousseaux από την ιστοσελίδα Basta της Γαλλίας, η Amelie Cannone από την Attac France και η Gildas Jassec από την Γαλλία.